Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Scoala de nota 10! Liceul care a renuntat la taxele parintilor si are conditii de lux

Fa-ti EUROPA ACASA! Scoala de nota 10! Liceul care a renuntat la taxele parintilor si are conditii de lux
Embed:

Educatia este unul dintre putinele domenii in care in ultimii ani lucrurile s-au schimbat radical. De la sistemul de finantare pana la notele elevilor. Un lucru ramane neschimbat - taxele percepute de la parinti - pe unde legal, pe unde pe sub masa. Responsabilii din educatie, spun ca buna, rea, asa cum e ea, reforma va continua, iar treptat scolile mici vor disparea de pe harta invatamantului moldovenesc. Mergem astazi in doua scoli - ambele din Sangerei, dar care par din tari diferite. Una din centrul raional cu aproape o mie de elevi si alta din satul Trifanesti - cu 10 elevi. Prima este super-dotata, avand tehnologii educationale de ultima generatie. Cealalta nu are barem o biblioteca din care sa iei o carte. Liceul din Sangerei, care are un buget de 7 milioane de lei a renuntat la contributia parintilor si din propriii bani in doar doi ani s-a transformat intr-o scoala de nota 10.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Suntem acum la poarta unuia dintre cele mai bogate si mai frumoase licee din tara noastra. Liceul Olimp din Sangerei. Faptul ca se deosebeste de alte scoli din Moldova se vede de la intrare. Aceasta e construita destul de inspirat. Iar in fata cladirii se inalta drapelele Moldovei si ale Uniunii Europene."

 

Pe elevii din clasa a doua i-am gasit cantand amuzati.

 

Si nu sunt la lectia de muzica, ci la cea de engleza. Un televizor montat in fata clasei ia de cele mai multe ori locul tablei de scris.

 

Colegii lor mai mari au si ei un dispozitiv-minune care le transforma lectiile in adevarate distractii.

 

Cu siguranta, greierasul vazut pe slide-uri e mai ghidus decat cel din carte. Asa ca micutii sunt incantati.

 

Elevii mai mari au gadget-uri scolaresti si mai avansate. O tabla interactiva ii tine cu ochii tintiti in monitor 
si sa recunoastem cateva minute despre creierul uman vazute in 3D valoreaza cat un capitol intreg din cartea de biologie. 

 

Iar toate aceste tehnologii au fost aduse in ultimii doi ani cand liceul a renascut, practic. A avut si cu ce. Bugetul anual al scolii este de

 

Ludmila SISCANU, DIRECTOAREA LICEULUI “OLIMP”: “6 mln de lei anul trecut si 7 mln de lei in acest an."

 

Din acesti bani a fost renovata biblioteca si doatata cu literatura noua. 

 

Zinaida UNGUREANU, BIBLIOTECARA: “N-am mai vazut asa frumos de cand lucrez."

 

Cantina veche a scolii a fost transformata intr-un mini-restaurant.  

 

In clase au fost aduse banci, scaune si dulapuri noi, iar fiecare colt arata impecabil. 

 

“Bancile noi sunt frumoase. Cele vechi erau albe si roase.”

 

A fost deschis si un centru de dezvoltare frumos amenajat pentru copiii cu nevoi speciale. 

 

Au fost montate o suta de usi noi. S-au deschis doua sali de calculatoare. 

 

A fost amenajata o a doua sala de sport a liceului destinata celor mici, iar sala de festivitati, care arata dezastruos a fost renovata in totalitate. 

 

“E un proiect de 700 de mii de lei, lucrarile sunt pe ultima suta de metri.”

 

Anul trecut liceul a fost inconjurat de un gard modern si cum banii nu s-au epuizat inca, planurile sunt mari. O sala de sport va fi renovata total si dotata cu utilaje noi, iar in curte va aparea un parc. Pentru ca liceul e indestulat, administratia spune ca a renuntat la taxa de 50 de lei care era perceputa de la parinti. 

 

Ludmila SISCANU, DIRECTOAREA LICEULUI “OLIMP”: “Am anuntat anul trecut la sedinta ca renunta la cotizatia de 50 de lei a parintilor."

 

Ei, oricum, elevii spun ca parintii mai aduc bani in clase pentru diferite maruntisuri...

