Presedintele Klaus Iohannis si presedintele Consiliului European Charles Michel au sustinut luni, la Bucuresti, ca actiunea destabilizatoare a Federatiei Ruse nu se limiteaza la Ucraina, ambii lideri impartasind viziunea ca Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene, scrie caleaeuropeana.ro.

Publicat:28.03.2023, 12:33

“Am prezentat Presedintelui Consiliului European evaluarea noastra privind situatia din Republica Moldova, care este in prezent tinta unor amenintari si actiuni hibride menite sa ii deraieze parcursul european. Pentru a face fata acestei presiuni, Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene si ma bucur ca Presedintele Consiliului European impartaseste aceasta viziune”, a spus presedintele Iohannis, intr-o conferinta comuna de presa alaturi de Charles Michel.

Acesta a amintit ca la nivelul Consiliului European, la reuniunea de saptamana trecuta, liderii statelor membre au “mandatat Comisia Europeana sa prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova inainte de urmatoarea noastra intalnire din iunie”.

“Totodata, Uniunea Europeana pregateste o misiune civila care sa ofere sprijin concret in combaterea amenintarilor hibride. Continuam, de asemenea, sa promovam propunerea noastra de a avea un regim de sanctiuni dedicat situatiei din Republica Moldova, ca raspuns la actiunile destabilizatoare ale Federatiei Ruse”, a continuat seful statului.

La randul sau, presedintele Consiliului European a precizat ca marti se va afla la Chisinau pentru a reafirma sprijinul ferm al UE pentru Republica Moldova.

“In calitate de candidat la aderarea la UE, poporul Republicii Moldova incepe o calatorie spre familia noastra europeana. Iar noi vom fi alaturi de ei. Sunt recunoscator guvernului – si poporului roman – pentru solidaritatea lor cu Moldova”, a spus Michel.

“In ultimele luni, Rusia si reprezentantii sai si-au intensificat eforturile de destabilizare a tarii. Utilizarea energiei ca arma, efectuarea de atacuri cibernetice, organizarea de proteste si alte activitati subversive. Condamnam cu fermitate aceste incercari de destabilizare a Moldovei. Acestea trebuie sa inceteze imediat”, a subliniat el.

Pentru a consolida securitatea, stabilitatea si rezilienta Republicii Moldova, presedintele Consiliului European a apreciat ca “este important sa lansam cat mai curand posibil noua misiune din cadrul politicii de securitate si aparare comuna in Moldova”.

Amintim ca la reuniunea din februarie a ministrilor de externe din UE, seful diplomatiei romane Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformarii si declansarea procesului privind crearea unui regim de sanctiuni la adresa Rusiei pentru contracararea actiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrata situatiei de securitate din Republica Moldova pe fondul incercarilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic in urma caruia deputatii europeni au cerut adoptarea unei rezolutii prin care solicita adoptarea de sanctiuni din partea UE impotriva celor care destabilizeaza tara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeana urmeaza sa aloce inca 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvaluirilor despre eforturile Rusiei de a rasturna guvernul pro-occidental de la Chisinau. Potrivit EU Observer, care citeaza un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuita pe un “radar mobil de supraveghere cu raza lunga de actiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova sa isi controleze spatiul aerian.