Hamas a difuzat luni o noua inregistrare video in care anunta moartea a doi ostatici israelieni, barbati care fusesera rapiti in sudul Israelului la 7 octombrie si care de atunci erau retinuti in Fasia Gaza, potrivit AFP, scrie hotnews.ro

Publicat:15.01.2024, 20:20

Videoclipul, difuzat de miscarea islamista palestiniana, arata o tanara femeie, de asemenea ostatica, vizibil sub presiune, care afirma ca cei doi barbati cu care era retinuta sunt morti.

Intr-un comunicat separat, aripa armata a Hamas a afirmat ca „au fost ucisi in bombardamentele sioniste asupra Gaza”.

Trei palestinieni ucisi in ciocniri cu fortele israeliene

Trei palestinieni au murit luni in Cisiordania ocupata in timpul unor confruntari cu armata israeliana in doua localitati diferite, a anuntat Ministerul palestinian al Sanatatii.

Doi barbati in varsta de 20 de ani au murit in timpul unei operatiuni a armatei israeliene la Doura, in sectorul Hebron (sud), au declarat martori pentru un jurnalist AFP, spunand ca au vazut tineri palestinieni aruncand cu pietre si au auzit focuri de arma.

„Dintr-o data, soldatii au sosit in orasul nostru si au inceput sa traga in oameni, fara niciun avertisment”, a declarat pentru AFP Mohammed Rabaei, directorul spitalului din Doura.

Noua persoane au fost ranite, dintre care patru se afla in stare critica, potrivit Ministerului Sanatatii.

Contactata de AFP, armata israeliana nu a facut niciun comentariu imediat.

La nord, in sectorul Tulkarem, un alt palestinian a fost ucis, potrivit Ministerului Sanatatii.

De la inceputul razboiului dintre Israel si Hamas in Fasia Gaza, Cisiordania, ocupata de Israel din 1967, a cunoscut un nivel de violenta nemaiintalnit de la cea de-a doua Intifada (2000-2005).

Raid asupra unei universitati

Duminica seara, armata israeliana a desfasurat, de asemenea, o operatiune de securitate la universitatea Al-Najah din Nablus, arestand mai multi studenti, potrivit unor surse israeliene si palestiniene.

Potrivit armatei israeliene, „noua persoane cautate” se „ascundeau” in universitate, „membri ai celulelor studentesti Hamas”.

Armata israeliana a adaugat ca „retine multi alti suspecti” in legatura cu aceasta actiune impotriva „grupurilor teroriste formate din studenti din celulele Hamas (...) care opereaza in universitati” din Cisiordania ocupata.

Un responsabil universitar a anuntat ca 25 de persoane au fost arestate, cerand eliberarea lor imediata.

Secretarul general al ONU face apel la incetarea „imediata” a focului in Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni o „incetare imediata a focului umanitar” in Fasia Gaza, dupa mai mult de 100 de zile de razboi intre Israel si Hamas.

„Continuam sa solicitam un acces umanitar rapid, sigur, neingradit, extins si neintrerupt in si prin Gaza”, a declarat Antonio Guterres intr-un discurs adresat presei, adaugand ca „nimic nu poate justifica pedeapsa colectiva aplicata poporului palestinian”.

„Spectrul foametei planeaza asupra populatiei din Gaza”, a avertizat luni secretarul general al ONU.

El a precizat ca este necesara o incetare imediata a focului din motive umanitare „pentru a asigura livrarea de ajutoare suficiente celor care au nevoie”, dar si „pentru a facilita eliberarea ostaticilor”.

Antonio Guterres si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la faptul ca conflictul s-ar putea extinde in Libanul vecin si chiar mai departe, facand apel la o incetare a focului „pentru a stinge flacarile unui conflict mai larg”.

„Cu cat conflictul din Gaza dureaza mai mult, cu atat creste riscul de escaladare si de erori de calcul”, a argumentat secretarul general.