Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a parut, marti, ca respinge formula de pace a lui Volodimir Zelenski, informeaza Reuters, scrie stirileprotv.ro

Publicat:13.03.2024, 12:15

"In timp ce ne exprimam sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, am spus deja ca planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat", a declarat Erdogan, facand referire la un summit de pace pentru Ucraina care va avea loc in Elvetia in cursul acestui an si la care Rusia nu va participa.

Presedintele turc a mai spus ca trebuie evitata orice masura care ar exacerba razboiul din Ucraina si care ar putea extinde conflictul la NATO, adaugand ca il va primi pe presedintele rus Vladimir Putin, dupa alegeri, la sfarsitul acestei luni.

Erdogan a facut aceste declaratii la un dineu cu ambasadorii straini acreditati la Ankara.

Erdogan a mai spus ca va continua sa lucreze pentru a revigora acordul pentru transportul cerealelor ucrainenen pe Marea Neagra din care Rusia a iesit anul trecut.

"Lucram pentru a restabili siguranta navigatiei in Marea Neagra si pentru a ne asigura ca transportul comercial cu cereale se poate face in siguranta. Credem ca trebuie evitati pasii care ar exacerba conflictele din regiune, care s-ar extinde si la NATO", a adaugat el.

Turcia, membra NATO, sustine integritatea teritoriala a Ucrainei, dar aceasta mentine, totodata, relatii cordiale cu Rusia si vorbeste in mod regulat cu ambele parti din conflict. Ankara a oferit Ucrainei sprijin militar si politic, dar se opune sanctiunilor impuse Moscovei.

Luna trecuta, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat ca aliatii occidentali nu ar trebui sa excluda desfasurarea de trupe in Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea aliatilor si seful NATO s-au distantat de aceasta idee.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Istanbulul saptamana trecuta, iar Erdogan s-a oferit sa gazduiasca un summit de pace Ucraina-Rusia. El a declarat, marti, ca Putin va vizita Turcia dupa alegerile din martie, fara a da detalii. Kremlinul a declarat anterior ca vizita lui Putin in Turcia va avea loc dupa alegerile din Rusia din 15-17 martie. Turcii vor merge, de asemenea, la urne pe 31 martie pentru alegeri municipale la nivel national.

Turcia a gazduit discutii de pace intre Rusia si Ucraina si in 2022, dar Ankara regreta ca de atunci nu a fost facut niciun pas diplomatic pentru a avansa aceste discutii. Turcia s-a oferit in repetate randuri sa gazduiasca noi negocieri, spunand ca este nevoie de un summit al liderilor.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a afirmat ca partile trebuie sa inceapa sa ia in considerare negocieri de incetare a focului, dar ca acest lucru nu ar trebui sa insemne recunoasterea ocupatiei Rusiei.