Turcii se intorc duminica la urne, pentru al doilea tur de scrutin al unor alegeri prezidentiale istorice. La putere de 20 de ani, Erdogan pare favorit sa obtina inca un mandat, insa lupta la urne se va da pana in ultima clipa, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:26.05.2023, 20:20

Potrivit revistei Politico, ultimul sondaj arata o diferenta de cel mult doua procente intre Erdogan si candidatul opozitiei.

In primul tur, Erdogan a primit 49,5%, in timp ce Kemal Kilicdaroglu, candidatul opozitiei, si-a adjudecat 44,9%.

Diferenta de voturi dintre cei 2 rivali este de 2 milioane si jumatate de voturi. Erdogan se recomanda drept garantul stabilitatii.

Recep Tayyip Erdogan: ”Sunteti gata sa protejati urnele cu voturi? Sunteti gata sa va aduceti rudele si prietenii la votare? Spunem din nou cu totii: "Nu ne oprim! Continuam!"?

Aparent, Erdogan nu are emotii in turul al doilea. Sinan Ogan, al treilea candidat din cursa prezidentiala, cu 5,2% din sufragii, ori 2,8 milioane de voturi, si-a anuntat sustinerea pentru actualul presedinte.

Totusi, Partidul Victoriei, formatiune nationalista, anti-imigrationista si principalul partid al aliantei care l-a sustinut pe Ogan, s-a distantat de alegerea acestuia, punctand ca este, mai degraba, una facuta in nume personal. Partidul si-a declarat sustinerea pentru Kemal Kilicdaroglu.

Dorinta de schimbare este evidenta, dar trebuie sa fie si coplesitoare.

Pe de alta parte, Kilicdaroglu s-a angajat sa anuleze o mare parte dintre schimbarile radicale aduse de Erdogan in politicile interne, externe si economice ale Turciei. Vrea mai ales sa curme strategia economica vicioasa la care a apelat Erdogan pentru a aborda criza costului vietii.

Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului: ”Va promit ca voi fi presedinte pentru 85 de milioane de oameni si ii voi imbratisa in egala masura pe toti! ”

Prof. Serhat Guvenc, Kadir Has University: ”Principala problema a lui Kilicdaroglu este incapacitatea de a convinge, de a mobiliza oamenii la vot. Si vorbim de vreo 8 milioane si jumatate de turci care au refuzat sa aleaga intre Erdogan si Kilicdaroglu. Mai ales electoratul tanar nu este deloc atras de candidatul opozitiei, pentru ca nu s-a lamurit asupra personalitatii acestuia. Nu stim cu claritate care sunt valorile lui.”

Contrar asteptarilor, 10 din cele 11 provincii devastate de cutremurele din februarie, l-au votat masiv tot pe Erdoan.

Alegator: ”Da, avem casele distruse, dar Erdogan a promis ca le va reconstrui si o va face. Kilicdaroglu promite ca va reconstrui zona gratis intr-un an, dar nu-l credem. Nu-l credem, pentru ca e omul care confunda sarbatorile musulmane Eid al-Adha si Eid al-Fitr. Vine in Gaziantep si se crede in alta parte. Asta uita maine ce promite azi. In schimb, Erdogan tine piept lumii intregi.”

Iata insa si un reprezentant al unei categorii foarte rare - fatalistul optimist.

Serdar Gokhan, actor: ”Cu voia lui Allah, daca va ramane actuala administratie, atunci va fi invatat din greseli si le va indrepta. Daca vine la putere o noua administratie, are interesul sa investeasca timp si efort in folosul natiunii./../”