 

“Am cumparat flori pentru clasa. Noi am cumparat draperii.”

 

...dar administratia promite ca treptat se va renunta si la aceasta practica. Profesorii sunt, in mare parte tineri. Pentru ca au ore suficiente, salariile lor ajung si la 8 mii de lei, fara a fi suplimentate de parinti.

 

Alexandru UNTILA, PROFESOR LICEUL “OLIMP”: “De ce ati ales sa veniti aici? Imi place echipa si conditiile sunt foarte bune."

 

Ca sa vedem cum se poate intretine o scoala mica am mers la doar cativa pasi de Sangerei – in satul Trifanesti. O singura sala de clasa si o cantina mica - iata si toata scoala. Pe elevii dintr-a doua si dintr-a patra i-am gasit laolalta. 

 

"Clasa a doua spuneti membrii familiei, clasa a patra: organele corpului uman!"

 

Elevii isi cam confunda si clasele, si temele. 

 

"Profesoarea ne asigura ca azi a fost o exceptie si, ca de fapt lectiile se fac separat."

 

Pentru educatia fizica, holul mic se transforma in sala de sport. 

 

Biblioteca? Nuuu – un astfel de lux e prea mult pentru Trifanesti. 

 

“Biblioteca este un magazin de carti. Ai vazut vreodata o biblioteca? Nu. Am acasa doua carti."

 

Noroc din mila unor elvetieni s-a facut reparatie si s-a montat sistemul de incalzire. 

 

Zinaida SLUTU, PROFESOARA, TRIFANESTI: “O ruda de-a mea i-a gasit si ei au investit aici 20 mii de euro."

 

Profesoara care e pensionara abia ajunge la un salariu de... 

 

Zinaida SLUTU, PROFESOARA, TRIFANESTI: “3 MII DE LEI".

 

La insistenta parintilor si a consilierilor locali scoala inca mai exista, dar in curand va fi transformata in gradinita.

 

Mihail CURCIUC, SEF ADJ. DIRECTIA EDUCATIE SINGEREI: “Am primit autobuze de la ministerul Educatiei si vom transfera copiii.

 

Din 2013 cand s-a trecut la autofinantarea scolilor, institutiile mici s-au pomenit in incurcatura. Acum se ofera circa 6 mii de lei anual pentru fiecare elev, iar cu banii administratia face ce poate. De aceea, scoli ca cea din Trifanesti nu pot face mai nimic. In Moldova mai sunt 267 de scoli mici, iar jumatate (117) dintre ele au deficit bugetar si, deci, conditii rele. Ministerul Educatiei a inceput sa inchida scolile mici inca in 2009, cand numarul elevilor s-a redus practic de trei ori fata de inceputul anilor 90. Reforma s-a lasat, insa, cu lacrimi...

 

“Nu vrem sa ne inchida scoala."

 

… si cu mari scandaluri, satenii fiind de cele mai multe ori impotriva. 


Elevii au inceput sa fie transportati in alte scoli si autobuze scolaresti. Ei, bine, in perioada in care Mihail Sleahtitchi era ministru al Educatiei 100 dintre acestea au fost cumparate la pret dublu. ( 72.163 dolari SUA pentru un autobuz al carui pret de import e de 38.730 dolari SUA, 77.735 de dolari SUA pentru un autobuz al carui pret de import e de  42.080 de dolari SUA ) Dosarul deschis pentru depasirea atributiilor de serviciu este inca mainile procurorilor si desi au trecut doi ani deocamdata nimeni nu e banuit de vreo infractiune.

 

Eduard HARUJEN, PROCURATUROR ANTICORUPTIE: “Nu avem banuiti si nici probe care sa confirme ca a fost savarsita o infractiune."

 

Pentru acele vehicule din buget si de la Banca Mondiala s-au dus 95 de milioane de lei.In schimb bani pentru intretinerea scolilor asa si nu se ajung. Asa ca cele mai multe  institutii se tin pe umerii parintilor. 

 

“O mie de lei practic pe luna."

 

“50 de lei pe luna."

 

“La o saptamana dupa intai septembrie am dat 600 lei in fondul scolii, 400 in fondul clasei, 100 pentru paznici."

