Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! A revenit din Anglia si si-a umplut satul cu afaceri. Tanarul care ne demonstreaza ca SI LA NOI SE POATE

Fa-ti EUROPA ACASA! A revenit din Anglia si si-a umplut satul cu afaceri. Tanarul care ne demonstreaza ca SI LA NOI SE POATE
Embed:

Europa ne-a deschis portile nu ca sa fugim din tara, ci ca sa ne putem intoarce mai usor acasa. Putem sa calatorim fara vize, sa vedem cum traiesc europenii si sa ne intoarcem in tara noastra ca sa ne facem aici Europa. Acum economia Moldovei se tine in cea mai mare parte pe umerii migrantilor care trimit in tara bani. Pe de alta parte, fara sutele de mii de moldoveni imprastiati prin lume, tara noastra imbatraneste. Nu are cine investi aici si respectiv ramanem si fara brate, dar si fara locuri de munca. Un tanar din satul Sipca, raionul Soldanesti a muncit ani buni in Marea Britanie, dar s-a intors acasa. Stefan Sandic a decis sa-si reanimeze satul ramas pe jumatate pustiu, asa ca l-a umplut de afaceri. A castigat granturi peste granturi, a atras bani din programe europene, iar in proiectele sale si-a implicat rudele si prietenii pe care i-a convins sa se intoarca acasa din diferite colturi ale lumii.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Multi moldoveni care au plecat peste hotare si au prins gustul unui trai european, inca mai cred ca sa te intorci in Moldova inseamna sa te autocondamni la saracie. Dar, haideti sa cunoastem astazi un om care a demonstrat ca lucrurile nu sunt deloc asa.”

 

El este Stefan Sandic. L-am gasit trebaluind in una dintre prisacile pe care si le-a deschis in satul sau natal.

 

Are 12 prisaci de acest fel. In total peste o mie de stupi de albine. O afacere care ii merge acum ca... unsa cu miere si creste ca pe drojdii.

 

Acest om a demonstrat ca si in tara ta poti avea un trai cu gust. Cu gust dulce. Dar a inteles acest lucru dupa ce timp de 7 ani a lucrat ca robul la englezi. Pana intr-o buna zi cand si-a spus: ajunge!

 

Stefan SANDIC, TANAR REVENIT ACASA: “Revenirea e un adevarat soc. E foarte greu. Multi imi spuneau: rupe pasaportul, altfel o sa vrei sa te intorci in Marea Britanie.”

 

In tara a luat totul de la zero. Adica, de la o foaie de hartie pe care a scris un proiect de afacere. A atras bani din programul destinat migrantilor, Pare 1 plus 1, de la IFAD si dintr-un proiect destinat tinerilor (PNAET) si stup cu stup, cu mainile sale, si-a facut cea mai mare retea apicola din Moldova.

 

Stefan SANDIC, TANAR REVENIT ACASA: “Acum, sigur, nu mai vreau sa ma intorc la englezi.”

 

A deschis si o minifabrica de confectionare a stupilor. Printr-un proiect european finantat de Austria si-a adus strunguri moderne, si un colector mobil de miere – un adevarat laborator pe roti.

 

Stefan are grija sa-i angajeze in special pe  satenii, reveniti de peste hotare ca si el. Acest barbat a lucrat in Rusia, dar s-a intors in sat si e multumit ca are aici un loc de munca.

 

Sergiu CERNEI, REVENIT DIN RUSIA: “Am venit si mi-am gasit de lucru la Stefanica, nu mai vreau in Rusia. E mai bine acasa, langa copii.”

 

Iar sirul investitiilor europene atrase la Sipca a continuat. Bani din proiecte a adus chiar si la o stana de la marginea satului,  iar pe un deal a pregatit deja hangarul pentru un motodeltaplan, finantat partial de japonezi.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „In curand, in acest hangar va ajunge un motodeltaplan care va fi folosit la stropitul viilor, livezilor si a culturilor agricole, o afacere care siguranta va aduce profit, pentru ca nu exista concurenta.”

 

Pilotul care il va conduce, este si el un bun prieten de-al lui Stefan pe care l-a convins sa revina din Israel.  

