Președintele Donald Trump a declarat în această săptămână că administrația sa discută cu China pentru perfectarea unui acord comercial și că a fost sunat de omologul său chinez, Xi Jinping, a relatat revista Time, în contextul în care, până acum, Beijingul contestase descrierea făcută de Washington în privința discuțiilor, relatează hotnews.ro.
Liderul american a făcut declarațiile într-un interviu acordat marți pentru revista Time, care l-a publicat vineri. El nu a spus când l-a sunat Xi Jinping sau ce au vorbit. Pe de altă parte, Donald Trump a menționat că el nu îl va suna pe omologul său chinez.
„A sunat. Și nu cred că acesta este un semn de slăbiciune din partea lui”, a declarat Trump.
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns pe moment la solicitarea Reuters de a comenta afirmațiile președintelui american. Înainte de publicarea interviului, instituția îndemnase Washingtonul să înceteze din a mai „induce în eroare publicul” în privința negocierilor bilaterale pe tema tarifelor, un comentariu reiterat de ambasada Beijingului la Washington.
În cadrul interviului, președintele SUA a spus că a încheiat 200 de acorduri referitoare la tarife și că se așteaptă să încheie negocierile în aproximativ trei sau patru săptămâni, comparând Washingtonul cu un magazin universal care stabilește prețurile. Nu a oferit detalii despre acorduri.
„Ne întâlnim cu China. Ne descurcăm bine cu toată lumea. Însă, până la urmă, am făcut toate acordurile”, a adăugat Trump.
„Acordul este un acord pe care îl aleg eu. Priviți-o altfel: suntem un magazin universal și stabilim prețul. Mă întâlnesc cu companiile și apoi stabilesc un preț corect, ceea ce consider a fi un preț corect, iar ele îl pot plăti sau nu trebuie să îl plătească”, a explicat republicanul.
Printre subiectele abordate, războiul din Ucraina
În același interviu, Trump și-a prezentat planurile pentru încheierea unor acorduri și pe alte teme, de la războiul Rusiei din Ucraina și până la situațiile din Iran și Arabia Saudită.
Donald Trump, care a revenit la Casa Albă în 20 ianuarie și susținea în timpul campaniei că va pune capăt războiului din Ucraina în prima zi de mandat, dorește o încheiere rapidă a ostilităților, iar joi a spus că, în opinia sa, părțile sunt aproape de un acord. El a menționat că are propriul său termen-limită, dar nu a oferit și alte detalii în acest sens.
Vineri, emisarul său special Steve Witkoff s-a deplasat la Kremlin pentru o nouă întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
În interviul pentru Time, președintele SUA a spus că Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, va rămâne sub controlul Moscovei.
„Crimeea va rămâne la Rusia. Și Zelenski înțelege acest lucru, și toată lumea înțelege că este la ei de mult timp. A fost la ei cu mult înainte să apară Trump. Din nou, acesta este războiul lui Obama. Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Eu îl numesc războiul care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”, a mai declarat președintele american Donald Trump pentru Time.