 

In Europa, lucrurile sunt diferite de la o tara la alta la acest capitol. In Germania statul este cel care plateste parintilor care au nevoie pentru ca acestia sa-si poata aduce copiii la scoala, in Marea Britanie bani de la familii intra doar in scolile private. Evelina si Maxim invata de cativa ani la o scoala publica din Padova, Italia, iar parintii lor platesc doar pentru...

 

Agafia FRUNZA, BUNICA: “Carti si rechizite. Dar e destul de scump, pentru carti am platit 200 de euro. Pentru reparatii, draperii nu? Nu, niciun ban."

 

Iar in Olanda, la fel ca la noi parintii sustin scolile cu diferite contributii, dar acolo totul e la suprafata si fara bon de plata niciun cent nu ajunge in scoala. La noi, se stie ca de multe ori se plateste pe sub masa. O profesoara de la Onisifor Ghibu a fost filmata cum ia 400 de lei de la un elev pentru o nota. 

 

Dar cazurile descoperite, sunt, totusi prea putine. Directoarea de la Nicolae Iorga, Valentina Iurco a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost prinsa ca a luat 600 de euro mita de la un parinte. 

 

Iar scandalul enorm de la Liceul Mircea Eliade cand s-a descoperit ca de la parinti se cere o taxa de inmatriculare de peste 3 mii de lei, plus 3 mii de lei annual, s-a incheiat cu faptul ca donatia a devenit... benevola, cel putin oficial. Cat timp va mai fi nevoie de banii parintilor in scoli? 

 

Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, VICEMINISTRUL EDUCATIEI: “Am mai vazut aceasta intrebare. Sunteti de la PRO TV, cumva? Vom insista ca tot ce inseamna sprijin din partea parintilor sa fie facut transparent."

 

Cat despre reforma, Ministerul Educatiei sustine ca aceasta va continua pana cand scoli vor ramane putine, dar bune. Din 2008 si pana acum fiecare a zecea scoala din Moldova a fost inchisa, in timp ce numarul elevilor a scazut cu 20%. In acest an urmeaza sa dispara alte 16 scoli si peste 40 sa fie reorganizate. 

