Fiecare moldovean va plati cate zece mii de lei pentru a intoarce miliardul furat. O spun expertii, care sustin ca dat fiind faptul ca rambursam greu creditul, scoatem din buzunar mai mult pentru dobanda. In ultimii doi ani, de exemplu, am achitat 1 miliard si jumatate de lei Bancii Nationale, iar 85 la suta din suma reprezinta doar dobanda.

Publicat:27.07.2019, 20:00

In 25 de ani, moldovenii trebuie sa achite 25 de miliarde de lei, asa cum a stabilit cabinetul Filip in 2016, atunci cand creditul luat de la BNM s-a transformat in datorie de stat. Asta ar insemna 10 mii de lei de persoana sau echivalentul, de exemplu, a unui an de contract de studii la universitate.

Veaceslav IONITA, EXPERT IN POLITICI ECONOMICE, IDIS-VIITORUL: „Sau o familie din doi pensionari – 20 de mii de lei, daca raman in viata 25 de ani, iar o familie de patru persoane – 40 de mii de lei.”

„Si nu doar eu, dar si copii si urmatoarea generatie si nu mi se pare drept si onest.”

Si asta nu ar fi unica problema. Pentru ca intoarcem greu creditul, platim mai mult pentru dobanda. De pilda, in 2017-2018 am achitat 1 miliard 590 milioane lei catre BNM. 85 la suta din suma reprezinta doar dobanda.

Veaceslav IONITA, EXPERT IN POLITICI ECONOMICE, IDIS-VIITORUL: „Toti acesti bani pe care noi ii achitam pana azi, nu sunt intorsi din banii recuperati, ci din banii nostri, bani care trebuie sa mearga la majorarea pensiilor, a salariilor.”

Oazu NANTOI, DEPUTAT PAS: „Dar acesti cetateni au ales guvernarea care au furat miliardul asta?”

Andrian Candu, vicepresedinte al Partidului Democrat, formatiune care s-a aflat la guvernare cand s-a hotarat ca datoria sa fie achitata din buzunarele cetatenilor, sustine ca decizia a fost luata pentru a-i ajuta pe cei care aveau bani in cele trei banci falimentare.

Andrian CANDU, DEPUTAT PDM: „Miliardul care a fost pus pe umerii oamenilor, cum mentionati dvs, este acel miliard care a fost dat cetatenilor RM ca sa nu-si piarda depunerile in cele trei banci, atunci cand a fost luata decizia de lichidare a bancilor.”

Miliardul furat inseamna de fapt 13,34 de miliarde de lei, cu o dobanda in plus de 11,1 miliarde, datoria pusa pe umerii cetatenilor, care va fi achitata de guvern pana in anul 2041. Economistii precizeza ca nu se stie nici pana astazi valoarea totala a fondurilor sustrase fraudulos din sistemul bancar. Anuntul ca din trei banci s-a furat un miliard a starnit un val de proteste in 2015.

3 mai 2015

„Miliardul inapoi.”

Pentru a-si face dreptate, ar fi nevoie de o mobilizare juridica, sustine avocatul Eduard Digore.

Eduard DIGORE, AVOCAT: „Procuratura, din punctul meu de vedere, nu a indentificat nici in ziua de azi cine e subiectul prejudiciat.”

Astfel, cetatenii ar trebui sa se uneasca si sa mearga in instanta, mai spune avocatul.  

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: „Ipotetic vorbind, daca sute sau mii de oameni ar actiona statul in instanta, sedintele ar putea avea loc aici, in Piata Marii Adunari Nationale, exact ca in antichitate, atunci cand judecata se facea in fata poporului. Asta deoarece tribunalele noastre nu ar fi in stare sa gazduiasca un numar atat de mare de solicitanti. In cazul unui astfel de proces, oamenii ar avea acces la toate materialele dosarului si ar putea pune intrebari procurorului.”

Eduard DIGORE, AVOCAT: „Daca procurorul nu a intreprins anumite actiuni, a scapat niste lucruri, nu este nimeni sa ii spuna ca uite nu ai intreprins astea sau sa conteste actiunile lui. Cetateanul va avea dreptul sa o faca.”

„Doar cand ajunge cutitul la os de obicei se trezesc la viata si spun da, trebuie de luptat. Si tot dureaza o saptamana asta. - Deci nu prea crezi in aceasta mobilizare? - Nu.”