Dupa tragedia de la Otaci, in care un bloc cu noua etaje s-a ruinat, oamenii care locuiesc in cladiri fisurate, cu subsolul inamolit, stau cu frica in san. Este si cazul locatarilor unui bloc din Hancesti. Pentru ca acoperisul e vechi, le ploua in casa, asa ca peretii sunt umezi tot anul. Autoritatile locale stiu despre situatie, dar nimeni nu a mers macar sa inspecteze cladirea.

Publicat:24.06.2019, 20:31

”Faceti cunostinta cu casa noastra, asta e Titanic.”

Asa ne intampina Eugenia Darii in blocul - ruina, care de peste 15 ani ii este casa. Cladirea cu cinci etaje este ca intre ciocan si nicovala. Acoperisul e defect, asa ca atunci cand ploua, in casa este ca afara.

-”Afecteaza la tot, se demoleaza, e piata si nisip si se mananca.

-”Cat o sa mai reziste aceasta casa. 1-2 ani si gata.”

...iar subsolul e mai mult un lac. Pentru ca tevile sunt sparte, deseurile se scurg sub cladire. Tot acolo ajunge si apa adunata de la ploi.

-”La subsol ai nevoie de cizme pana sus ca sa poti intra acolo.”

“De pe acoperis se scurge apa. E bine asa? Nu e bine. Unde se duce, tot in subsol.”

Peretii de la etajul cinci sunt imbibati cu apa si plini de fisuri. Drept rezultat, tencuiala se macina ca un pesmete.

“-Aceasta e podeaua, dar e pamant care se farama. -E nisip mancat de apa. E tot ud.”

Crapaturile adanci nu lipsesc nici din afara.

Au vazut incidentul de la Otaci, unde un bloc cu noua etaje s-a daramat, iar de atunci oamenii spun ca nu mai au somn linistit. Unii se gandesc chiar sa lase apartamentul de izbeliste.

-”Si la noi tot asa o sa se intample. Crapaturi, se lasa in jos.

-Ce va ganditi sa faceti? -Sa plecam peste hotare, aici nu avem ce face.”

-”Ne este frica. Ne gandim ca mai traim un an aici si plecam. Chiar si aseara am discutat cu sotul si sa plecam de aici. Adunam bani.”

Locuitorii sustin ca unii vecini au facut in apartamente si constructii care nu ar fi tocmai legale.

-”Au facut un antreu, iar cand au facut-o, au deranjat cimentul. Au stricat peretele de baza. Au facut soba. De la asta la mine in casa intra fum cand face focul, ma inadus.”

Acestia s-au mai plans si anterior, intr-un reportaj realizat de ProTv. Atunci autoritatile locale s-au spalat pe maini, spunand ca blocul nu este la balanta primariei.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: "Au trecut aproape doi ani situația insa a ramas neschimbata. Intre timp oamenii au pus lacat la usa de la subsol pentru ca mizeria ajungea uneori pana la nivelul treptei de sus. Chiar si asa deseurile continua se se scurgea prin crapatura emanand un miros insuportabil.”

Nu l-am gasit pe primar la birou, iar arhitectul din orasul Hancesti ne-a spus ca nu tine de competenta sa, sa se expuna asupra situatiei in care se afla cladirea.

Intrucat in imobil locuiesc putine familii, cu un venit modest, oamenii spera ca responsabilii sa-i ajute. 

-” Ne este frica, dar ne gandim la Dumnezeu.