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • xzxzz (26.10.2014 20:16)
  Pe toti o sa-i scoate-ti din sarite cu reclamele voastre
 • (26.10.2014 20:18)
  E jale si cu ce raman profesorii? se fac modificari si cu spitalele ... Domnilor "boieri" asa nu se mai poate
 • Ha ha ha (26.10.2014 20:19)
  Da se poate sa facem Antarctida acasa. Parca vad ca peste citeva luni vom face ce am mai facut si pina acuma 50 de ani. Daca s-ar spune clar ce-i asta Europa apu am sti ce de facut. Am trait 10 ani la Amterdam da acolo cuvintul Europa il auzi numai cind intri intr-o organizatie de stat da e posibil nici sa nu auzi. PUR SI SIMPLU ACOLO NIMIC NU SE POLITIZEAZA. La nou ca un uniunea sovetica fiecare dobitoc isi pune portretul in cabinet.
 • Ana (26.10.2014 20:20)
  in care scoala profesorul are 8000 lei?voi vă informați atunci cind faceti asa reprtaje
 • FA (26.10.2014 20:21)
  Daca ati sti voi ce inseamna o invatatura serioasa. Jurnalistii in ziua de azi se bilbiye da voi vreti ceva de la copii. Jurnalistii fac cenzura la post si til reediteaza cite odata da voi visati la democratie. Cum nar fi vraghia malai viseaza.
 • qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq (26.10.2014 20:39)
  e bine ca se cumpara atitea insa e necesar un audit in fiece an sa se vada daca nu merg otkat-urile liceele graadinitile si universitatile pina si academia de stiinte is transformate in biznez... aici nui gluma, treaba e foarte grebanoasa
 • (26.10.2014 20:52)
  Mama mea cu 3000 de lei se chinuie si strica sanatatea si nervii cu 30 de elevi nu cu 5,asa ca doamna are conditii de lux...
 • (26.10.2014 20:55)
  Asa mai inchideti scoli si cei din sate nici sa scrie nu vor invata,si asa tare destepti sunt toti...
 • Maria (26.10.2014 21:20)
  Reportajul prezinta situatia din invatamint din unghi foarte ingust de vedere si anume cel al autoritatilor. De ce nu prezentati puctul de vedere al parintilor de la sate, ai caror copii circula cu transport de ocazie la scolile din centrele raionale? De fapt insusi prezenta tablelor interactive, laptopurilor etc. inca nu sint chezasia unei instruiri bune!
 • Irina (26.10.2014 21:30)
  iara despre coruptia din scoli... mita 400.. da unde se fura milioane de ce nu scrieti?
 • ddt (26.10.2014 21:31)
  Aceasta reforma este aburda si incorecta. Trebuie de implimentat reforma incepind cu cadrele didactice competitive, bine motivate, cu biblioteci moderne, mobilier, cantine si programe sociale pentru copii, ca mai apoi sa se doreasca a fi implimentata adevarata reforma. Doar stiti, pestele de la cap se strica. Si este absolut irational sa persecuti elevii in ultima suta de metri, dorind un BAC obiectiv, cu candidati care merita 100 % sa-l obtina. Intii trebuie de creat conditii, de verficat calitatea studiilor predate (nu un profesor sa preadea 5 discipline ca este absurd ca acesta sa le cunoasca pe toate), si mai apoi sa se ceara rezultate exigente de la elevi. Inaltii oficiali anunta strigator la cer ca avem nevoie si de absolventi ai scolilor profesionale, nu numai de juristi si economisti care devin tineri someri. Insa asta se va intoarce ca un bumerang impotriva voastra, cind vor pleca cu totii peste hotare, si nu va avea cine munci nici cu un salariu decent. Succes in implimentarea reformei invatamintului!
 • abc (26.10.2014 21:32)
  Bravo Sorina
 • ddt (26.10.2014 21:35)
  Aceasta reforma este aburda si incorecta. Trebuie de implimentat reforma incepind cu cadrele didactice competitive, bine motivate, cu biblioteci moderne, mobilier, cantine si programe sociale pentru copii, ca mai apoi sa se doreasca a fi implimentata adevarata reforma. Doar stiti, pestele de la cap se strica. Si este absolut irational sa persecuti elevii in ultima suta de metri, dorind un BAC obiectiv, cu candidati care merita 100 % sa-l obtina. Intii trebuie de creat conditii, de verficat calitatea studiilor predate (nu un profesor sa preadea 5 discipline ca este absurd ca acesta sa le cunoasca pe toate), si mai apoi sa se ceara rezultate exigente de la elevi. Inaltii oficiali anunta strigator la cer ca avem nevoie si de absolventi ai scolilor profesionale, nu numai de juristi si economisti care devin tineri someri. Insa asta se va intoarce ca un bumerang impotriva voastra, cind vor pleca cu totii peste hotare, si nu va avea cine munci nici cu un salariu decent. Succes in implimentarea reformei invatamintului!
 • de la Danemarka (26.10.2014 21:37)
