Peste 600 de localități vor beneficia, în acest an de investiții în cadrul programul Satul European. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cele mai multe proiecte selectate prevăd construcția rețelelor de apeduct și canalizare. Pe locul doi, în topul proiectelor depuse de primării și care au câștigat finanțare din partea statului sunt cele ce vizează construcția, renovarea sau reabilitarea grădinițelor, școlilor, spitalelor sau punctelor medicale. Totodată, potrivit ministrului în 30 de sate vor fi construite 36 de parcuri fotovoltaice.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Cele mai multe localități au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare. 223 de proiecte au fost selectate. Bugetul alocat proiectelor selectate pentru construcția apeductelor și canalizare este de 1,59 miliarde de lei.”

Andrei Spînu susține că urmează să fie construite peste o mie de kilometri de rețele de apeduct de care vor beneficia circa 85 de mii de gospodării. La fel, urmează să fie construite peste 221 de km de rețele de canalizare pentru aproximativ 21 de mii de gospodării.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Pentru instalarea iluminatului stradal au fost selectate 57 de proiecte, cu o valoare aproximativ de 94 de milioane. Construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, monumete istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, au fost selectate 198 de proiecte. Costul total este de peste 700 de milioane de lei.”

Spînu a precizat că vor fi construiți 455 de km de rețea de iluminat stradal, iar peste 200 de clădiri publice și de menire socială vor fi reabilitate sau reconstruite.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „52 de grădinițe, 37 de gimnazii, 62 de comlexe sportive, 63 de case de cultură, terenuri de joacă, zone de agrement, biblioteci, centre multifuncșionale și altele. Peste 570 de mii de locuitori vor avea condiții mai bune în aceste instituții.”

Ministrul infrstructurii a vorbit și despre investițiile în stațiile de producere a energiei regenerabile.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Vor fi construite 36 de parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 2,8 MW.”

La capitolul construcția și reconstrucția edificiilor sportive au fost selectate 104 proiecte. În total au fost acceptate 612 proiecte, adică 82% din toate cererile depuse de primării.

PROIECTE CARE VOR FI FINANȚATE DIN  PROGRAMUL SATUL EUROPEAN 2024
DENUMIRE              NR. DE     BENEFICIARI 
PROIECT               PROIECTET
Rețele de apeduct  -   223     - 106 și canalizare      proiecte de mii de gospodării

Rețea de iluminat -   57     - 104 mii stradal            proiecte locuitori   
                                     
Reconstruire și reabilitare- 198 - 570 mii clădiri publice       proiecte de locuitori       

Instalarea sistemelor de producere și  - 30  furnizare a energie           proiecte

Edificii sportive – 104 proiecte

TOTAL -  612 proiecte

Spînu a vorbit despre distribuția proiectelor pe regiuni, cele mai multe primării câștigătoare fiind din centrul țării, pe locul doi vin primăriile din Nord, iar pe 3 cele din Sud. În Chișinău vor fi finanțate 12 proiecte, iar în Autonomia Găgăuză – 15.

Primăriile câștigătoare

Nord – 199
Centru – 256
Sud – 130
Chișinău – 12
UTA Găgăuzia – 15 proiecte

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei, iar contribuția din bugetul statului va fi de aproximativ 2,5 miliarde lei, cealaltă sumă este contribuția primărilor.”

PROIECTE REALIZATE PÂNĂ ACUM

TOTAL – 800 
APĂ ȘI CANALIZARE -  114 sate
ILUMINAT STRADAL – 150 sate
REABILITARE CĂDIRI PUBLICE – 561 sate

Acestea au fost finanțat inclusiv din fonduri oferite de Uniunea Europeană sau țări membre, precum România.