Doi moldoveni, care detin impreuna 51 de procente dintr-o companie creata cu Blue Air au devenit noi proprietari ai Air Moldova. Firma romaneasca a platit peste 1,2 miliarde de lei. Statul, insa, va incasa mai putin de 5 procente din aceasta suma. Din restul banilor urmeaza da fie achitate datoriile operatorului nostru aerian.

Publicat:02.10.2018, 14:02

De astazi intreprinderea de Stat “Air Moldova” este detinuta de Compania Civil Aviation Group SRL. Aceasta a achitat 1,2 miliarde de lei pentru cumparare, dintre care, in bugetul de stat au fost transferate mai putin de 50 de milioane de lei.

Restul sumei ar reprezenta datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-ar fi obligat sa le achite, scriu in comunicat cei de la Agentia Proprietatii Publice. Nu este clar insa de ce datoriile sunt achitate totusi din banii platiti pentru Air Molodova. Ziarul de Garda scrie ca firma selectata drept castigatoare a licitatiei, a fost fondata la sfarsitul lui august 2018, adica la o luna dupa ce Air Moldova a fost scoasa la privatizare. Jumatate din actiuni ii apartin operatorului Blue Air, o companie romana de aviatie privata, cu sediul in Bucuresti.

Cealalte cote, a cate 25 la suta, sunt detinute de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Noul actionariat precizeaza intr-un comunicat de presa ca va mentine programul de zbor al Air Moldova si se angajeaza sa investeasca in infrastructura si modernizarea flotei. Cei de la Agentia Proprietatii Publice spun ca noii proprietari ar urma sa lanseze 7 rute noi pana la sfarsitul anului 2019 si alte 4 pana in 2020.

In 2021 este preconizata deschiderea curselor pe distante lungi catre SUA, Canada sau China. Compania Air Moldova, fondata in 1993, a fost scoasa la vanzare in iulie curent, pentru ca avea datorii. Aceasta detine 50 la suta din transporturile aeriene de pasageri de pe piata moldoveneasca.