  In Danemarka totul e grati si chiar copii primesc cite un aipad gratis pina la sfirsitul anului,caietele , carti si picsuri la fel gratis ,cumparam restul de ce mai au nevoie.Conditiile in scolilile de aici sint mai bune decit in reportaj.Succese e un bun inceput si le doresc la toti directorii scolilor din Moldova sa ee un exemplul de la liceul din Singerei.
 • DE IGOR (26.10.2014 21:44)
  Dar ce cauta idiotul de Radu Turcanul in cadru ca este un Judecator cel mai corupt in R. Moldova
 • eu (26.10.2014 22:29)
  Interesant,pe ce bani s-a facut toate acestea?
 • scoala (26.10.2014 23:19)
  de ce criticati atit reformele...situatia dicteaza sa reduca cheltuelile, copii se nasc tot mai putini. Iata cind s-au inchis gredinitele nu era asa mare zarva. Au fost concediate mii de angajati. Oare nu era clar ca va veni si timpul scolilor. Dragi profesori, care nici nu prea faceti fata, nu mai manipulati parintii. In zeci de tari s-au facut astfel de reforme, dar Moldova, cea mai saraca tara de pe continentul european, trebuie sa faca pe cheful profesorilor, care si-au pierdut din valoare profesionala cu cotele la deal. Nu va ajunge pensia??? O mare parte sunteti deja pensionari.La scoala se duc sa ucida timpul.
 • Eu am inteles!!! (27.10.2014 02:31)
  A face evropa acasa asta inseamana un indemn de a ramiine aici si de a hrani mai departe pensionarii cei datoria carora azi traim si datorita carora ne chinuim si care azi string roadele tineretii lor. Adica ce au construit si pentru ce au luptat.
 • maia (27.10.2014 07:14)
  Cum putet spune ca in scoli nu se face POLITICA veniti la liceul sportiv din CHISINAU domnul director ROBU ION a legat tot lucratorii pina si paznici cu cordica verde la git uitativa cum se face politica in MOLDOVA
 • vera (27.10.2014 07:48)
  s-au inchis odata si bisericile... am vazut pe internet ca in Rominia elevii sint dusi la scoala cu caruta
 • Mihai (27.10.2014 08:03)
  da da da...eu am invatat in aceasta scoala,este fosta scoala Nr.3,poate ca au conditii ei acum acolo,dar carte nu fac nici un cicat ! cind ajung sa dee bacu,at nu au nimic rezultate...Mai bine faceati un reportaj la LT"Mihai Eminescu",tot din Singerei,acolo este mult mai frumos si carte serioasa se face!!! Faceti reportaje cu interese politice!
 • Semi (27.10.2014 08:13)
  ProTV scoateti odata reclamele astea ca enerveaza la culme!
 • agramati (27.10.2014 08:28)
  vad ca educatia a trecut pe langa voi "Responsabilii din educatie, spun ca" - virgula intre subiect si predicat. Si tocmai la o astfel de stire. Rusine, Sorina
 • DE UNDE SE FINANTEAZA?????????????????????? (27.10.2014 08:39)
  DE UNDE SE FINANTEAZA?????????? ????????????
 • cu o turma de oi e mai usor (27.10.2014 10:14)
  cu o turma de oi e mai usor sa conduci decit cu un grup de savanti sau carturari, se intorc ideeile comuniste nu va se pare???
 • Mihai (27.10.2014 17:48)
  oof, iara despte Ghibu!
 • Profesor (27.10.2014 18:04)
  Salarii de 8000 lei???Fantastic!!!Mi nisterul Educatiei permite sa activezi cu o norma de 1,25 salarii,adica 22-23 ore.Dupa ce achizi impozitele toate, salariul primit la mina e undeva de 45oolei. de unde 8000? Ati cam exagerat,daca nu-atunci nu inteleg de ce lor le permit sa lucrese cu 36-40 ore,iar la restul nu!!!
 • dim (27.10.2014 19:09)
  daca directoerii is porshi si nu se mai satura de bani, de unde sa fie scoli europene?
 • cristy (27.10.2014 19:18)
  Moldova, tara de rahat!
 • Marcela (27.10.2014 23:28)
  Ia spune,draga,dar Moldova se afla in Europa sau in Patagonia? Cine va redacteaza stirile agentii iluminatilor ? Poate nu stii, dar idea cu UE le apartine, au ei planurile lor... Ar trebui sa va puna in garda acest lucru, treziti-va, mioritici-lor!
 • ddd (27.10.2014 23:55)
  Nu va place adevarul? Dar pornografia si toate scarboseniile pe care le publicati de cine sunt dirijate? Voi de cine sunteti finantati, nenorocitilor?Va vindeti demnitatea si poporul pe 2 bani...
 • pentru Mihai (28.10.2014 16:52)
  da ce mihai nu-ti place Ghibu? eu am invatat acolo si tot era normal.de fapt profa asta nu m-o invatat. poate asta se intampla de cand e noua directoare.
 • Marietta (28.10.2014 21:15)
  offff karona!!! blea
 • Natalia (29.10.2014 19:57)
  Doamne fereste, a-ti mai auzit asa ceva....PROCURATUROR ,,,,uitativa cand se ia interviu de la procurorul anticoruptie... strasnic Pro Tv faceti prea multe greseli, voi in ce scoala ati invatat??? :)

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn