Riscursile de imbolnavire cu rabie la animale, dar si oameni, va fi redus. Astazi, Guvernul a aprobat un proiect ce tine de norma sanitar-veterinara care stabileste masurile de prevenire, combatere, control si eradicare a rabiei.

Publicat:29.03.2023, 12:03

„Rabia este una din cele mai neglijate boli din lume. In acest scop, au fost elaborate masuri care vor antrena intreaga societate, astfel incat fiecare cetatean sa fie responsabil de sanatatea publica si animala”, a afirmat ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Astfel, detinatorii de animale, medicii veterinari vor avea posibilitatea sa aplice masurile sanitar-veterinare atat in cazul suspiciunii, cat si in cazul confirmarii rabiei la animale. 

Totodata, proprietarii de caini, pisici si dihori vor fi obligati sa vaccineze animalele, in scopuri profilactice.

In perioada anilor 2012-2021, in Republica Moldova, au fost inregistrate 1156 de cazuri de rabie la animale salbatice si domestice. Pe parcursul perioadei de referinta, peste 90% de imbolnaviri au fost depistate la bovine, caini, vulpi si pisici. Pana in prezent, pe teritoriul tarii au fost depistate 20 de specii de animale pozitive la virusul rabic.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508