Baiatul, de 11 ani, diagnosticat cu rabie, dupa ce a fost muscat de un caine, a murit noaptea trecuta, la spital. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, intrucat spun ca el a fost internat prea tarziu. Copilul se afla in grija unui tutore, iar mama lui munceste peste hotare. Doctorii atentioneaza ca daca ati fost atacat de un patruped, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa mergeti direct la spital.

Publicat:18.07.2019, 16:56

Baiatul s-a stins noaptea trecuta, in jurul orei 22:30, in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii din capitala.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST LA SPITALUL DE BOLI CONTAGIOASE PENTRU COPII, CHISINAU ”Pe parcursul spitalizarii a fost confirmat diagnosticul de rabie. Copilul a fost internat in stare extrem de grava.”

Ieri, starea lui se agravase si fusese conectat la aparatul de respiratie artificiala. Copilul a fost internat abia la patru zile, dupa ce a fost muscat de un caine. Incidentul a avut loc in timp ce el se intorcea acasa de la o tabara de zi, spun vecinii. 

”-Vedeam cate doi, trei caini, dar asta a fost demult. Cred ca s-au imprastiat in alte parti.”

“- Multi caini care fug pe drumuri, intra in ograda si sar la rati.”

Am incercat sa vorbim cu primarul din Stauceni, ca sa aflam despre situatia maidanezilor din localitate, dar acesta nu a fost de gasit. Iar Ministrul Sanatatii spune ca investigheaza cazul. 

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: ”Noi am stiut ca sfarsitul va fi unul tragic. Ne este greu din punct de vedere epidemiologic sa depistam sursa care l-a muscat.”

Copilul putea fi salvat, daca ar fi fost internat mai devreme, explica medicii, intrucat simptomele bolii sunt foarte agresive. Rabia poate fi prevenita cu ajutorul vaccinului, administrat imediat dupa ce pacientul a fost muscat de animal. Infectia afecteaza sistemul nervos central, iar sfarsitul este letal.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST LA SPITALUL DE BOLI CONTAGIOASE PENTRU COPII, CHISINAU: ”In cazul in care am fost muscati, zgaraiati, intepati, salivati, prelucram rana, spalam cu sapun, aplicam pansament si ne adresam la medic.”

Ultimul caz de rabie la copii a fost inregistrat in Moldova in 2002, iar la maturi in 2017.