Barajul Kahovka a fost distrus de o explozie in interiorul sau, potrivit unor ingineri si experti in munitii, care spun ca o defectiune structurala sau un atac din exterior sunt variante posibile, dar mai putin plauzibile, conform New York Times, scrie stirileprotv.ro.
Timp de luni de zile, ucrainenii si rusii s-au acuzat reciproc in mod repetat ca planuiesc sabotarea barajului hidroelectric, fara a oferi dovezi. Chiar saptamana trecuta, ambele parti au spus ca un atac asupra barajului este iminent. Oficialii ucraineni au transmis ca rusii au vrut sa creeze un incident la centrala nucleara Zaporojie, care foloseste apa raului Nipru pentru racire, astfel incat sa opreasca ofensiva ucraineana.
Este posibil ca cel putin o parte sa spuna adevarul, dar in mijlocul unei zone de razboi, exista putine perspective pentru o investigatie criminalistica independenta asupra distrugerii barajului, care a inundat o zona larga in aval.

„A fost minat de ocupantii rusi. Si l-au aruncat in aer”, a scris presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski pe retelele de socializare.
Igor Sirota, directorul Ukrhydroenergo, compania hidroelectrica de stat, a declarat intr-un interviu ca „o lovitura cu rachete nu ar provoca o astfel de distrugere, deoarece aceasta centrala a fost construita pentru a rezista unei bombe atomice”.
„Este clar: a fost o explozie in interiorul statiei si s-a rupt in doua”, a adaugat el.
Pe de alta parte, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a spus ca: „Vorbim despre sabotaj deliberat din partea Ucrainei”.
Expertii au avertizat ca dovezile disponibile pana in acest moment sunt foarte limitate, dar cea mai probabila explicatie este ca o explozie interna a distrus barajul, o structura masiva din beton armat cu otel care a fost finalizata in 1956.
Iar locuitorii din zona au raportat pe retelele de socializare ca au auzit o explozie la 2:50 dimineata, ora la care a fost distrus barajul.
O explozie intr-un spatiu inchis, cu toata energia aplicata asupra structurii din jurul sau, ar provoca cele mai mari daune, scrie New York Times.
Dar, chiar si in acest caz, spun expertii, ar fi nevoie de cel putin cateva sute de kilograme de explozibili pentru a sparge barajul. O detonare externa cu o bomba sau o racheta ar exercita doar o mica parte din forta loviturii asupra barajului.
„Este o limita in ceea ce priveste cat de mult (explozibil, nr.r) poate transporta un focos. Chiar si o lovitura directa poate sa nu darame barajul”, a spus Nick Glumac, profesor de inginerie si expert in explozibili la Universitatea din Illinois.
„Acest lucru necesita o cantitate semnificativa de energie. Te gandesti la fortele exercitate asupra structurii – sunt imense. Ai forta apei, care este masiva”, a daugat el.
Pe parcursul a mai bine de un an de lupte grele, barajul Kakhovka a fost avariat in mod repetat, iar Ucraina si Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardamente. Rusii au capturat anul trecut barajul, cand au avansat spre Dnipro, dar cateva luni mai tarziu ucrainenii au impins fortele ruse de pe malul de vest, transformand raul – si barajul – intr-o parte a granitei dintre cele doua tabere.
Nu este clar, totusi, ca barajul a suferit in aceasta perioada daune atat de puternice, incat sa ajunga se prabuseasca.
„Barajele cedeaza, este complet posibil”, a spus si Gregory Baecher, profesor de inginerie la Universitatea din Maryland, care a studiat defectiunile structurale care duc la distrugerea barajelor.
In august, o racheta ucraineana a lovit drumul aflat deasupra barajului. In noiembrie, cand fortele ruse se retrageau peste rau, o explozie a distrus o parte a drumului. Apoi, imagini verificate de The New York Times au aratat deteriorarea unora dintre ecluzele care lasau apa sa treaca. Dar nu a existat niciun indiciu de deteriorare a structurii de baza.
Din noiembrie, macaralele care deschid si inchid portile abia s-au miscat, desi nu era clar daca nu au functionat. Acest lucru a condus mai intai la un nivel scazut al apei si apoi, pe masura ce s-au topit zapezile din iarna si ploile de primavara s-au scurs in rezervor, in amonte, la un nivelul apei a atins un record al ultimilor 30 de ani.
De la inceputul lunii mai, apa s-a ridicat deasupra portilor si a crescut peste varful barajului. Imaginile din satelit facute saptamana trecuta au aratat ca o parte din drum a disparut. Nu este clar daca a fost luat de ape sau a fost distrus intr-o lovitura.
Unele baraje s-au prabusit din cauza fluxurilor de apa neobisnuit de mari care le „depasesc”. „In mod normal, o astfel de defectiune ar incepe pe partea de pamant a barajului, pe oricare mal”, a spus profesorul Baecher.
Dar fotografiile si filmarile arata ca barajul Kahovka a fost spart mai intai la mijloc, langa centrala electrica. Ambele capete pareau a fi intacte la inceput, dar pe parcurs, parti mai mari din baraj s-au prabusit.
Ucraina si Rusia se acuza reciproc ca ar fi aruncat in aer barajul, iar datele obtinute independent nu sunt in stare deocamdata sa dea dreptate uneia sau alteia din parti.