Fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, l-a criticat pe Andrei Nastase, dupa briefing-ul pe care l-a sustinut astazi la MAI. Intr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Jizdan spune ca Nastase nu intelege nimic in securitate.

Publicat:14.07.2019, 15:50

Alexandru JAZDAN, EX-MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: "Astazi, cetateanul A. Nastase a citit de pe foaie despre ce s-a facut pentru ca sa fie descoperita o crima grava comisa in oras.

Unicile cuvinte pe care nu le-a citit de pe foaie au fost ca de obicei: varcolaci, criminali, obedienti.

Astazi, Nastase a decis sa ne citeasca o lectie despre securitatea statului si a mai spus ceva despre lipsa evidentei camerelor de supraveghere.

Aici tin sa comunic ca acesta nici macar nu s-a documentat inainte de a veni iarasi cu invinuiri si minciuni in fata presei.

Exact, cetatene Nastase, orasul are nevoie de mai multa supraveghere video, numai ca atunci cand am venit noi cu propuneri de ajustare a cadrului legal, voi strigati in gura mare ca guvernarea incearca sa monitorizeze viata privata a oamenilor din tara.

Si daca tot esti cu atata grija fata de oameni si spui ca vei continua initiativele bune, trebuie sa te anunt ca MAI are deja un concept al unui proiect "Safe City", inspirat din cele mai bune practici europene.

Este un proiect vital pentru oras. Nu aveti decat sa-l revedeti si sa-l duceti la bun sfarsit. Fapte, nu vorbe, asta vor oamenii.

Sfatul nu se da, el se cere. Stiu ca nu-mi vei cere sfaturi, te-a deranjat doar ca nu ti-am transmis cheile de la birou. Sa stii un lucru, oamenii pe care-i alungi azi din sistem, sunt cei care din contul experientei, devotamentului si sacrificiului, au mentinut linistea si securitatea in Stat.

Fara prea multe camere de supraveghere, fara dotari suficiente, fara salarii mari, fara dragoste de culorile politice.

Dupa o luna de mandat, in care ai reusit doar sa critici tot ce a fost, sa alungi oamenii, sa-i ameninti si sa le impui reguli politice, un lucru important pe care nu l-ai inteles e ca: in politie nu vin oameni pe criterii politice, vin oameni care prin juramant servesc Patria.

Ministerul Afacerilor Interne nu este o scena de protest, iar jocurile pe care le impui vor aduce urmari grave. Dezbinarea care are loc acum in interiorul institutiei se va simti in scurt timp, dar stiu ca nu-ti pasa, interesul tau e sa te razbuni.

Am sa las aici cateva idei importante, poate vei tine cont de ele.

1. De fiecare data cand se schimba guvernarea, situatia criminogena se agraveaza (mereu a fost asa). Pentru asta, Politia Nationala impreuna cu carabinierii, pentru o perioada determinata de timp trebuie sa treaca la un regim special de lucru;

2. In aceasta perioada unele elemente ale criminalitatii organizate au tendinta de a reveni in tara. In astfel de situatii Directia de Combatere a Crimei Organizate stie ce are de facut (doar nu le incurca);

3. Sistemul stie deja ca nu intelegi nimic in securitate si se va relaxa. Tocmai de asta vin cu o rugaminte catre colegi: Va rog sa tineti situatia la control personal cu cea mai mare responsabilitate, voi stiti cel mai bine cum;

4. Nu incerca sa ascunzi situatia operativa din tara (nici de institutiile mass-media, nici de cetateni). Aceasta greseala a fost facuta de multi conducatori in trecut. 

In perioada in care la conducerea MAI am fost noi, din start ne-am propus sa nu mintim oamenii, sa stii ca numai asa am reusit sa rezolvam problemele;

5. Au rusii o vorba: “на воре, и шапка горит”. Astazi ai vorbit asa precum gandesti. 

Trebuie sa fii olog de cap ca sa te bucuri de agravarea situatiei criminogene din tara ta.

Ține cont ca oamenii care au lucrat o viata in politie sunt gata sa vina in ajutorul colegilor, indiferent de cine guverneaza astazi.

In concluzie vreau sa va spun dragi cetateni ca timpul va arata ca unicul “varcolac” din sistem este anume acest pretins ministru, care din pacate este o catastrofa pentru un sistem bazat pe disciplina, unitate si traditii.

La fel ca multi colegi de ai mei, cu care am muncit toata viata in cadrul MAI, sunt gata sa ajut mereu, pentru ca in comparatie cu cel pe care l-am mentionat mai sus, stim adevaratul pret al securitatii si tinem cont de principii si valori politienesti."