Bacterii si oua de helminti avem in multe lacuri si plaje din capitala. Asa ca, medicii ne interzic sa ne scaldam ori sa prindem bronz acolo. Curajosii care nu tin cont de recomandari, se pot alege cu boli diareice ori de piele.

Publicat:27.05.2019, 21:49

Daca obisnuiti sa prindeti bronz in parcul “La Izvor”, trebuie sa va ganditi bine inainte sa va tolaniti la soare. In nisip au fost gasite oua de helminti. Unii nu s-au uitat la lista cu bolile, cu care se pot alege dupa odihna, si au mers acolo sa faca plaja. 

“Ne-am scaldat. Apa e calda, curata. Nisipul l-au afanat. Daca organismul e puternic nu te imbolnavesti.”

“Ce sa facem? Alta iesire din stuatie nu avem. Daca era iesire la mare, ne duceam, dar asa venim pana ce aici unde sunt helminti.”

Nisipul plin de paraziti nu este singura problema. Pe plaja am gasit zacand mormane intregi de namol, iar oamenii spun ca nu au unde sa se odihneasca. 

“Au scos namolul acesta. Un miros de nu-l poti suporta. Toata murdaria de la cimitir vine aici in apa. Bataie de joc, dar nu avem incotro, bani nu avem. Dar eu curat piele cand vin de la iaz cu otet - dezinfectez.”

Nu doar plaja din parcul “La Izvor” este contaminata, spun specialistii de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica.

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: “Plaja lacului Ghidighici arata ca un camp. Iarba este atat de inalta, incat nu se vede nisipul, iar gunoiele sunt imprastiate peste tot. Si cele cateva cabine de schimb sunt vechi si pline de mizerie.”

Apa este murdara, iar scaldatul – interzis, indica un panou informativ, instalat pe plaja de la Ghidighici. Acesta, insa, este ignorat de cei care vin la odihna. 

Mihail BABUSCHIN: “Eu am prins trei pesti. Eu nu ma scald. Apa nu este foarte curata, dar asta ii priveste pe cei care se scalda, nu care pescuiesc.”

Barbatul mai spune ca vede multa lume, care vine aici la scaldat.

Miahil BABUSCHIN: “ - O saptamana in urma au venit tineri si s-au scaldat. Erau de la o institutie de invatamant, erau vreo 15. Cu ei era un matur.”

Totusi, daca vreti sa va racoriti, fiti atenti unde o faceti. In lacul din parcul “Valea Morilor”, de exemplu, cativa oameni au surprins zeci de pesti morti, care plutesc pe apa. De ce s-a intamplat, specialistii nu ne-au putut spune. 

Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST ANSA: “La zona de agreement Valea Morilor, Valea Trandafirilor, la Rascani au fost depistate bacterii coliforme, enterococi.”

Parazitii care au fost depistati in apa lacurilor si in nisip pot provoca boli diareice sau de piele, atentioneaza medicii.  

Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST, ANSA: “Radical nu poate fi nimic intreprins in privita apelor, deoarece lacurile sunt aplasate in locuri lasate si nu sunt protejate de poluare din exterior. Albia lacurilor nu a fost curatata de mai bine de 20 de ani.”

Specialistii ne recomanda sa ne asezam pe banci ori pe iarba, si nu pe nisip, daca vrem sa stam la soare. Totodata, cand ajungeti acasa, ar fi bine sa mergeti imediat in dus.