Internetul a schimbat lumea! Batranii, care odinioara stateau pe la porti stand de vorba cu vecinii, acum ii gasesti in fata calculatorului. Joaca online, privesc filme, asculta muzica si cel mai important discuta cu cei dragi aflati la mii de kilometri distanta. E posibil datorita unui proiect de instruire a a varstinicilor, iar printre cei care au fost initiati in ale internetului sunt si zeci de batrani din Balti.

Publicat:31.10.2020, 20:29

 “Ce faceti acum?

-Rezolv un rebus japonez. Aici lucrez cu cifrele si trebuie sa concentrez memoria.”

In ultimii ani, pentru Maria Postolovschi in varsta de 74 de ani, calculatorul si internetul sunt cei mai buni prieteni. Prin intermediul acestora, femeia poate discuta cu cei dragi, aflati peste hotare, dar si petrece timpul liber intr-un mod mai interesant.

Maria POSTOLOVSCHI, PENSIONARA: “Acum zece ani in urma, nepotica a plecat la studii peste hotare si am fost nevoita sa cumpar un laptop.”

Batranii spun ca la inceput le-a fost dificil sa navigheze pe internet, insa la scurt timp au prins toate regulile. Acestia vin cu regularitate la Biblioteca Municipala unde au acces gratuit la internet.

“In primul rand m-am invatat pe ok.ru. Acolo am prieteni in Germania, Belarus, in Moscova, asa discutam, trimitem mesaje. Acolo este ceva nou, retete, evenimente, spre exemplu o emisiune pe care eu nu am reusit sa o privesc, o urmaresc pe internet.”

Pensionarii recunosc ca deja nu isi mai vad viata fara internet, iar unii aleg sa se informeze de pe site-uri decat sa priveasca televizorul.

“Acum eu aleg telefonul si internetul.”

“Este interesant, placut, si desigur folositor.”

Batranii din Balti au facut cunostinta cu internetul odata ce in 2014 a fost implementat un curs de alfabetizare digitala pentru varstnici in cadrul unui proiect.

Nina GHERMAN, BIBLIOTECARA: “Toate persoanele care veneau la noi, vroiau sa cunoasca in primul rand Skype-ul. Noi acum lucram doar cate o persoana, facem sesiuni individuale, din cauza pandemiei nu putem sa-i adunam.  Tematica este foarte diversa, incepand cu cunoasterea calculatorului, teme pentru recreere si foarte multe teme pentru sanatate.”

Din anul 2014, aproximativ patru sute de pensionari din Balti au beneficiat de servicii pentru alfabetizare digitala. Cursul dureaza doua saptamani si este gratuit, acesta fiind accesibil nu doar pentru virstinici. Programul Novoteca a modernizat nu doar bibliotecile din Balti, ci din toata tara. Proiectul este finant de catre fundatia Bill si Melinda Gates si USAID.