Ministrul Afacerilor Externe din Romania, Bogdan Aurescu, a declarat luni, inaintea Conferintei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfasurata la Paris, ca tara noastra are nevoie de granturi pentru a cumpara energie de pe piata, potrivit Agerpres.

Publicat:21.11.2022, 14:21

El a reamintit ca, in cadrul Conferintei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfasurata pe 15 iulie, la Bucuresti, s-a obtinut un sprijin in valoare totala de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistenta sub forma de granturi. 

„Cred ca este foarte important ca aceasta conferinta sa ofere in continuare ajutor financiar. La Bucuresti am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub forma de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de imprumuturi, pentru a cumpara energie de pe piata. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea sustinerii in vederea implementarii reformelor necesare in procesul de integrare europeana”, a spus ministrul roman. 

Aurescu a precizat ca din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din aceasta tara. Incepand cu 14 octombrie, Romania a inceput sa furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar Romania asigura in prezent 80-90% din necesar. 

Ministrul roman a subliniat ca un alt obiectiv important al conferintei il reprezinta sustinerea procesului de reforma, deoarece Guvernul de la Chisinau este hotarat sa implementeze „un plan ambitios de reforme”. 

„Indeplinirea acestui obiectiv este foarte importanta, deoarece in baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul urmator: inceperea negocierilor de aderare. Iar aceasta platforma, impreuna cu cele sase grupuri de lucru, este pregatita sa ajute Republica Moldova, cu expertiza, in vederea atingerii acestor obiective”, a spus oficialul roman. 

Potrivit sefului diplomatiei romane, evenimentul de luni este un „puternic semnal politic de sustinere”, avand in vederea „amploarea provocarilor” cu care se confrunta Republica Moldova. 

„Aceasta a fost tara cea mai afectata, dupa Ucraina, de razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei. Moldova si-a aratat solidaritatea cu Ucraina, a ajutat-o. A continuat procesul de reforma, ceea este important pentru procesul de integrare. Din acest motiv trebuie sa sustinem in continuare Republica Moldova, pe termen scurt, mediu si lung, atat cat va fi necesar. Aceasta este cel mai important moment in ce priveste sustinerea comunitatii internationale pentru Republica Moldova. Romania isi va indeplini datoria”, a afirmat Bogdan Aurescu. 

Ministrul roman al Afacerilor Externe coprezideaza luni, la Paris, cea de-a treia Conferinta ministeriala a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la initiativa ministrilor de externe ai Romaniei, Germaniei si Frantei in primavara acestui an pentru a mobiliza contributiile financiare ale comunitatii internationale si pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE. 

Reuniunea de la Paris are loc in contextul in care Republica Moldova se confrunta cu provocari majore de ordin energetic, economic, umanitar si la adresa rezilientei sale, pe fondul razboiului brutal de agresiune purtat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei, a anuntat MAE din Romania. 

Potrivit sursei citate, ministrul roman Bogdan Aurescu va sublinia ca principala necesitate a Republicii Moldova o reprezinta la acest moment obtinerea, din partea partenerilor internationali, de asistenta financiara necesara pentru achizitii de gaz si de electricitate. 

„De asemenea, seful diplomatiei romane va informa cu privire la masurile de asistenta intreprinse de Romania, precum sprijinul bugetar direct acordat recent in valoare de 10 milioane de euro, reactia prompta a Bucurestiului pentru facilitarea livrarilor substantiale de curent electric incepand cu 14 octombrie 2022, precum si referitor la initierea implementarii Acordului privind asistenta financiara nerambursabila in valoare de 100 de milioane de euro acordata Republicii Moldova de catre Romania. Nu in ultimul rand, ministrul Aurescu va evidentia ca Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va ramane in centrul eforturilor internationale menite sa acorde asistenta Chisinaului pentru construirea unei democratii stabile, prospere si reziliente”, a transmis MAE din Romania. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: