Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a discutat astazi cu Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe si al Comertului al Ungariei, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau. 

Publicat:24.05.2023, 16:32

Acestia au vorbit despre parteneriatele pe care tara noasta le are cu Ungaria, despre sprijinul Ungariei pentru ca Moldova sa adere la Uniunea Europeana, dar si despre revenirea Wizz Air in Moldova, in contextul in care Aeroportul din Chisinau a revenit in gestiunea statului.  

„In cadrul intrevederii am discutat despre interesul reciproc de atragere a investitiilor straine. Am discutat si despre Wizz Air. L-am asigurat pe Peter, despre faptul ca Republica Moldova asteapta, isi doreste si vom lucra impreuna cu autoritatile ungare pentru a accelera momentul in are compoania Wizz Air revine in Republica Molodva. Vom discuta despre modalitati concrete de revenire, inclusiv in contextul in care Aeroportul a revenit in gestiunea statului si ne permite de a promova interesul national in discutii cu parteneri straini”, a spus Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe. 

Oficialul de la Budapesta a declarat ca este in interesul ambelor tari ca Wizz Air sa revina in Moldova. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca operatorul are capital maghiar, dar nu apartine Unagriei. 

„Este important ca Wizz Air sa fie prezent in cat mai multe puncte din lume. Ne pare rau ca WizzAir si-a suspendat activitatea in Republica Moldova pentru o perioada. Ne dorim sa revina cat mai devreme si speram ca Guvernul Moldovei poate indeplini conditiile de securitate necesare pentru Wizz Air. Prezenta in Moldova era una profitabila pentru companie. Este in interesul Guvernului Moldovei si Guvernului Ungariei”, a afirmat Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei. 

Pe 27 februarie, Wizz Air a anuntat ca suspenda toate zborurile catre si dinspre Chisinau, incepand cu data de 14 martie pe o perioada nedeterminata. Anuntul a fost facut de companie, care precizeaza ca a luat decizia din motive de securitate. Responsabilii de la Autoritatea Aeronautica Civila spun ca spatiul aerian al tarii este sigur si ca regreta decizia luata de operatorul aerian de bilete low-cost. Pasagerii care si-au cumparat deja bilete vor putea ajunge la destinatii cu avionul, de la Iasi, iar cei care nu vor sa o faca, isi vor recupera banii integral.