Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazar, invinuit in dosarul concesionarii Aeroportul International Chisinau, sustine ca scopul anuntului facut ieri de catre Procuratura Anticoruptie privind transmiterea in istanta de judecata a dosarului, a fost unul de „a prinde bine publicul”, decat a stabili adevarul. Totodata, acesta a spus ca va insista ca sedintele de judecata sa fie publice. 

Ultimul update: 03.05.2023, 14:50 Publicat:03.05.2023, 14:23

„Procurorii nu au clarificat toate aspectele ce tin de scopul si modalitatea de concesionare a aeroportului si nu au inlaturat lacunele fundamentale din dosar, fapt despre care noi am atentionat procurorii si conducerea acestora, existand riscul iminent de a distorsiona intreg procesul de stabilire a adevarului”, spune Valeriu Lazar.

Mai mult, fostul ministru mentioneaza ca in judecata a fost expediat un dosar nefinalizat. 

„Inca nu au fost examinate toate contestatiile depuse de aparare conform procedurilor legale, printre care cea cu referire la refuzul procurorilor de a dispune o expertiza economica si financiara independenta si profesionista, dat fiind modul total eronat de calcul al asa-numitului „prejudiciu adus statului” urmare a concesionarii, deoarece suma invocata drept „prejudiciu” in versiunea actuala a fost stabilita de angajatii unei entitati publice, fara expertiza in materie de pregatire si realizare a proiectelor de parteneriat public-privat, inclusiv prin concesionare.

Exista o decizie definitiva si executorie a instantei nationale, la Curtea de Apel Chisinau de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neandeplinire a obligatiilor contractuale legale, astfel prezumandu-se ca acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalitatii”, a explicat Lazar.

Totodata, acesta spune ca va insista ca sedintele de judecata sa fie publice, ca sa poata prezenta instantei si tuturor celor interesati materialele acestui dosar. 

„Materialele denota ca concesionarea activelor Aeroportului International Chisinau a avut la baza hotarari perfect legale, oportune si argumentate ale guvernelor conduse de prim-ministrii Vlad Filat (2012) si Iurie Leanca (2013), rezultate din procese publice transparente de promovare si examinare colegiala a acestora, asumate si sustinute quasi-unanim de membrii guvernelor respective, dar si ca acest proiect de pionierat pentru tara noastra a adus beneficii evidente interesului public, atat din perspectiva platilor cumulative la Bugetul Public National, aferente administrarii activelor concesionate (ce au crescut de cca 2,5 ori in primii 7 ani de concesionare in raport cu perioada similara pre-concesionare), cat si al cetatenilor Republicii Moldova, operatorilor economici locali”, a adaugat Lazar.

Procuratura Anticoruptie a anuntat ieri despre finalizarea urmaririi penale si transmiterea in instanta de judecata pentru examinare, a cauzei penale pe un alt segment al investigatiei ce vizeaza concesionarea Aeroportul International Chisinau. Pe caz sunt vizate opt persoane publice si cu functii de demnitari de stat, printre care fostul premier, Iurie Leanca, dar si fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazar. Responsabilii de la Procuratura Anticoruptie mentioneaza ca invinuitii nu si-au recunoscut vina. Contactati ieri de PRO TV, invinuitii nu ne-au raspuns la apel pentru o reactie.

Incepand din data de 28 martie, Aeroportul International Chisinau a revenit in gestiunea statului. Presedintele tarii, Maia Sandu, a sustinut ca aceasta actiune este rezultatul luptei impotriva coruptiei. Declaratiile au fost facute de sefa statului in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la Chisinau. 

Aeroportul a devenit proprietatea Avia Invest, controlata de fugarul Ilan Sor, in 2013. Contractul de concesiune, stabilit pentru o perioada de 49 de ani, obliga compania sa efectueze investitii de peste 240 de milioane de euro. 

Pentru ca nu ar fi facut-o, in 2020, Agentia Proprietatii Publice a anuntat despre rezilierea contractului de concesiune. Avia Invest a continuat sa gestioneze Aeroportul intrucat a atacat decizia la Curtea de Apel. In noiembrie anul trecut, instanta a decis ca Aeroportul revine in proprietatea statului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.