 

Radu BULINSCHI, REVENIT DIN ISRAEL: “Am lucrat mai multi ani in Israel, acum am un loc de munca aici, voi fi pilot. In Israel nu ma mai intorc.”

 

L-a adus si pe fratele sau acasa din Anglia, iar pe parinti i-a facut oameni de afaceri, construindu-le doua sere pentru legume.

 

Zinaida SANDIC, MAMA: “Eu le-am spus: veniti acasa, ca painea e tot mai buna in tara ta, strainul e strain.”

 

Iar energie si idei are inca multe. Acum planteaza o livada deosebita.

 

Stefan SANDIC, TANAR REVENIT ACASA: „Se va numi „O suta de produse pentru o suta de oameni”. Am plantat mere, pere, cirese, mure, zmeura, si multe altele.”

 

Si vrea sa deschida o pensiune agroturistica. In proiectele sale vrea sa implice cat mai multi migranti. Si in acest fel satul sau, care pare ca se stinge, sa renasca. Acum la Sipca, fiecare a opta casa e parasita si multi sateni inca isi mai cauta rostul prin lume.

 

Artur SANDIC, PRIMAR SIPCA, SOLDANESTI: “70 de oameni din 800 sunt plecati.”

 

Iar situatia e aceeasi in toata tara. Toamna trecuta, in campania “Moldova fara oameni” ati vazut cat de grav e acest fenomen si cum, tara noastra se topeste parca, pierzand tot mai multi cetateni.

 

Dupa 23 de ani de independenta suntem cu un milion si jumatate mai putini - scoli inchise, spitale fara medici, si sate intregi care s-au stins cu totul.

 

O buna parte din intelectuali au fugit prin alte tari.

 

Iar in campania Vreau Parintii Acasa ati vazut cat de mult sufera copiii, asteptandu-si parintii plecati.

 

Motivele pentru care Moldova ar trebui sa-si readuca oamenii acasa sunt clare. Fara o buna parte din populatia activa tara noastra imbatraneste rapid, iar economia are de suferit. Acum 15 la suta din locuitori au peste 60 de ani si daca acum doi oameni lucreaza pentru un pensionar, in 2050 am putea ajunge ca raportul sa fie de unu la unu.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Si totusi, exista moldoveni, desi foarte putini, care au iesit pe aceasta poarta si au decis sa inceapa o noua viata, aici in tara lor. Un studiu realizat in primavara acestui an de Organizatia Internationala a Muncii arata ca 2 procente din populatia activa a tarii sunt migranti reintorsi (2,6 % din totalul populaţiei cu vârstă de 15-64 ani) majoritatea de nevoie, cele mai frecvente motive fiind presiuni din partea familiei sau decesul ingrijitorului copilului.”

 

Acelasi studiu arata ca circa 60 la suta dintre migrantii reveniti in tara nu au un loc de munca stabil si fie sunt someri, fie lucreaza ocazional asa ca multi nici nu-si desfac bine valiza ca se intorc de unde au venit. La fel ca Oleg Spita, care se afla acum in Germania.

 

Oleg SPITA, MUNCITOR IN GERMANIA prin telefon, din Germania: “Aici lucrez in constructii am salariu de pana la 3 mii de euro lunar.”

 

Barbatul si-a deschis in Moldova un magazin, dar a falimentat in scurt timp. Asa ca s-a intors in Germania.

 

Oleg SPITA, MUNCITOR IN GERMANIA prin telefon, din Germania:  „Impozitele erau mari, n-am reusit sa ne descurcam.”

 

Pe de alta parte, exista si un beneficiu -  pe umerii lui Oleg Spita si a sutelor de mii de migranti se tine economia Moldovei. Si desi e  in scadere, in 2013 cifra remitentelor a fost aproape de cea a veniturilor la buget. (venituri la buget: 25 mlrd lei remitente: 23 mlrd lei)

 

Autoritatile au incercat, totusi, sa incurajeze revenirea acasa, prin diferite proiecte, dar e nevoie de mai mult.

