Ultimele 66 de milioane de dolari din partea FMI nu au ajuns la Chisinau pentru ca fosta guvernare a facut modificari la lege, prin care au lasat loc pentru coruptie si spalare de bani. Afirmatia a fost facuta de seful misiunii care se afla in vizita in Moldova. In urmatoarele trei saptamani reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile de la noi despre conditiile de reluare a programul de asistenta financiara.

Publicat:26.06.2019, 16:56

De astazi, o echipa de experti ai Fondului Monetar International se afla in Moldova intr-o vizita de lucru care va dura pana pe 10 iulie. Este pentru prima data cand expertii FMI vin aici dupa demisia cabinetului Filip. Dimineata a inceput cu o sedinta la guvern.

La aceasta, seful misiunii ar fi declarat ca ultimele 66 de milioane de dolari asa si nu au fost transferati de la Washington la Chisinau pentru ca vara trecuta, fostii parlamentari ar fi adoptat niste legi, cu riscuri bugetar-fiscale.

Oficialii se refera la reformele privind reducerea impozitului pe venit si amnistia fiscala. Ulterior, acestia s-au intalnit cu presedintele Parlamentului si au discutat despre cum poate fi extins programul pe care il are tara noastra cu FMI. In urmatoarele doua saptamani, americanii vor avea o serie de intalniri cu sefii mai multor institutii de stat de aici.

La finalul vizitei, ar urma sa aiba loc o conferinta de presa, la care se vor oferi informatii despre conditiile in care poate fi reluat programul cu FMI, pentru ca ultimele 66 de milioane de dolari, din totalul de peste 178 sa ajunga in cele din urma in bugetul de la noi.

Suma face parte dintr-un acord semnat cu FMI in noiembrie 2016. Banii, sub forma de credit, au fost alocati pentru a sustine reformele economice si financiare de la noi si urmau sa fie acordati in cinci transe. Ultimele doua au fost blocate, desi urmau sa fie debursate in septembrie 2018 si martie 2019. Ultima oara, o misiune FMI a fost la noi acum trei luni.