Comandantul Statului Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnii, supranumit si „Generalul de fier” al Ucrainei, a acordat un interviu amplu publicatiei The Washington Post, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:15.07.2023, 12:49

Generalul Valeri Zalujnii, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, declara intr-un interviu pentru "The Washington Post" ca este hotarat sa obtina o victorie totala pentru tara sa recucerind inclusiv Crimeea si spune ca nu va ezita sa atace si sa ucida inamicul, inclusiv pe teritoriul rus, iar daca aliatii occidentali pun conditia sa nu o faca cu armele lor, atunci Kievul isi va fabrica propriile arme si va ucide "numai atat cat este necesar". Cotidianul american ii face un portret comandantului armatei ucrainene, care, intre altele, a povestit cum a fost arestat pentru scurt timp cand a ajuns pe aeroportul din Bruxelles, in urma cu cativa ani.

Catusele - la figurativ - pe care Occidentul le pune operatiunilor sale militare l-au determinat pe generalul Zalujnii sa se gandeasca mai mult la viitorul Ucrainei, dincolo de actuala contraofensiva si de acest razboi, si la cum sa faca tara atat de puternica, incat nimeni sa nu indrazneasca sa o mai atace pe viitor. Pentru a realiza acest lucru inseamna sa produca arme pentru aparare, mai degraba decat sa se bazeze pe altii pentru a i le furniza - este concluzia la care a ajuns seful Statului Major ucrainean.

El deplange faptul ca Ucraina este dependenta de alte tari pentru munitie, in timp ce partenerii se lupta, la randul lor, sa-i satisfaca cererea. Cu cat Ucraina poate trage mai mult, imobilizand fortele rusesti, cu atat mai putine victime vor fi de partea ucraineana - este filosofia lui Zalujnii (pe care a aplicat-o, de altfel, si la Bahmut - n.r.). Dar ce se va intampla daca pretioasa resursa va deveni cu atat mai rara cu cat razboiul va dura mai mult? "Imi pun aceasta intrebare inca din martie anul trecut - si nu doar mie, o pun peste tot pe unde pot sa o pun", a spus Zalujnii, noteaza publicatia americana, citata de News.ro.

El ii critica dur pe omologii occidentali care spun ca Ucraina ar avea suficiente resurse pentru a reusi si nu ar avea nevoie, de pilda, si de avioane F-16. Este stanjenit si de conditia de a nu folosi armele occidentale in atacuri dincolo de granitele ucrainene si, ca sa invinga Rusia, este decis sa lupte potrivit propriilor termeni.

"Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie sa cer permisiunea cuiva pentru ce sa fac pe teritoriul inamic?" a declarat generalul Valeri Zalujnii pentru The Washington Post intr-unul dintre rarele interviuri acordate. "Dintr-un motiv oarecare, trebuie sa ma gandesc ca nu am voie sa fac nimic acolo. De ce? Pentru ca Putin va folosi arme nucleare? Copiilor care mor nu le pasa! Aceasta este problema noastra si depinde de noi sa decidem cum sa ucidem acest inamic. Este posibil si necesar sa ucidem pe teritoriul sau intr-un razboi. Daca partenerilor nostri le este teama ca le vom folosi armele, atunci vom ucide cu ale noastre. Dar numai atat cat este necesar" - a declarat generalul Zalujnii.

Cum gandeste omul de care depinde soarta razboiului

Militar de cariera, generalul Valeri Zalujnii s-a confruntat cu mult timp in urma cu trei intrebari: Sunt pregatit sa mor? Sunt pregatit sa ucid? Sunt dispus sa trimit oameni sa moara si sa ucida? Acum, comandantul-sef al Ucrainei intr-un razboi cu o forta rusa mai mare si mai bine echipata decat a sa isi pune o noua intrebare: Cum pot reduce pierderile de vieti omenesti? El isi incepe fiecare dimineata afland cati soldati au fost ucisi sau raniti in urma ordinelor sale date cu o zi inainte. Uneori da in telefonul sau mobil peste un contact care a murit. Refuza sa il stearga. Zalujnii spune ca va tine doliu mai tarziu. Doliul acum l-ar distrage de la munca sa importanta ca om in care ucrainenii au incredere ca ii va tine in siguranta si in care partenerii occidentali au, de asemenea, incredere cheltuind miliarde de dolari in asistenta de securitate. Ambele parti se asteapta ca el sa recreeze succesul anterior al Ucrainei pe campul de lupta.

