Premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi viitorul secretar general NATO, scrie luni presa internationala, in contextul vizitei pe care politicianul scandinav o face in SUA, alaturi de prim- ministrul britanic Rishi Sunak, informeaza stirileprotv.ro.
Joe Biden ii primeste saptamana aceasta la Washington pe prim-ministrii Marii Britanii si Danemarcei pentru intalniri care vor include subiectul furnizarii de avioane de lupta F-16 pentru Ucraina, dar si discutii despre summitul NATO din iulia si, probabil, viitorul sef al Aliantei, relateaza The Guardian si Reuters, potrivit News.
Marea Britanie si Danemarca joaca un rol esential in planul international comun de furnizare de aeronave militare moderne pentru Ucraina, un demers aflat abia la inceput, dupa ce Biden l-a aprobat de curand, luni de zile el respingand solicitarile presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi avioane americane.
Biden se va intalni luni cu premierul danez Mette Frederiksen si joi cu premierul britanic Rishi Sunak. Discutiile au loc intr-o perioada cruciala in cele 15 luni de razboi, in timp ce Ucraina se pregateste de mult asteptata contraofensiva.
"Unul dintre subiectele asupra carora vom cauta sa aflam punctul lor de vedere - iar presedintele va fi interesat sa-si impartaseasca perspectiva sa - este reprezentat de nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al Casei Albe, John Kirby.
Danemarca are zeci de F-16 si vrea sa ofere cateva Ucrainei
"Si acesta este intr-adevar punctul in care F-16 intra in discutie", a confirmat el.
Danemarca a achizitionat zeci de F-16 de fabricatie americana incepand cu anii 1970 si a indicat ca este deschisa la posibilitatea de a furniza Ucrainei cateva.
Marea Britanie a pledat cu tarie pentru o coalitie care sa aprovizioneze Ucraina cu avioane de lupta si spune ca va sprijini Ucraina sa obtina avioanele F-16 pe care le doreste.
Insa Marea Britanie nu are niciun F-16 in dotare si a exclus trimiterea de avioane Typhoon ale Royal Air Force. In schimb, Marea Britanie spune ca va oferi pilotilor ucraineni un antrenament de baza pe avioane la standarde occidentale incepand din iunie, pentru a-i pregati sa piloteze F-16.
Pilotii ucraineni vor merge apoi in alte tari pentru urmatoarele etape de pregatire.
Mette Frederiksen, o candidata serioasa pentru sefia NATO
Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, se va intalni luni, la Washington, cu presedintele american Joe Biden, pe fondul speculatiilor potrivit carora Casa Alba va profita de aceasta vizita pentru a o alege ca prima femeie secretar general al NATO.
Potrivit diplomatilor, Mette Frederiksen, in varsta de 45 de ani, se profileaza ca o candidata serioasa pentru a-l inlocui pe Jens Stoltenberg, care urmeaza sa se retraga de la sefia Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord in septembrie, relateaza Reuters.
Ea a intrat in lumina reflectoarelor pe scena internationala anul trecut ca sustinatoare ferma a Ucrainei in razboiul acesteia cu Rusia, castigand respect pentru eforturile sale de a consolida unitatea occidentala in fata conflictului.
"As putea petrece mult timp spunand lucruri bune despre Mette Frederiksen. Ea este unul dintre cei mai priceputi sefi de stat din Europa", a declarat saptamana trecuta premierul norvegian Jonas Gahr Store, intrebat despre Frederiksen ca potential candidat pentru postul de la sefia NATO.
"Exista un mare respect in Europa pentru munca pe care a facut-o ca prim-ministru si pentru persoana care este, in cooperarea internationala", a spus el.
Mette Frederiksen este cel mai tanar premier din istoria Danemarcei
Principalul obstacol pentru potentiala sa candidatura este faptul ca Danemarca a fost mult timp un stat cu cheltuieli modeste pentru aparare si a fost nevoie de presiuni pentru a determina Copenhaga sa aduca cheltuielile militare la 2% din PIB, un obiectiv cheie pentru statele membre NATO.
Insa, in decembrie, Frederiksen si noul sau guvern centrist au devansat cu trei ani, pana in 2030, planul de indeplinire a obiectivului NATO.
Saptamana trecuta, Copenhaga a anuntat, de asemenea, investitii mari in aparare in urmatorii 10 ani si cresterea ajutorului militar acordat Ucrainei.
Frederiksen, un politician de cariera care este si sefa Partidului Social-Democrat, a devenit in 2019 cel mai tanar prim-ministru danez din istorie.
Ea a fost realeasa anul trecut, dupa ce a fost aplaudata pe scara larga pentru ca a condus tara nordica prin pandemia COVID-19. Totusi, ea are un profil limitat dincolo de granitele nationale.
"Se poate spune ca nu a avut cu adevarat un profil international", a declarat Jacob Kaarsbo, analist in domeniul securitatii si apararii la Think Tank EUROPA. "Dar asta s-a schimbat cand a inceput invazia Rusiei in Ucraina", subliniaza analistul.
”Multi o vad prea dominanta si avida de putere”
Mette Frederiksen a vizitat Ucraina de trei ori de cand a izbucnit razboiul, in februarie 2022. Iar Danemarca a acordat un ajutor financiar si militar semnificativ Ucrainei, in ciuda deficientelor majore din propria aparare.
Tara a preluat, de asemenea, un rol de lider in formarea pilotilor ucraineni si a declarat ca este deschisa sa livreze avioane de lupta F-16.
Atunci cand gazoductele Nord Stream au explodat in apele daneze, in septembrie anul trecut, Frederiksen a reactionat prin formarea unei coalitii rare, dincolo de diviziunea traditionala stanga-dreapta, argumentand ca este nevoie de unitate politica intr-o perioada de incertitudine internationala.
In februarie, ea a impus o decizie nepopulara de a elimina o zi libera, o sarbatoare nationala, demers despre care a spus ca era necesar pentru a finanta cresterea cheltuielilor pentru aparare.
"Ea are o pozitie puternica in Danemarca, dar este, de asemenea, o persoana care divizeaza populatia. Multi o vad ca fiind prea dominanta si avida de putere", a declarat pentru Reuters Hans Engell, fost ministru danez al apararii si justitiei.
Cand fostul presedinte american Donald Trump a propus in 2019 Danemarcei sa cumpere Groenlanda, un teritoriu suveran al regatului danez, Frederiksen a respins oferta ca fiind "absurda".
”Este o doamna dura si foarte ambitioasa”
Pe scena internationala, ea a reusit sa se fereasca de ciocniri deschise cu presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, si cu premierul Ungariei, Viktor Orban, demonstrand capacitatea sa de a fi pragmatica, in ciuda ideologiilor conflictuale.
"Este o doamna dura si foarte ambitioasa. Cred ca va spune da daca va simti ca tarile NATO se pot aduna in jurul ei, bineinteles, mai ales daca Biden ii va cere acest lucru", a declarat Engell.
Desi spune ca nu candideaza, ea a incetat in ultima vreme sa spuna ca nu este interesata de acest post: "Nu candidez pentru niciun post. Am fost invitata sa il vizitez pe presedintele Biden, lucru pe care il astept cu nerabdare", a declarat Mette Frederiksen.