 

Ghenadie CRETU, EXPERT ORGANIZATIA INTERNATIONALA PENTRU MIGRATIE: “Statul nu trebuie sa ofere facilitati minore cu destinatie speciala pentru migranti, ci sa creeze un cadru general favorabil – infrastructura, posibilitati pentru deschiderea unor afaceri.”

 

Si in timp ce Europa cocheteaza cu cetatenii nostri, Moldova ii asteapta ca o batrana la poarta. N-are acel “vino-ncoace” care i-ar atrage – nici tu drumuri ca lumea, conditiile de viata sunt, iar mediul de afaceri - greoi. Dar, iata ca oameni ca Stefan Sandic, trec peste toate si ne demonstreaza ca si LA NOI SE POATE.

 

STEFAN SANDIC, TANAR REVENIT ACASA: “Europa n-o sa ne cada din cer, trebuie sa ne-o facem noi!”

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • jay (30.09.2014 20:32)
  si ce-o sa faca el cu mierea ceea? niste proiecte cu sorti de izbinda foarte mica. Atita timp cit prospera capitalismul la noi, taranii vor muri de foame. Nu-i chemati inapoi pe oameni, lasa sa shada acolo unde au plecat.
 • (30.09.2014 20:44)
  bravo
 • Doamne Fereste (30.09.2014 20:46)
  Pare sa fie si aceasta o afacere buna, dar lucrand ca ¨ROBul¨la Engleji, avea mai buna trecere la Rasi de se ducea sa se afle ca ¨patriot Moldovean¨. Venea de acolo cu informatii bune aranjate, isi forma un partid radical, mai invita si pe un Cobzon sau ¨ZAIKA MOIA¨si avea o viata sanatoasa pentru el si toti urmasii lui! Bravooo Stefane!
 • bli (30.09.2014 21:00)
  propaganda eu+americana.
 • eu... (30.09.2014 21:18)
  Mà MìNDRESC cu oamenii TREJI, DESCURCàRETSI, dar, asta NU ìNSEAMNà - EUROPA ACASà. Am mai spus-o shi o repet, ASTA ìNSEAMNà VOINTSà de a TRàI, dar FàRà BANI, la ziua de azi - NU FACI NIMIC. TREBUIE sà te duci ìn LUME - unde-ar fi, shi apoi, s-o "ADUCI ACASà". Sunt multsi oameni TALENTATSI - DOTATSI, ìn tsara noastrà, dar PUTEREA este ìn BANI shi, nicidecum, ìn TALENT. SPERàM, cà de la o simplà afacere, sà nu-i fie puse IMPOZITE IMPUNàTOARE, dar sà fie SUSTSINUT, ca sà INVESTEASCà shi ìn ALTE FORME de AFACERI, ca sà poatà sà atragà mai multe persoane ìn CìMPUL MUNCII. TIMPURILE sunt destul de SHUBREDE - NESIGURE - SCEPTICE. CURAJ shi SPERANTSE, OPTIMIZM - TUTUROR !!! Totushi, DENUMIREA CAMPANIEI -NU- este atìt de REUSHITà. "Fà-tsi EUROPA ACASà" - duce la INVIDIE. EUROPA, dragii mei, nu este deschiderea afacerilor. Acolo CAPITALURILE tsin PUTEREA. Afacerile mici sunt INVIZIBILE shi, aproape, NE/IMPORTANTE. Astàzi, MONOPOLURILE -CONDUC- omenirea. Dar POLITICA se foloseshte de astfel de INDEI. Adica, omul ìshi ABATE ATENTSIA de la RESPONSABILITATEA pe care o poartà ei - POLITICIENII. Dacà se pretinde la AFACERI PERSONALE - PRIVATE, ìnseamnà cà NU mai avem NEVOIE de cei din PARLAMENT - MINISHTRI......etc.. .. STATUL lucreazà cu "OCHELARI" ca de soare, PàZINDU-se de POPOR, ca nu cumva sà se TREZEASCà shi sà le cearà SOCOTEALà. Sunt GRESHELI ìn CONDUCEREA TSàRII shi NIMENI va RàSPUNDE pentru ele... Dacà -AZI- nu ai grijà de POPOR - COPIII TàI, atunci PROMISIUNEA nu mai are VIATSà. Cu PROMISIUNI potsi MàGULI un COPIL MIC shi acela, deja, NU te mai CREDE. Cìnd va DISPàREA STATUL, sà mà "càutatsi" shi sà-mi spunetsi, ìn fatsà, cà AM AVUT DREPTATE. Din PROMISIUNE nu se HRàNESHTE SPERANTSA ci INDIFERENTSA. Cine PROMITE este PE JUMàTATE MINCINOS. Cine PLEACà ìn EUROPA la MUNCà ìi AJUTà pe aceshtea - A TRàI. Deci, este vorba de VIATSà. Așadár, ar fi mai BINE/SUNàTOR - "Fà-tsi VIATSA ACASà!!!".... - ACOLO, unde tsi-s COPIII, NEAMUL, BASHTINA............ CIMITIRUL. O idee pentru cei ce au inventat aceastà CAMPANIE:- INVITATSI, PERMANENT, la aceastà CAMPANIE - OCìRMUITORII TSàRII MOLDOVEI, ca sà fie la curent cu NàZUINTSELE POPORULUI. Shi atunci lucrurile vor avea FUNDAMENT. Poate, shi-or da seama - CU CE se CONFRUNTà, ìn realitate, OMUL de RìND - omul simplu. BAFTà TUTUROR !!! Ca ACASà-i NICàIERI !!!
 • bli (30.09.2014 21:18)
  acasa e bine ,dar in eu
 • eu... (30.09.2014 21:19)
  Mà MìNDRESC cu oamenii TREJI, DESCURCàRETSI, dar, asta NU ìNSEAMNà - EUROPA ACASà. Am mai spus-o shi o repet, ASTA ìNSEAMNà VOINTSà de a TRàI, dar FàRà BANI, la ziua de azi - NU FACI NIMIC. TREBUIE sà te duci ìn LUME - unde-ar fi, shi apoi, s-o "ADUCI ACASà". Sunt multsi oameni TALENTATSI - DOTATSI, ìn tsara noastrà, dar PUTEREA este ìn BANI shi, nicidecum, ìn TALENT. SPERàM, cà de la o simplà afacere, sà nu-i fie puse IMPOZITE IMPUNàTOARE, dar sà fie SUSTSINUT, ca sà INVESTEASCà shi ìn ALTE FORME de AFACERI, ca sà poatà sà atragà mai multe persoane ìn CìMPUL MUNCII. TIMPURILE sunt destul de SHUBREDE - NESIGURE - SCEPTICE. CURAJ shi SPERANTSE, OPTIMIZM - TUTUROR !!! Totushi, DENUMIREA CAMPANIEI -NU- este atìt de REUSHITà. "Fà-tsi EUROPA ACASà" - duce la INVIDIE. EUROPA, dragii mei, nu este deschiderea afacerilor. Acolo CAPITALURILE tsin PUTEREA. Afacerile mici sunt INVIZIBILE shi, aproape, NE/IMPORTANTE. Astàzi, MONOPOLURILE -CONDUC- omenirea. Dar POLITICA se foloseshte de astfel de INDEI. Adica, omul ìshi ABATE ATENTSIA de la RESPONSABILITATEA pe care o poartà ei - POLITICIENII. Dacà se pretinde la AFACERI PERSONALE - PRIVATE, ìnseamnà cà NU mai avem NEVOIE de cei din PARLAMENT - MINISHTRI......etc.. .. STATUL lucreazà cu "OCHELARI" ca de soare, PàZINDU-se de POPOR, ca nu cumva sà se TREZEASCà shi sà le cearà SOCOTEALà. Sunt GRESHELI ìn CONDUCEREA TSàRII shi NIMENI va RàSPUNDE pentru ele... Dacà -AZI- nu ai grijà de POPOR - COPIII TàI, atunci PROMISIUNEA nu mai are VIATSà. Cu PROMISIUNI potsi MàGULI un COPIL MIC shi acela, deja, NU te mai CREDE. Cìnd va DISPàREA STATUL, sà mà "càutatsi" shi sà-mi spunetsi, ìn fatsà, cà AM AVUT DREPTATE. Din PROMISIUNE nu se HRàNESHTE SPERANTSA ci INDIFERENTSA. Cine PROMITE este PE JUMàTATE MINCINOS. Cine PLEACà ìn EUROPA la MUNCà ìi AJUTà pe aceshtea - A TRàI. Deci, este vorba de VIATSà. Așadár, ar fi mai BINE/SUNàTOR - "Fà-tsi VIATSA ACASà!!!".... - ACOLO, unde tsi-s COPIII, NEAMUL, BASHTINA............ CIMITIRUL. O idee pentru cei ce au inventat aceastà CAMPANIE:- INVITATSI, PERMANENT, la aceastà CAMPANIE - OCìRMUITORII TSàRII MOLDOVEI, ca sà fie la curent cu NàZUINTSELE POPORULUI. Shi atunci lucrurile vor avea FUNDAMENT. Poate, shi-or da seama - CU CE se CONFRUNTà, ìn realitate, OMUL de RìND - omul simplu. BAFTà TUTUROR !!! Ca ACASà-i NICàIERI !!!
