Au primit in dar doua oi la nunta, iar acum au o ferma cu 300 de capete. Este povestea sotilor Stefanco din Ucrainca, raionul Causeni. Dragostea pentru viata la tara i-a motivat sa se intoarca in satul de bastina si sa porneasca o afacere. Cu ajutorul unui grant oferit de Uniunea Europeana prin intermediul PNUD, cuplul se bucura deja de rezultate.

Publicat:02.06.2019, 08:00

El - militar, ea - angajata intr-un magazin din capitala. Ambii si-au facut studiile in Romania. Nu au putut sa se desparta de meleagurile natale pentru mult timp, asa ca s-au intos in satul de bastina. 

Sergiu STEFANCO, PROPRIETAR: “-Cumnatul meu a revenit de la Moscova si am hotarat sa castigam aici acasa.”

Iar daca muncesti mult, rezultatul nu se lasa asteptat. Mieii au ajuns in aceasta primavara in Orientul Mijlociu. La ferma totul este bine pus la punct. Procesul de muls, de pilda, este mecanizat. 

Sergiu STEFANCO, PROPRIETAR: “Dureaza cam 7-8 zile pana oile se obisnuiesc ca sa intre sa fie mulse mecanizat, dar este laptele mult mai curat, lucreaza doua persoane in loc de cinci.”

Le lipsea doar un utilaj modern pentru procesarea laptelui. Datorita unui grant oferit de Uniunea Europeana, proprietarii fermei au reusit sa-si cumpere tehnica. Si pentru ca sunt bune, produsele sunt la mare cautare. Totusi, antreprenorii spun ca au nevoie si de sustinerea statului pentru a-si dezvolta in continuare afacerea. 

Sergiu STEFANCO, PROPRIETAR: “Avem cocurenta produselor de peste hotare pentru ca nu putem oferi pretul pe care ei le ofera pentru ca ei sunt sustinuti de stat.” 

Intampina dificultati, de exemplu, la comercializarea lanei. Ca sa le reuseasca pe toate, sotii Stefanenco se trezesc in fiecare dimineata, inainte ca soarele sa rasara si muncesc toata ziua. Oricat de greu ar parea, merita efortul. 

Sergiu STEFANCO: “E o munca grea, dar trebuie sa-ti placa ca sa o faci.”