Toamna a intrat in drepturi, iar mercurul din termometre a scazut brusc, cu aproape 10 grade. Asta in timp ce doar cateva zile in urma, vremea ne-a alintat cu soare si caldura. Amagiti de temperaturile generoase, multi pomi au inflorit, din nou. Internautii au publicat poze pe retelele de socializare, intrebandu-se ce se intampla. Este o anomalie, explica specialistii, care sustin ca fenomenul este daunator pentru arbori.
Liliacul din curtea Mariei Iachimov, originara din Comrat, nu s-a uitat ca e toamna in calendar si a inflorit, din nou.
Femeia are o explicatie.
Maria IACHIMOV: „Infloreste deja a doua oara. Va fi o toamna lunga. Cand infloreste liliacul si marul, atunci se anunta o toamna lunga. Ingheturi vor fi mai tarziu. Va fi toamna calda. Asa spun batranii, asa zic si eu.“
Pomi in floare au fost surprinsi in mai multe localitati din tara. Internautii i-au fotografiat si au publicat pozele, intreband care ar fi motivul fenomenului. La Telenesti, de exemplu, au inforit ciresii, iar la Balti - merii. Si nu e de mirare, de vreme ce am avut temperaturi calde in septembrie. In timp ce unii admira frumusetea pomilor, specialistii spun ca acesta este, mai degraba, un semn de ingrijorare.
Anatolii BRAZITCHI, SPECIALIST PRINCIPAL IN PARCUL „DENDRARIU“: „Ploua, apoi se incalzeste, iar arborele este mintit. El a primit un semnal ca e primavara. Mugurii care trebuiau sa infloreasca primavara, incep sa infloreasca in octombrie si chiar noiembrie. In primavara muguri nu vor mai fi si nu este normal.“
Mai mult, fenomenul este daunator pentru plante si arbori.
Anatolii BRAZITCHI, SPECIALIST PRINCIPAL IN PARCUL „DENDRARIU“: " Tot noi suntem de vina, folosind ingrasaminte, pesticide. Poluarea. Am afectat clima. Anterior, in Moldova erau paduri intinse, aveam vara, toamna, iarna si primavara. Acum nu mai este asa. „
Expertii mai spun ca fenomenul nu prevesteste vreme calda si nu ar avea vreo legatura cu asta, lucru demonstrat si de temperaturile care au scazut brusc in ultimele zile.