 • Eugeniu (30.09.2014 22:00)
  Stimulati nu numai pe cei plecati dar si tinerii, ca sa ramina in Republica Moldova !!!
 • jora (30.09.2014 22:04)
  bravo lui iaca luati exemplu de la el si la noi lòa lozova este unu care a fost in anglia si a muncit multi ani pe pasaport fals lituanean si a luat un credit de 500 000 de lire sterlina si a venit acasa si acuma e boier asa e bine de facut afaceri cu banii altora
 • EUR (30.09.2014 22:29)
  Da e foarte corect
 • Migrant (01.10.2014 00:46)
  Mai scoteti lipitorile si hotii de la putere si ginditi bine ce hoti votati si atunci vedem...poate ne mai intoarcem mai ridicati salariile si nivelul de trai ca orice om si-ar dori o viata mai buna si cu un viitor mai bun si sigur.
 • da (01.10.2014 07:47)
  Bravo,il cunosc personal,dar sarmanul cit credit are şi alt minus mierea este cumparată la pret mizerabil de romăni ca apoi acestea să o ducă în UE precum că ei sînt producătorii.
 • Iurie (01.10.2014 08:49)
  Bravo Stefan! Un exemplu demn de urmat!
 • Ira (01.10.2014 08:53)
  Rusine sa va fie la toti guvernantii!!!!!!!!! !Am avut si eu o mica afacere in Chisinau ,dar incepind cu fiscala si terminind cu politia scurgeau bani ca deja lucram doar pentru ei.Am venit in Europa cu tot cu familie si degraba nu mai venim innapoi.In Moldova este totul aiurea!!!!!!!
 • (01.10.2014 09:43)
  frumos, f frumos doar ca mai e muuult de lucru pentru a face ca moldovenii sa vina acasa, din suflet toti isi doresc acest lucru numai ca...
 • vasile (01.10.2014 10:41)
  Povesti de adormit copiii. Imi pare rau ca protv participa la aceasta campanii de dezinformare a migrantilor. Sa ne spuneti ce venit face omul asta ca sa stim ce dulceata e acasa.
 • alisa (01.10.2014 11:21)
  dar eu chiar nu-mi doesc sa vin acasa,imi place aici unde sunt, si apropo o s aincepeti ca spalm fundu s.a.m.d, insa sotul e programator si lucreaza la o companie cu renume,functie buna salariu bun,eu stau acasa cu copii, pe cind la md aa oferte nu o aveam niciodata, fiindca nu avem cumatri in conducere
 • jan (01.10.2014 11:54)
  Ma aflu in anglia de ceva timp pe baiatu asta il cunosc de la agrara a muncit peste hotare bravo lui a scos ceva bani de aici si sa intors in moldova. Baiatu asta sa bagat in credite cam pe toata viata si el si viitoarea familie alui. De ce nu spuneti cit are de dat bani inapoi la banca. Cit la costat afacerea . Ce venit are . Din ce traeste. Intorcind toate ratele lunare care le are cu ce se alege pina la urma. Merita efortu nervii ajunge la salariu din anglia. Sia bagat toti banii care ea avut si care nu ia avut in afacere. Pai el acum sa vrea sa plece ca nu poate da inapoi timpu. Am dat in bara si eu acasa am stat in moldova trei ani am cheltuit banii am dat arenda inapoi si mam intors in anglia. Eu le doresc succes tuturor celor care au incercat si fac ceva acasa multa rabdare intelegere. In moldova persista invidia hotia nepasarea. Ca sa faci o afacere in moldova trebue sa fii ajutat de cineva familie rude si sa faci pe banii tai nu luati de la banca ca muncesti pentru ei. Succes baiatului si la toti antrprenorii din moldova.
