Banca Mondiala va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru finantarea unei noi initiative, propusa de ministerul Dezvoltarii Economice si Digitalizarii, care presupune dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din tara. Aceasta suma va fi impartita in mai multe componente, despre ca a vorbit mai detaliat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba si directorul de tara a Bancii Mondiale in Moldova, Inguna Dobraja, in cadrul unei conferinte de presa. 

Publicat:06.04.2023, 09:36

Potrivit ministrului Dezvoltarii Economice si Digitalizarii, una dintre prioritatile de baza a Guvernului este dezvoltarea economica a Republicii Moldova. Astfel, Dumitru Alaiba a mentionat ca Guvernul este responsabil de a dezvolta si edifica tara asa cum merita cetatenii nostri. 

„In acest parcurs, avem sustinerea partenerilor nostri de dezvoltare care finanteaza multiple initiative pentru a da mai multe sanse intreprinderilor mici si mijlocii din Moldova sa-si creasca eficienta”, a spus Dumitru Alaiba. 

Astfel, ministerul Dezvoltarii Economice si Digitalizarii a venit cu o noua initiativa, un nou proiect, care va fi finantat de Banca Mondiala, care presupune dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din Moldova. Noul proiect va avea un buget de 50 de milioane de dolari, care va fi impartit in mai multe componente. 

„Componenta cea mai mare tine de digitalizare si de reforma regulatorie. Aici vorbim de digitalizarea serviciilor oferite de autoritatile centrale si locale catre intreprinderi, imbunatatirea si digitalizarea institutiilor de control si asa mai departe. O sa continuam reforma controalelor de stat, in special prin dezvoltarea unor modele de inspectare in baza de indicatori de performanta si riscuri. Toate aceste vor limita coruptia din sistemul de inspectie de stat. In afara de asta, o sa modernizam sistemul national de infrastructura a calitatii, prin consolidarea capacitatii in domeniul metrologiei si testarii prin modernizare a laboratoarelor”, sustine ministrul Economiei. 

A doua componenta tine de accesul la finantare. Aici, va fi capitalizat fondul de garantare a creditelor, pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa-si minimizeze riscul de credit. Pentru aceasta componenta vor fi investite 15 milioane de dolari. Componenta a treia tine de dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si competitivitatea la export, pentru care vor fi investite 13 milioane de dolari. Totodata, ministrul mentioneaza ca intreprinderile vor beneficia de asistenta prin granturi de cofinantare, pregatire pentru export, integrare cu furnizorii si altele. 

„Este al treilea proiect la care Banca Mondiala colaboreaza cu Moldova si pentru ca va oferi 50 de milioane de dolari. Acest proiect este foarte important pentru Moldova si suntem bucurosi ca putem colabora cu autoritatile de la Chisinau. Am vrea sa vedem ca intreprinderile din Moldova devin mai competitive. In ultimii 10 ani s-a investit foarte mult in crearea unui mediu de afaceri mai eficient pentru intreprinderile mici si mijlocii. Proiectul respectiv vine in conformitate cu strategia Guvernului de a sprijini dezvoltarea intreprinderilor prin digitalizare. Daca e sa ne referim la cifre, costul afacerilor s-a redus cu 13,5 milioane pe an. Au fost inregistrate vanzari la export de 41 milioane de dolari si au fost create circa 1,261 de locuri de munca in cadrul intreprinderilor. De asemenea, au fost alocate circa 2,5 milioane de dolari in cadrul proiectelor anterioare”, a declarat Inguna Dobraja, director de tara a Bancii Mondiale in Moldova. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.