Polonezii votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale, ce va testa forța guvernului centrist care îl susține pe candidatul liberal Rafal Trzaskowski, în fața unei resurgențe a opoziției de dreapta, care îl împinge pe conservatorul Karol Nawrocki. Lupta e tot mai strânsă, scriu Reuters și Gazeta Wyborcza, scrie hotnews.ro.
Polonia organizează azi primul tur al alegerilor prezidențiale, pregătind terenul pentru un vot crucial pentru speranțele guvernului proeuropean de a-și pune în aplicare agenda reformistă.
Protagoniștii primului tur de scrutin sunt primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, membru de rang înalt al partidului de guvernământ Coaliția Civică (PO), istoricul conservator Karol Nawrocki, care conduce Institutul de Memorie Națională din Polonia, fiind susținut de Partidul Justiție și Dezvoltare (PiS) și Slawomir Mentzen, candidatul de extremă dreaptă al partidului Confederația.
Miza scrutinului este una majoră.
Coaliția premierului Donald Tusk a venit la putere în 2023, promițând să anuleze reformele judiciare ale fostului guvern PiS, despre care criticii au afirmat că au erodat statul de drept.
Tusk a promis de asemenea să consolideze drepturile grupurilor amenințate de PiS, inclusiv prin liberalizarea dreptului la avort.
Cu toate acestea, eforturile sale au fost împiedicate de actualul președinte Andrzej Duda, aliatul PiS, care are dreptul de veto asupra legislației.
Campanii încrucișate Polonia-România
Campaniile din România s-au amestecat în ultimele zile, după ce George Simion a apărut la un eveniment de electoral pentru a-și arăta susținerea pentru Nawrocki.
„Acum e momentul să luptăm din nou: pentru libertate, pentru drepturi, pentru familia creștină, pentru țările noastre. Nu vom permite ideologia neo-marxistă și Green Deal-ul – această nouă formă de comunism. Ne vom opune migrației ilegale și schimbării anti-americane a Europei”, a spus George Simion.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a avut și el un mesaj.
„Rusia se distrează. Nawrocki și omologul său român pro-rus George Simion, pe o scenă cu 5 zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România. Totul este clar”, a scris Donald Tusk, tot marți, pe platformele X și Facebook.
Ulterior, premierul polonez Donald Tusk a transmis un mesaj în limba română de susținere pentru candidatul independent Nicușor Dan.
El i-a îndemnat pe români să apere prin votul lor libertatea, integritatea, adevărul și statul de drept.
Cum se desfășoară alegerile
Alegătorii vor alege președintele pentru un mandat de cinci ani prin intermediul unui sistem în două tururi.
Dacă niciun candidat nu obține un scor mai mare de 50% în primul tur, pe 1 iunie va avea loc un tur de scrutin între primii doi concurenți.
Secțiile de votare se deschid la ora loacală 07.00 a.m. (08.00, ora României) și se închid la ora 21.00 (22.00, ora României).
Aproximativ 29 de milioane de persoane sunt eligibile pentru vot.
Exit-poll-urile vor fi publicate la scurt timp după încheierea scrutinului. Rezultatele parțiale vor fi publicate în cursul serii de duminică și luni.
Cine sunt candidații
Rafal Trzaskowski
Aflat pe primul loc, Trzaskowski, în vârstă de 53 de ani, este primar al Varșoviei din 2018. El a fost învins la limită de Duda în scrutinul prezidențial din 2020.
Principalele propuneri ale lui Trzaskowski includ creșterea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, liberalizarea legilor privind avortul și dezvoltarea industriei poloneze de armament și tehnologie, precum și asigurarea unei poziții puternice a Poloniei în Uniunea Europeană.
Karol Nawrocki
Un istoric conservator în vârstă de 42 de ani, Nawrocki este susținut de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea în fața lui Tusk în 2023.
În perioada 2017-21, el a condus Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdansk, în nordul Poloniei, iar în prezent este șeful Institutului de Memorie Națională din Polonia.
El dorește taxe mai mici, o retragere din Pactul privind migrația și Green Deal al Uniunii Europene și critică acordarea de mai multe drepturi cuplurilor LGBT.
Ca și Trzaskowski, el dorește să aloce 5% din PIB pentru apărare.
În prezent, el se află pe locul al doilea în sondaje.
Nawrocki a fost susținut de George Simion, care a apărut la un eveniment de campanie pe scenă, alături de candidatul conservator.
Slawomir Mentzen
Candidatul extremei drepte Slawomir Mentzen, în vârstă de 38 de ani, conduce o firmă de consultanță fiscală și este un critic vocal al reglementărilor guvernamentale.
Printre propunerile sale cheie se numără reduceri semnificative ale impozitelor, retragerea din acordul european Green Deal și opoziția față de acordarea de drepturi persoanelor LGBT.