 • Iurie (01.10.2014 12:10)
  in ultimii 10 ani statul nu a facut nimic pentru a sprijini afacerile mici,nici financiar nici informational, in schimb a marit impozitele, ajutorul financiar primitde peste hotare sa furat, in 10 ANI NU SA DESCHIS NICI O INTREPRINDERE DE STAT NICI O UZINA CARE SA DEA LOCURI DE MUNCA..., UNICUL LUCRU PE CARE LAU FACUT AU OFERIT POSIBILITATE DEA PLECA PESTE HOTARE, ADICA AU DESCHIS USA MAI TARE PENTRU MOLDOVENI SA FUGA DIN TARA... MIZERIE DE POLITICIENI...
 • Nicolae (01.10.2014 13:19)
  Sunt contabil sef in Moscova si deseori ma uit stirile protv si ma bucur cind vad asa personalitati care se intorc acasa si reusesc sa realizeze vreo afacere. Bravo si succese in continuare. Cit de bine nu ar fi acolo unde nu suntem, tot mai bine o sa ne fie acasa alaturi de cei dragi.
 • vai (01.10.2014 14:00)
  sa ne pupati in fuuuu n...d stam bine aici in EUROPA ni se rupe venim acasa doar cind vrem dar in tara o sa investim banii nostri doar cind o sa vedem ca avem intradevar "proiecte concrete pentru investitii" sa ma pupe in f...d tot parlamentul bastarzilor !sa mucegaiti acolo banditilor!o ..p....a o sa va dau banii
 • pentru IURIE (01.10.2014 18:50)
  AI PERFECTA DREPTATE MI SE RUPE DE EI CUM LI S-A RUPT LOR DE NOI SA NE CAUTE CU LUMINAREA STAM BINE AICI TARE BINE AM SALARIU MARE SUNTEM MULTUMITI NU MA MAI INTORC IN TARA SA MUNCESC LA BANDITI SI HOTI NICI ODATA!
 • italia (01.10.2014 22:24)
  eu tot sunt deacord cu lunea care e peste hotare si zice ca in europa e alta viata, eu personal sunt in italia si lucrez la ore de curatenie, nu zic de loc ca fac banu usor , e foarte greu prin ploaie si vint cu bicicleta sa ma duc la lucru , dar in schimb la sfirsitu lunii am rezultate bune care nu ma face sa pling zi de zi sa ma intreb ce sa maninc miine, asaca chiar de e greu aici sa fac banu da e tot cu cinste si statul nu fura , la noi in moldova trebu sa treaca alti 100 de ani ca sa se schimbe ceva spre bine , nu am idee ce-as face in moldova si ce as lucra , e strasnic.
 • Alex (02.10.2014 00:32)
  Pentru cine s-a muncesti la noi in tara? Pentru persoanele care isi umpla buzunarele la conducere?
 • rufe murdare (02.10.2014 12:15)
  lasati vorba
 • tinar (02.10.2014 12:24)
  Stimulati tinerii sa vina "ACASA", dar la ce sa vina?..Tinerii pleaca pentru ca aici "Acasa" cum numiti voi nu ai posibilitati.Da, sunt tinar ce abia am absolvit Facultatea, deja de 5 luni imi caut un loc de munca si nici un rezultat, oriunde nu m-as duce imi spun"Noi o sa examinam dosarul/ CV-ul si o sa va telefonam" si astept deja de ceva vreme, si care credeti ca e motivul "Nu am stagiu de munca".Catre politicien ca tot zic ca sustin tinerii ...s-a implementat legea precum ca la intreprinderile de stat nu mai e necesar acel stagiu de munca de 3 ani , insa cine respecta aceasta lege?!....Nimeni.Dec i haideti sa fim realisti, nimeni n-o sa revina acasa atita timp cit nu sunt conditii, locuri de munca care sa-i stimuleze, pentru a duce un trai decent.
 • tinar (02.10.2014 12:55)
