Liderii UE au convenit joi sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina, dar asta dupa o retragere surprinzatoare a premierului ungar Viktor Orban din sala de sedinte. Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a propus solutia care a facut posibila decizia deschiderii negocierilor cu Kievul, scrie hotnews.ro.

Publicat:15.12.2023, 08:04

Dupa mai multe ore de discutii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina si Republica Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orban le bloca cu veto-ul sau, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu solutia.

Scholz i-a spus lui Orban, in fata celorlalti lideri, ca, daca intr-adevar nu este dispus sa accepte, ar putea parasi sala, astfel incat liderii UE sa poata lua o decizie unanima privind extinderea in absenta sa, au declarat doi oficiali informati cu privire la discutii.

Cu toate acestea, propunerea nu a venit spontan, ci fusese convenita in discutiile anterioare, a declarat unul dintre oficiali. Un al treilea oficial a declarat ca Orban a fost „momentan absent din sala intr-o maniera convenita in prealabil si constructiva".

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat apoi pe presedintele francez Emmanuel Macron pentru a-i multumi pentru rolul sau in discutiile privind aderarea Ucrainei, a declarat un oficial francez. „El i-a multumit presedintelui pentru sprijinul sau si pentru ajutorul sau in a face ca atitudinile sa se schimbe", a declarat oficialul. Convorbirea a durat aproximativ 10 minute, potrivit oficialului.

Presedintele francez a avut o serie de intalniri in perioada premergatoare summitului european de joi. El s-a intalnit cu premierul ungar Viktor Orban la cina, saptamana trecuta, iar joi dimineata s-a intalnit din nou la micul dejun cu alti lideri.

Decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina a venit dupa ce premierul ungar Viktor Orban a ales sa paraseasca sala in timpul dezbaterii pentru a permite acordul, a scris Financial Times.

Intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, Viktor Orban apare reiterandu-si pozitia potrivit careia Ucraina nu este pregatita sa inceapa discutiile de aderare la UE.

Ungaria nu a dorit sa participe joi la „decizia proasta” a Consiliului European de a deschide discutiile de aderare cu Ucraina si a ramas departe de aceasta decizie, a anuntat premierul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

„Dar 26 de state membre au fost neclintite ca aceasta decizie trebuie luata, asa ca Ungaria a decis ca daca 26 de state membre au decis acest lucru, atunci ar trebui sa mearga pe drumul lor. Ungaria nu doreste sa participe la aceasta decizie proasta si, prin urmare, a ramas departe de decizia de astazi", a spus Orban.

Balazs Orban, consilier politic al premierului Viktor Orban, a subliniat ca drumul Ucrainei catre aderarea la UE este lung si ca va avea nevoie de o serie de decizii unanime. Acesta a explicat totodata decizia premierului Viktor Orban de a iesi din sala la momentul deciziei de incepere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

„In urma unor negocieri ample, Ungaria a optat sa iasa din sala de sedinte si sa se abtina de la vot – nu pentru a impiedica rezultatul, ci pentru a evita cooperarea in ceea ce percepem ca e o decizie gresita”, a spus el intr-o postare pe retelele sociale.

„Acordul Consiliului European reprezinta o decizie de principiu. Ulterior, statele membre trebuie, de asemenea, sa convina in unanimitate asupra cadrului specific de negociere. In plus, vor fi necesare minimum 70 de decizii unanime in urmatorii ani pentru a sustine aderarea Ucrainei la UE”, a mai spus el.

Oficialii si diplomatii europeni suspecteaza insa ca Orban foloseste subiectul ca un pion in propriile negocieri prin care incearca sa obtina deblocarea fondurilor europene destinate Ungariei, dar care au fost blocate de Bruxelles din cauza ingrijorarilor privind nerespectarea statului de drept la Budapesta.

„Nu suntem o piata ungureasca in care sa putem da la schimb un lucru pe altul”, a declarat in urma cu o zi premierul belgian Alexander De Croo. „Ucraina este o tara care vrea sa respecte valorile democratice... ceea ce poate ar trebui sa fie o lectie pentru Orban insusi”, a adaugat el.

In pofida comentariilor sale, Comisia Europeana a deblocat miercuri dupa-amiaza fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, inainte de inceperea summitului.

In ceea ce priveste aprobarea pachetului de asistenta in valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Comisia Europeana are deja un „plan B”, in cazul in care Budapesta nu renunta la veto. Acesta ar presupune ca, in locul unui fond aprobat la nivel comunitar, statele membre sa aprobe individual pachete de asistenta care sa ajunga la suma respectiva, in functie de dimensiunea economiilor lor.

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn spunea miercuri ca liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil saptamana aceasta la un acord in ceea ce priveste cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmeaza sa vina intr-un pachet cu alti bani de care va beneficia Ungaria.