Dar daca ar depinde doar de Zalujnii, nu asa ar face treaba. Ar lupta cu superioritate aeriana. Ar riposta cu cel putin la fel de multe obuze ca cele pe care rusii le trag asupra trupelor sale. Si ar avea rachete de croaziera care ar putea sa le egaleze pe cele ale Moscovei. In schimb, avioanele de lupta moderne, cum ar fi F-16 de fabricatie americana, sunt asteptate pe campul de lupta abia anul viitor. Aprovizionarea cu munitie a Ucrainei este limitata, rusii tragand adesea de trei ori mai mult intr-o zi.

Iar aliatii occidentali, invocand temerile legate de escaladarea razboiului cu Rusia, au pus o conditie pentru rachetele cu raza de actiune mai lunga si alte materiale pe care le-au furnizat pana acum Ucrainei: acestea nu pot fi folosite pentru a lovi teritoriul rusesc. Asa ca, spune Zalujnii, el foloseste arme fabricate in Ucraina pentru loviturile frecvente de peste granita - pe care Kievul nu le recunoaste niciodata oficial ca fiind ale sale.

Generalul cu Baby Yoda 

Provocarile cu care se confrunta Zalujnii si fortele sale sunt semnificative. Chiar si dupa ce a orchestrat o serie de succese militare anul trecut - o pozitie defensiva care i-a fortat pe rusi sa se retraga din jurul Kievului si contraofensive care au alungat trupele invadatoare din regiunea nord-estica Harkov si din capitala regionala sudica Herson - mari portiuni din estul si sudul Ucrainei, aproximativ o cincime din tara, raman ocupate.

Realizarea unei contraofensive pentru a recupera acest teritoriu, a infrange Rusia si a minimiza pierderile Ucrainei necesita resurse care, potrivit lui Zalujnii, ii lipsesc inca. Oficialii occidentali au declarat ca Ucraina are suficiente pentru a reusi, dar Zalujni i-a criticat pe omologii care sustin ca Kievul nu are nevoie de F-16. Propriile lor armate nu ar lupta niciodata in acest fel, a spus el in interviu.

In ciuda criticilor potrivit carora progresul contraofensivei din aceasta vara este lent, Zalujnii ramane o figura populara, desi oarecum paradoxala, in Ucraina. El a incercat sa fie un motor al schimbarii in armata, eliminand mostenirile din epoca sovietica si transformand-o intr-o forta mai occidentala, asemanatoare NATO. In afara campului de lupta, chipul zambitor al barbatului de 50 de ani este pictat pe peretii din intreaga tara, impreuna cu mana sa care face un semn de pace. Are o insigna cu Baby Yoda pe vesta antiglont si un una cu pisici din desene animate care tin arme pe spatele castii sale.

Dar, in spatele scenei, grijile si responsabilitatea il apasa. "O intrebare care mi se pune este: Cum poti sa rezisti?” marturiseste Zalujnii. "Trebuie sa traiesc cu asta", spune el. "In fiecare zi, sunt cei care au fost ucisi. In fiecare zi, sunt cei mutilati, cei disparuti. Sunt lacrimi", spune comandantul.

O alta mentalitate 

Cu sapte luni inainte de invazia rusa din februarie 2022, Zalujnii se gandea sa treaca la viata civila. Dar armata a fost tot ce a cunoscut vreodata; s-a nascut in timp ce tatal sau era stationat intr-o garnizoana din nordul tarii, iar mai tarziu a urmat cursurile unei academii militare. Cand presedintele Volodimir Zelenski l-a sunat si i-a oferit postul de conducere a fortelor armate ucrainene, Zalujnii a renuntat rapid la ideea de a se retrage.

Insa, in loc sa conduca cu o mana de fier, Zalujnii solicita frecvent pareri - si nu doar din partea propriului sau cerc de generali. Chiar si acum, soldatii din linia intai pot adesea sa ia legatura direct cu el prin intermediul retelelor sociale.

Incercarea lui Zalujnii de a schimba cultura militara ucraineana poate fi observata si pe campul de lupta. Anii de antrenament si aprofundarea legaturilor cu fortele NATO au facut ca fortele ucrainene sa fie mai agile decat cele rusesti in acest razboi. Comandantii de nivel inferior de pe teren sunt adesea imputerniciti sa ia decizii rapide, mai degraba decat sa parcurga fiecare apel pe lantul de comanda - o mentalitate sovietica.