  Da ca tot veni vorba de "Cumatrism" as putea da un exemplu. Tinara absolventa(ce-i drept al colegiului) specialitatea "Pedagogie-clase primare", a depus actele pentru a se angaja la scoala, "Invatatoare de clase primare". A trecut cu brio interviul, a fost deja anuntata ca sa pregateasca toate actele necesare pentru a intra in cimpul muncii.Se apropia deja 1 Septembrie, i s-a dat telefon persoanei respective si a fost anuntata ca nu mai este nevoie de a se prezenta la locul de munca, in locul acestei persoane a fost angajata o alta persoana. Da femeie mult mai in virsta dar cu nici o idee de Pedagogie primara, doamna respectiva a lucrat in Farmaceutica. Intrebare"Ce poate preda doamna copiilor ce abia pasesc pragul scolii?... doar personalitatea ne-o oformam inca din clasele primare. Care e gradul de competenta a acesteia, si insasi a directorului acestei institutii?".
 • cris (02.10.2014 16:08)
  bravo si iar bravo pt astfel de oame... bravooo
 • tu (03.10.2014 22:54)
  care intors acasa,ca acolo sa ramina tati urmasii lui dodonel cu sasirea si seocanu,si lumea be de scirba si de sarasie....da daca ma vinim si noi acasa,la si la sapi,sau la strins culiase pe marjinea drumului ori in blatnie.lamuritene voi la si sa venim acasa sine ne steapta acolo mai lasati povestele estea avoastre ca daca nom fi noi peste hotare ori muri tati batrinii de foame,rusine nu aveti satele is pline de betivi ne vorbind ca la sat lumia sa spali inca in taz,veceu doi metri de la fintina.da drumurile si tot noi sa le fasem si sa punem asfalt tot noi.si biznes sa mai fasi acolo sa crestem gindasi de cartoafe,omizi de matasa.noua pina la europa ne mai trebue vreo 200 de ani
 • tolia (03.10.2014 23:10)
  nie imi pare ca tot mai bine era atunsi tati eram cu steluta lui lenin in chept nustiem sine sintem,eram tati prin colxozuri si sofxozuri care la sapi care la muls vitele.eeiiii da ne aduc aminte ca ca si de o rubla luam 10 pini un bagajnic de lisapet aest ea viata o mai fost si eram tati cu mintea ingusta nu mai stiem noi di chinouri si de europi nisi nu stiem sii asta si cu si sa maninca
 • Lilica (04.10.2014 11:30)
  cit de multi noi maninca miere? foarte putini
 • Marcel (07.10.2014 18:37)
  BRAVO STEFANE. INAINTE. Fapt la asa oameni mai traeste tarisoara noastra.
 • tot muncitor un UE (09.10.2014 23:50)
  Salut stefane. apropo, ceva timp in urma am urmarit un interviu de al tau in care spuneai ca: de vina este sistema in care se lukreaza la noi, chear ai dat si un ex. cum lukrati voi la Anglia si cum lukrà aici la fabrica de carton. Acum la tema: nu mi-a placut cum ai organizat fabrica ta de facut stupuri, baga sistema EU, nu acei sovietica (pe scaunel cu tintele in gurà)
 • daniela samsung (02.11.2014 05:29)
  Ma bucur ca intradevar sunt si cetateni discurcareti moldoveni.Spor In continuarie la cei ce discurcareti si nu trebuie de invidiat , dar de sustinut ca-s deanostri si ei.SUCCES IN TOT SI MULT NOROC.
 • daniela samsung (02.11.2014 07:05)
  Bravo la acesti cetateni ca sunt descurcareti si nu trebuie de invidiat , dar de sustinut.Ca si ei sint de a nostri.Spor in tot si mult noroc.

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn