Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat astazi Legea cu privire la Curtea Suprema de Justitie si Legea privind evaluarea externa a judecatorilor si candidatilor la functia de judecator al CSJ.

Publicat:06.04.2023, 14:41

Prima lege care a fost promulgata de Maia Sandu prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competentelor Curtii Supreme de Justitie. Proiectul de lege in acest sens a fost votat de Parlament, la data de 30 martie. 

Acesta prevede ca CSJ va avea competente mai restranse si nu va actiona ca o instanta de apel, cum se intampla in prezent. Totodata, printre cele mai importante prevederi ale documentului figureaza reducerea numarului de judecatori CSJ. De asemenea, va fi modificata componenta Curtii Supreme de Justitie prin asigurarea accesului la functiile de judecator CSJ pentru reprezentantii altor profesii juridice, precum avocati, procurori sau profesori universitari in domeniul dreptului.

A doua lege stabileste ca judecatorii si candidatii la functia de judecator al Curtii Supreme de Justitie vor fi supusi evaluarii externe. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat la data de 30 martie, in a doua lectura, in cadrul sedintei plenare, de 63 de deputati.

Potrivit documentului, evaluarea CSJ va fi efectuata de o Comisie de evaluare, in termen de sase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informatii referitoare la integritatea etica si financiara atat a actualilor judecatori CSJ, cat si a candidatilor la functiile vacante. Exercitiul de evaluare va fi aplicat o singura data.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.