Apelul Mitropolitului Vladimir, care a îndemnat preoții ce au trecut la Mitropolia Basarabiei să se pocăiască și să revină la Mitropolia Moldovei, este unul absurd. Asta spun unii clerici care au aderat la Mitropolia din subordinea Patriarhiei Romane. Preoții consideră că mesajul este lipsit de sinceritate și nu îi vor determina să își schimbe decizia.

Publicat:25.04.2024, 19:58

Tudor PELIN, PROTOPOP DE CRIULENI ȘI DUBĂSARI, MITROPOLIA BASARABIEI: „ Din momentul în care am plecat, Mitropolia Moldovei ne-a atacat într-un mod imposibil, am fost sancționați în tot felul, opriți, caterisiți, printr-un mod în care s-au încălcat absolut toate regulile procesuale. Terorizați, șantajați, ulterior amenințați. Este un apel absurd, eu l-aș numi chiar nesincer, prin care vor șă își mai arate o dragoste falsă.„

Iar parohul bisericii „Sfântul Nicolae” din Chișinău a numit apelul Mitropolitului Vladimir – un strigăt de disperare și spune că mesajul nu îl va face să-și schimbe decizia.

Petru STOROJA, PAROHUL BISERICII „SFÂNTUL NICOLAE” DIN CHIȘINĂU: "E un strigăt de ultimă disperare pentru că până la urma vor adera mai mulți la Mitropolia Basarabiei, fără doar și poate. Eu nu revin nicăieri. Eu sunt în Mitropolia Basarabiei, sunt cu biserica mea mamă. Am aderat și suntem acasă. Asta-i tot. Cale de întoarcere nu avem. Nu putem umbla din colo în coace. Suntem oameni hotărâți, oameni serioși, oameni maturi. Suntem deciși să mergem până la capăt.„                

Ioan SOLONARU, PAROHUL BISERICII „SF. ÎMP. CONSTANTIN ȘI ELENA”, CIMIȘENI: ”Eu mă gândesc că este un scop al Moscovei de a ne menține în arealul acesta post-sovietic, sub influența Rusiei. Eu consider că este și un motiv financiar fiindcă fiecare Episcop sau Episcopie se întreține din ceea ce cumpăra preoții, lumânări și toate celelalte. Al doilea moment este că fiecare parohie mai vine cu un raport financiar, trimestrial, în cadrul Episcopiei sau Mitropoliei, odată ce pierzi parohiile, pierzi și sursa de venit."

Reacția preoților vine după ce în cadrul ședinței Sinodului Mitropoliei Moldovei, Mitropolitul Vladimir a lansat un apel către slujitorii şi clericii care au trecut la Mitropolia Basarabiei.

APELUL MITROPOLITULUI VLADIMIR: „[..] Constatăm cu durere și dezamăgire alegerea Sfinţiilor voastre de a părăsi calea pe care cu sfințenie ați jurat să o urmați. 
[..]  Vă chemăm acum, nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul Bisericii.”

...se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei ne-a spus că îndemnul este unul confuz.

Constantin OLARIU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL MITROPOLIEI BASARABIEI: „Deoarece până acum preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei, Mitropolia subordonată Rusiei i-a catalogat ca preoți cu impedimente canonice, ca preoți care au fugit. Acum această structură religioasă îi cheamă înapoi. Adică daca sunt atât de răi și au atâtea impedimente, de ce acum iar urmează să îi recunoască? Credem ca este un act de disperare.”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei, aflată în subordinea Patriarhiei Ruse, care susține deschis războiul, la cea a Basarabiei din jurisdicția Patriarhiei Române. Responsabilii de la Mitropolia Basarabiei spun că până la sfârșitul anului se așteaptă ca cifra preoților care au făcut acest pas să ajungă la o sută.