El crede că Polonia ar trebui să evite asumarea unor responsabilități militare sau financiare excesive în războiul Ucraina-Rusia. El dorește să acorde prioritate suveranității Poloniei, asigurându-se că constituția sa prevalează asupra legislației UE.
În prezent, el se află pe locul al treilea în sondaje.
Szymon Holownia
În vârstă de 48 de ani, Holownia, președintele camerei inferioare a parlamentului polonez, a lucrat anterior ca jurnalist și prezentator de televiziune. El a fondat mișcarea politică Polska 2050, o grupare de centru care face acum parte din coaliția de guvernare.
Principalele propuneri ale lui Holownia includ promovarea dezvoltării regionale, îmbunătățirea transportului public și creșterea accesului la locuințe la prețuri accesibile.
El dorește să reducă birocrația, să sprijine întreprinderile poloneze și să dezvolte capacitățile interne de producție de armament ale Poloniei.
Stânga
Trei candidați de stânga sunt, de asemenea, în cursă, Magdalena Biejat, în vârstă de 43 de ani, vicepreședintă a Senatului, având cea mai mare susținere.
Ea este una dintre cele mai vocale susținătoare ale drepturilor femeilor și ale minorităților și dorește să permită accesul la avort, după ce procedura a fost aproape total interzisă sub conducerea PiS.
Propunerile lui Biejat se concentrează pe reducerea sărăciei, creșterea salariilor din sectorul public și accesibilizarea locuințelor.
Programul său este similar cu cel al lui Adrian Zandberg, în vârstă de 45 de ani, șeful partidului Razem (Împreună).
Ultimul candidat de stânga este Joanna Senyszyn, în vârstă de 76 de ani, academiciană, deputată și fostă membră a Partidului Muncitoresc Unit din Polonia, care a condus țara până la căderea comunismului.
Ucraina, Rusia și securitatea Poloniei
O problemă cheie în alegeri a fost securitatea Poloniei în contextul amenințării Rusiei.
Polonia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei și se mândrește cu o armată puternică.
Dar atitudinea multor polonezi față de ucraineni a devenit tot mai nuanțată.
Conservatorul Nawrocki a folosit o retorică critică la adresa Ucrainei, similară limbajului folosit de guvernul anterior.
Sloganul său de campanie, „Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc”, reflectă punctul său de vedere cu privire la cei aproape un milion de refugiați ucraineni care trăiesc în această țară membră a UE și a NATO.
În timp ce Nawrocki s-a angajat să mențină sprijinul Poloniei pentru Ucraina vecină, el a criticat ajutorul generos acordat refugiaților.
Migrația
Migrația și modalitățile de prevenire a acesteia reprezintă o altă temă-cheie în perspectiva alegerilor, toți candidații, inclusiv progresistul Trzaskowski, părând să adopte mesaje mai ferme ca răspuns la sondajele de opinie.
„Aproape toți candidații, cu foarte puține excepții, tind să susțină că Polonia ar trebui să împiedice cu fermitate continuarea migrației, poate din Orientul Mijlociu, poate din Ucraina sau Belarus în general”, a explicat pentru Sky News istorica și academiciana Karolina Wigura.
Tusk, de asemenea, a fost mai critic în comentariile sale privind imigrația.
La începutul acestui an, Polonia a suspendat temporar dreptul migranților care ajung în Polonia prin granița cu Belarus de a solicita azil.
Avortul
Polonia are una dintre cele mai dure legi din Europa când vine vorba de avort.
„Alegerile din 2023 au fost câștigate în mare parte de coaliția democratică din cauza interdicției”, a spus Wigura.
Dar opiniile în cadrul coaliției sunt variate, cu atât de multe puncte de vedere diferite reprezentate în cadrul guvernului.
Acesta este unul dintre subiectele care divizează cei doi candidați, Trzaskowski fiind în favoarea liberalizării legii, în timp ce Nawrocki se opune oricărei diluări a legilor recente care limitează accesul la avort.
Ce spun ultimele sondaje
Un nou sondaj, publicat vineri dimineață de TVP Info, sugerează că diferența dintre candidatul liberal Rafal Trzaskowski și rivalul său conservator Karol Nawrocki s-a micșorat înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 18 mai.
Sondajul realizat de Ipsos îl arată pe Trzaskowski, susținut de Coaliția Civică (KO), aflată la guvernare, la 28%, cu patru puncte procentuale în fața lui Nawrocki, candidatul susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS).
Diferența este cu câteva puncte procentuale mai mică decât în urmă cu aproximativ o lună.
În turul al doilea, potrivit sondajului Ipsos, Trzaskowski ar putea conta pe 49% din voturi, iar Nawrocki pe 45%.
Un sondaj Opinia24 pentru TVN de joi îl creditează pe Trzaskowski cu 29%, și pe Nawrocki cu 24%.
Un avantaj de patru puncte procentuale, cu două mai puține decât la începutul lunii.
În turul doi, Trzaskowski va câștiga totuși duelul cu Nawrocki, spune același sondaj, cu 48% la 45%, spune același sondaj.