In loc de mare si plaja, trei tinere din Chisinau au ales sa-si petreaca vacanta in unul dintre cele mai sarace locuri din lume. Acestea au mers in Africa, pentru a face voluntariat. Timp de o luna s-au aflat intr-un centru pentru copii, unde i-au invatat sa scrie si sa citeasca. Experienta a fost plina de momente frumoase, dar si periculoase, ne-au povestit fetele.

Publicat:25.08.2019, 17:44

Georgeta si Ana, doua tinere profesoare, si Rut, care a absolvit in acest an liceul, au ales sa-si petreaca vacanta deloc obisnuit. Destinatie le-a fost tocmai continentul african. Spun ca nu le-a luat mult timp ca sa ia decizia. 

Georgeta MOISEI: "Deodata in mintea mea s-a creat o aventura pe care as putea s-o traiesc."

Ana GOLEA: "Mereu am iubit oamenii negri, vroiam sa-i vad real si sa vad daca pot sa-i ajut."

Fetele au fost voluntare la un centru din orasul Nacala, frecventat zilnic de peste 200 de copii. I-au invatat sa citeasca, sa scrie, le-au povestit despre bunele maniere si chiar regulile elementare de igiena. 

Ana GOLEA: "Nu au documente, nu au nimic, nici macar nu stiu ziua in care s-au nascut, cati ani au. Aveau o varsta mare, dar practic incepeam cu cerculete si betisoare."

Pentru Georgeta si Ana nu a fost prima experienta de acest fel. Si anul trecut au ales sa faca voluntariat in Africa. In schimb, Rut spune ca a ramas socata de cele vazute si nu si-a putut imagina vreodata ca unii oameni traiesc in asemenea conditii. 

Mancarea este un lux pentru acesti copii, spun tinerele. Asa cum unii au pana la 15 frati si surori, iar altii sunt fara parinti, de cele mai dese ori, singurul lucru la care se gandesc este sa gaseasca hrana. 

Ana GOLEA: "Majoritatea veneau la scoala doar pentru dejun, un terci, fara nimic."

In afara de scopul nobil, experienta in Africa este de-a dreptul periculoasa. De multe ori, tinerele erau la un pas de moarte. Puteau usor sa se imbolnaveasca cu maladii grave, cum ar fi malaria, iar zonele in care se aflau erau atacate de hoti, care omorau oameni pentru a le lua bunurile. 

Totusi, cele trei fete spun ca au avut parte si de momente frumoase, in care au descoperit cultura africana. Au avut ocazia, de exmplu, sa participe la o nunta.

Georgeta MOISEI: "La nunta lui, el a spus, nu stim cate persoane o sa fie pe toti ii invitam, daca mergeau pe strada:Veniti si voi."

Rut MOISEI: "Mereu cautau sa stea langa tine, sa te pipaie, sa te cuprinda, parul drept si lung pentru ei era un soc, wow par." 

Georgeta MOISEI: "Copii mici de un anisor, m-am apropiat de ei si au inceput sa planga pentru ca prima data vad oameni albi si se tem."

Ceea ce au vazut in Africa le-a marcat pe viata, iar Georgeta, Ana si Rut spun ca la intoarcere au reusit sa vada viata cu alti ochi. 

Rut MOISEI: "Sa invat la noi pedagogie, sa merg incolo, ca sa-i ajutam pe ei."

Georgeta MOISEI: "Sunt oameni care investesc, si noi tot putem sa investim, sa oferim ce avem mai bun."