Disidentul rus Alexei Navalnii a ironizat din nou conditiile in care autoritatile ruse il tin incarcerat, afirmand ca frigul din regiunea in care se afla penitenciarul „Lupul Polar” in care a fost transferat i-au amintit de o secventa celebra dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, relateaza Reuters.

Publicat:09.01.2024, 17:28

Sustinatorii lui Navalnii au anuntat pe 25 decembrie ca au reusit sa ii dea de urma si ca acesta a fost transferat la colonia penala IK-3 din regiunea Iamalia-Nenetia, un district autonom din nordul Siberiei. Colonia penala IK-3 se afla la nord de Cercul Arctic, la o distanta de aproximativ 1.900 de kilometri de Moscova.

Apropiatii disidentului rus anuntasera pe 11 decembrie ca nu mai stiu nimic despre el dupa ce autoritatile ruse au dispus probabil transferarea acestuia intr-un penitenciar mai dur in conditiile in care presedintele Vladimir Putin se pregateste pentru alegerile prezidentiale din luna martie.

Navalnii a declarat acum intr-o postare distribuita pe conturile sale de pe platformele social media ca, imediat dupa ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea in penitenciar, a fost pus intr-o „celula de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Inca nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el intr-o serie de postari pline de ironii. „Nimic nu te invioreaza ca o plimbare in Iamalia la 6:30 dimineata. Chiar si la temperatura aceasta te poti plimba mai mult de jumatate de ora doar daca reusesti sa iti cresti un nas nou, urechi noi si degete noi”, a adaugat Alexei Navalnii.

Navalnii spune ca frigul din Siberia i-a amintit de filmul „The Revenant”

Disidentul rus a distribuit si o fotografie cu curtea in care i se permite sa iasa la aer, notand ca aceasta are o latime de 3 pasi si o lungime de 11, „dar macar e ceva, sa pot iesi la plimbare”.

De asemenea, Navalnii a facut o referire la o scena celebra din filmul The Revenant din 2015, in care Leonardo DiCaprio se adaposteste de frig in carcasa unui cal.

„Nu cred ca aia ar fi functionat aici. Un cal mort ar ingheta in 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, unul prajit”, a scris Navalnii.

Colonia penala „Lupul Polar” este considerata una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea detinutilor de aici fiind condamnati pentru omor sau infractiuni deosebit de grave. Aflata la aproximativ 60 de kilometri nord de Cercul Arctic, colonia penala a fost fondata in 1960 ca parte a sistemului sovietic de gulaguri.

Iernile sunt adesea deosebit de aspre, prognoza meteo pentru saptamana viitoare notand ca temperaturile vor ajunge la -28°C.