Vladimir Putin a chemat joi poporul rus sa dea dovada de "patriotism" indemnand populatia sa mearga la vot pentru alegerile prezidentiale programate in Rusia intre 15 si 17 martie.

Publicat:14.03.2024, 14:16

"Va cer sa iesiti la vot si sa va exprimati pozitia civica si patriotica, sa votati pentru candidatul pe care l-ati ales, pentru un viitor luminos pentru iubita noastra Rusie", a declarat Vladimir Putin intr-un discurs video difuzat de televiziunea de stat. "A participa astazi la alegeri inseamna sa va aratati sentimentele patriotice", a subliniat el, potrivit AFP, citata de News.ro.

Vladimir Putin a facut joi apel inclusiv la alegatorii din regiunile anexate ale Ucrainei, cerandu-le sa se uneasca pentru a determina viitorul Rusiei si sa voteze la alegerile prezidentiale din aceasta saptamana - pe care le va castiga fara emotii. El a adaugat ca acest sentiment patriotic este deosebit de raspandit in zonele din estul si sudul Ucrainei detinute in prezent de fortele rusesti - unele de la lansarea invaziei din 2022, altele capturate de separatistii sustinuti de Rusia inca din 2014.

Putin: „Participantii la operatiunea speciala sunt un exemplu pentru toti rusii”

Vladimir Putin a declarat ca optiunile patriotice au fost clare pentru locuitorii din regiunea Donbas din estul Ucrainei si din Novorossia - termenul tarist pentru regiunile sudice ale Ucrainei - care au votat in favoarea anexarii la Rusia in cadrul referendumurilor organizate in 2022 si denuntate de tarile occidentale ca fiind ilegale. "Ei au votat la referendum, in cele mai dificile conditii, in favoarea unificarii cu Rusia si vor face din nou alegerea lor in zilele urmatoare", spune Putin.

"Participantii la operatiunea speciala vor vota, de asemenea. Ei sunt un exemplu pentru toti rusii", a declarat Vladimir Putin, referindu-se la soldatii rusi trimisi pe front in Ucraina.

"Este esential sa subliniem coeziunea si determinarea noastra si sa mergem inainte impreuna. Fiecare vot este important si semnificativ", a mai spus Vladimir Putin intr-un discurs video difuzat prima data in Extremul Orient rus, conform diferentei de fus orar. "Prin urmare, va cer sa va exercitati dreptul la vot in urmatoarele trei zile", a indemnat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin, in varsta de 71 de ani, aflat la putere ca presedinte sau ca prim-ministru din anul 2000, se confrunta cu trei adversari "de carton" in cele trei zile de vot care incep vineri. Niciunul dintre contracandidati nu l-a criticat. Sondajele de opinie arata ca el este sustinut de majoritatea rusilor, un sondaj realizat luna trecuta de Centrul Levada acordandu-i un sprijin de 75%.

Alegerile din Rusia incep joi 

Doi candidati care sperau sa intre in cursa prezidentiala cu o platforma prin care sa ceara incetarea razboiului din Ucraina, descris oficial de Rusia drept o "operatiune militara speciala", au fost declarati neeligibili.

In discursul sau video, Vladimir Putin a mai declarat ca toti alegatorii doresc sa vada o Rusie puternica, prospera si libera "pentru a imbunatati nivelul de trai si calitatea vietii".

Alegerile prezidentiale, care dureaza trei zile, incep cu deschiderea sectiilor de votare in Extremul Orient rus la ora locala 8:00 (joi, 22:00 ora Romaniei) si se incheie cu inchiderea celor din Kaliningrad, duminica, la ora 20:00 (ora Romaniei).