Comisia Europeana si Inaltul Reprezentant au prezentat, marti, prima strategie industriala europeana in domeniul apararii la nivelul UE si au propus un set ambitios de noi actiuni pentru a sprijini competitivitatea si pregatirea industriei de aparare, scrie stirileprotv.ro 

Publicat:05.03.2024, 15:33

Strategia industriala europeana in domeniul apararii (EDIS) stabileste o viziune clara, pe termen lung, pentru a atinge gradul de pregatire industriala in domeniul apararii in Uniunea Europeana. Ca prim mijloc imediat si central de punere in aplicare a strategiei, Comisia Europeana prezinta astazi o propunere legislativa pentru un program european pentru industria de aparare (EDIP) si un cadru de masuri pentru a asigura disponibilitatea si furnizarea in timp util a produselor din domeniul apararii.

"Prin noua noastra strategie de aparare industriala, Uniunea stabileste o viziune clara pentru a ne spori gradul de pregatire industriala in domeniul apararii. Prin programul privind industria europeana de aparare, Comisia prezinta imediat un instrument ambitios pentru a incepe in mod concret punerea in aplicare a strategiei", a declarat comisarul pentru piata interna, Thierry Breton.

Strategia stabileste indicatori, cu scopul de a masura progresele inregistrate de statele membre in directia pregatirii industriale. Statele membre sunt invitate sa achizitioneze cel putin 40% din echipamentele de aparare in mod colaborativ pana in 2030, sa se asigure ca, pana la acel moment, valoarea comertului in domeniul apararii in interiorul UE reprezinta cel putin 35% din valoarea pietei UE a apararii, sa realizeze progrese constante in directia achizitionarii a cel putin 50% din bugetul lor de achizitii publice in domeniul apararii in cadrul UE pana in 2030 si a 60% pana in 2035.

"Acum, cand bugetele de aparare din toate statele membre cresc brusc, ar trebui sa investim mai bine, ceea ce inseamna, in mare parte, sa investim impreuna si sa investim in Europa. Acest lucru ne va permite sa trecem de la un mod de raspuns la criza la unul de pregatire structurala in materie de aparare", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Programul pentru industria europeana de aparare (EDIP) este noua initiativa legislativa care va face legatura de la masuri de urgenta pe termen scurt, adoptate in 2023 si incheiate in 2025, la o abordare mai structurala si pe termen mai lung pentru a atinge gradul de pregatire industriala in domeniul apararii. Acest lucru va asigura continuitatea sprijinului pentru baza industriala si tehnologica de aparare europeana, pentru a insoti adaptarea rapida a acesteia la noua realitate.

Programul EDIP include atat aspecte financiare, cat si aspecte de reglementare. EDIP va mobiliza 1,5 miliarde de euro din bugetul UE in perioada 2025-2027, pentru a spori in continuare competitivitatea EDTIB. Sprijinul financiar acordat de EDIP va extinde in special logica de interventie a EDIRPA (sprijin financiar de la bugetul UE pentru a compensa complexitatea cooperarii dintre statele membre in faza de achizitii publice) si ASAP (sprijin financiar pentru industriile de aparare care isi sporesc capacitatea de productie), pentru a incuraja in continuare investitiile EDTIB. EDIP va sprijini, de asemenea, industrializarea produselor care decurg din actiunile de cooperare in domeniul cercetarii &dezvoltarii, sprijinite de Fondul european de aparare.

O industrie europeana de aparare mai puternica si mai receptiva va aduce beneficii statelor membre si, in cele din urma, cetatenilor UE. De asemenea, va aduce beneficii principalilor parteneri ai UE, inclusiv NATO si Ucraina.