Bill Clinton a dezvaluit ca Vladimir Putin i-a spus in 2011 ca nu se simtea legat de Memorandumul de la Budapesta, care fusese incheiat de fostul lider rus Boris Eltin si care garanta integritatea teritoriala a Ucrainei, transmite stirileprotv.ro.
Fostul presedinte american a precizat ca, astfel, cu trei ani inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea, si-a dat seama ca liderul de la Kremlin va ataca Ucraina.
Dezvaluirea ridica semne de intrebare daca SUA si aliatii europeni n-ar fi trebuit, in aceste conditii, sa fie mai pregatiti pentru atacul din 2014, cand Rusia a anexat Crimeea si a atacat Donbasul, noteaza The Guardian, citat de News.ro.
Bill Clinton a povestit ca a discutat in 2011 cu presedintele rus la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde Putin a adus in discutie problema Memorandumului de la Budapesta, in baza caruia Ucraina, Belarus si Kazahstan au fost de acord in 1994 sa renunte la arsenalul nuclear pe care il mostenisera pe teritoriul lor de la Uniunea Sovietica, in schimbul asigurarii ca suveranitatea lor va fi respectata "in cadrul granitelor existente".
Memorandumul din 1994 a fost semnat de Boris Eltin in numele Rusiei, de Bill Clinton pentru SUA si de John Major in numele Regatului Unit, in calitate de a treia natiune garant.
"Putin mi-a spus in 2011, cu trei ani inainte de a cuceri Crimeea, ca nu este de acord cu intelegerea pe care am incheiat-o cu Boris Eltin, (intelegere care prevedea) ca vor respecta teritoriul Ucrainei daca renunta la armele nucleare", a declarat Bill Clinton, joi, in cadrul unei discutii publice la 92nd Street Y, un centru cultural si comunitar evreiesc din New York.
"Putin mi-a spus: Stiu ca Boris a fost de acord sa mearga pe mana ta, a lui John Major si a NATO, dar nu a reusit sa treaca de Duma (parlamentul rus). Avem si noi nationalistii nostri extremisti. Nu sunt de acord (cu intelegerea), nu o sustin si nu sunt legat de ea”, a relatat Biil Clinton. "Am stiut din acea zi ca era doar o chestiune de timp", a adaugat fostul presedinte american, referindu-se la lansarea unui atac din partea lui Putin.
Liderul rus lansase deja o invazie in Cecenia in 1999 si in Georgia in 2008.
Dupa cucerirea Crimeei in 2014, Putin a sustinut ca Rusia nu se mai simte obligata sa respecte Memorandumul de la Budapesta, deoarece revolutia Maidan - care a dus, la inceputul acelui an, sub presiunea strazii, la schimbarea guvernului prorus de la Kiev cu unul proocidental - insemna ca Ucraina devenise un stat diferit. "Cu acest stat nu am semnat niciun document obligatoriu", a declarat liderul de la Kremlin.
Cu toate acestea, conversatia sa cu Clinton sugereaza ca Putin era de fapt decis sa nu mai respecte acordul deja cu ani inainte de revolta din Piata Maidan.
"Guvernul SUA a fost surprins de operatiunea din Crimeea, dar nu ar fi trebuit sa fie"
Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct pentru afaceri europene si eurasiatice, a declarat ca remarcile din 2011 ale lui Putin catre Clinton nu erau cunoscute in randul membrilor administratiei Obama, dar a adaugat ca a presupus ca fostul presedinte trebuie sa-i fi spus sotiei sale, Hillary, care era secretar de stat.
Fried, in prezent membru al think tank-ului Atlantic Council, si-a adus aminte ca de fapt, Putin amenintase deja integritatea teritoriala a Ucrainei cu trei ani inainte de intalnirea lui de la Davos cu Bill Clinton. S-a intamplat la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia din aprilie 2008 (cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti - n.r.), in timpul administratiei Bush. Putin a declarat ca atunci cand Crimeea a fost transferata de la Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa catre Republica Socialista Sovietica Ucraineana, in 1954, "nu au fost respectate toate procedurile legale".
"Eram prezent si stateam alaturi de consilierul polonez pentru securitate nationala de atunci, Mariusz Handzlik. Ne-am ridicat amandoi in picioare alarmati si ne-am intors unul catre celalalt, spunand: Ati auzit si dumneavoastra ceea ce tocmai am auzit si eu?", a povestit Daniel Fried.
"Din acel moment, m-am gandit ca Putin se va intoarce impotriva Ucrainei si le-am spus acest lucru lui Condi Rice si Steve Hadley", a adaugat el, referindu-se la secretarul de stat si, respectiv, consilierul pentru securitate nationala din administratia Bush.
"Guvernul american a fost surprins de operatiunea din Crimeea, dar nu ar fi trebuit sa fie, avand in vedere avertismentele", a punctat Fried.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.