Confortul masinilor cu cutie automata si posibilitatea de a sustine examenul auto mai usor, duc in istorie permisele auto pentru automobilele cu cutie mecanica. In ultimii ani, mai ales tinerii, aleg sa sofeze doar la volanul masinilor cu cutia automata, iar cu fiecare an, numarul doritorilor de a obtine astfel de permise se tripleaza.

Publicat:13.10.2017, 16:35

Nea Gheorghe din Bubuieci este sofer deja de 41 de ani si are bifate in permisul de conducere toate categoriile de mijloace de transport. Spune ca pentru el condusul unui vehicul cu cutia de viteze manuala este o placere. Cel mai bine se simte la volanul tractorului sau.

Gheorghe Tricolici spune ca nu a urcat niciodata la volanul unui automobil cu o cutie de viteze automata.

Gheorghe TRICOLICI: “Nici nu vreau. Eu stiu ca nu face fata, mai greu se porneste, greu isi ia viteza. Pentru un barbat trebuie masini mai iuti.”

 Cat despre cei care isi fac permise numai pentru masinile cu cutia automata…

Gheorghe TRICOLICI: “Se tem. Daca el merge la volan si vorbeste la telefon sau mananca chips-uri...”

 In cealalta tabara sunt mai multi tineri. Maria Costru are 24 de ani si spune ca atunci cand s-a inscris la scoala auto, a urcat initial la volanul unui automobil cu cutie mecanica, insa cand a aflat ca poate sa-si faca permisul doar pentru cutia automat,  nu a mai ezitat.

Maria COSTRU, ELEVA SCOALA AUTO: “Confort, siguranta si este mai usor. In trafic, in ambuteiaje este comod. In conditii de oras este mai sigur cu o cutie automata.”

 Tanara spune ca la orele teoretice a invatat acelasi regulament al circulatiei rutiere, diferenta a simtit-o doar la orele practice. Ne-a povestit ca a intalnit prejudecati, insa nu-i pasa, mai ales ca se viseaza la volanul unui Ferarri. 

Maria COSTRU, ELEVA SCOALA AUTO: “Masini cum ar fi Ferarri, sunt deja pe cutie automata, asa ca este doar un stereotip. Multi barbati conduc masini cu cutie automata.”

 In mare parte, femeile sunt cele care prefera sa-si faca permise de conducere doar pentru masini cu  cutie de viteze  automata.

Pentru mine a fost mult mai usor si masina personala tot este automata. Pe manual mi-a fost greu cu schimbarea vitezelor si atunci am hotarat ca nu este pentru mine.”

 Una dintre cele mai mari frici ale celor care sustin examenul auto, este cea de a se opri motorul masinii in momentul in care conduci, iar din acest motiv poti pica proba. Altfel sta treaba la masinile cu cutie de viteze automata. Aici nu avem ambreiaj, iar automobilul porneste, doar apasand  pe acceleratie, iar de piciorul stang, nici nu avem nevoie.

Chiar daca sunt si baieti care prefera masinile cu cutie automata, o mare parte dintre ei, crede ca e bine sa stii sa conduci si una cu cutia mecanic. Schimbarea manuala a vitezelor ar fi un semn al barbatiei.


“Greu in invatamant, dar mai usor in lupta.”

 
Instructorii auto ii incurajeaza pe tinerii care vor sa-si faca permise de conducere doar pentru masinile cu cutia de viteze automata, iar scolile auto au cel putin cate o masina de acest fel.

Artur CECAN, INSTRUCTOR AUTO: “Predominant sunt fetele, dar vin si baieti. Vin oameni de afaceri, cu facultati absolvite, care stiu foarte clar ce vor si stiu diferenta. Cei care vor un control total asupra masinii va opta pentru cutia mecanica, indeosebi amatorii de senzatii tari. ”

 Datele statistice arata ca din 2009, de cand soferii isi pot face permise de conducere doar pentru masinile cu cutie automata, numarul doritorilor creste tot mai mult. Daca in 2015, cei de la gentia Servicii Publice au eliberat 110 permise de acest fel, in 2016, numarul acestora s-a triplat, ajungand la 367 de permise. Pentru cele 10 luni ai anului 2017, deja 578 de soferi au obtinut permise pentru masini cu cutia automata.