Zalujnii primeste informatii de pe campul de lupta si apoi raspundea cu ordine secrete. Dar adauga de fiecare data si un mic termen de afectiune, spunandu-i subordonatului: "buna treaba".

"Tipul poarta o uniforma de general, dar umanitatea lui este ceea ce il face special", il descrie ministrul Apararii, Oleksii Reznikov.

Armata cere in continuare ordine si disciplina stricta, spune Zalujnii, care poate fi si sever si exigent. Dar "nu imi bat joc de oameni, nu ii oprim, nu ii umilesc", sustine comandantul.

Il citeste din scoarta-n scoarta pe Valeri, inamicul
Dupa ce a luptat impotriva unui inamic ideologic sovietic intern, acum se confrunta cu unul extern care lauda chiar mostenirea pe care Zalujnii dorea sa o eradicheze. Dar el inca are respect pentru doctrina adversarului sau. A citit cu nerabdare tot ce a scris vreodata generalul Valeri Gherasimov, omologul din Rusia, pe care il descrie ca fiind "foarte, foarte interesant". Regreta ca nu a mai publicat nimic in ultima vreme.

"Este un inamic - un inamic care este foarte inteligent", spune Zalujnii. "Inteligent si, prin urmare, viclean. Este inca puternic. Asa ca trebuie sa il respecti ca atare si sa cauti modalitati de a-l ucide. Pentru ca aceasta este singura modalitate de a castiga", adauga comandantul ucrainean.

Arestat pe aeroportul din Bruxelles 

Cu ani inainte ca Zalujnii sa poata incepe sa modeleze armata Ucrainei in conformitate cu viziunea sa, cateva ore petrecute intr-o celula l-au motivat sa invete mai multe despre ordinea mondiala. Era anul 2019, iar Zalujnii, in calitate de unul dintre comandantii de top ai Ucrainei care dirija fortele Kievului impotriva reprezentantilor rusi din estul Ucrainei, a calatorit la Bruxelles pentru o intalnire cu omologii din NATO.

De indata ce a coborat din avion, a povestit el, a fost inconjurat de fortele de ordine. Cu armele indreptate spre el, i s-a ordonat sa se intinda cu fata in jos si a fost incatusat.

Din fericire, avea suficiente minute de roaming pe telefon pentru a-l suna pe ambasadorul Ucrainei la NATO, care in cele din urma a ajutat la eliberarea sa.

Ce se intamplase? Autoritatile ruse pusesera numele lui Zalujnii pe lista de persoane cautate prin Interpol fara ca acesta sa stie - o practica obisnuita care a dus la incarcerarea pentru scurt timp si a altor comandanti ucraineni. dar el era suparat pe el insusi pentru ca nu-si cunostea drepturile legale intr-o astfel de situatie. "Eram intr-o dispozitie proasta, dar apoi mi-am dat seama ca, ipotetic, eram un criminal de razboi si cel mai probabil voi ramane unul. Asa ca am decis ca ar trebui sa studiez relatiile internationale si dreptul international", a povestit Zalujinii.

Episodul l-a inspirat sa urmeze un masterat, pe care l-a terminat in decembrie 2020. Il pune in aplicare in slujba sa actuala, care il solicita nu doar sa fie un strateg militar, ci si sa se confrunte in mod regulat cu considerente geopolitice, cum ar fi teama aliatilor de a depasi liniile rosii ale Rusiei prin furnizarea de arme precum rachete cu raza de actiune mai lunga sau avioane de lupta moderne.

Vrea sa recupereze Crimeea 

Cu toate acestea, Zalujnii nu se sfieste in legatura cu intentia sa de a recupera Crimeea, peninsula anexata ilegal de Rusia in 2014, chiar daca unii oficiali occidentali se ingrijoreaza in privat cu privire la raspunsul lui Putin daca trupele ucrainene ar ajunge vreodata pe teritoriul considerat al sau.

"De indata ce voi avea mijloacele necesare, voi face ceva. Nu-mi pasa - nimeni nu ma va opri", a declarat Zalujnii.

Viziunea sa pentru o Ucraina formidabila este motivul pentru care se straduieste sa se gandeasca la propriul sau viitor dupa razboi. Poate ca isi va lua o pauza. "Dar, asa cum spune sotia mea: Bine, trei zile. Si apoi ce urmeaza?", spune el razand. Ar putea scrie o carte. I-ar placea sa calatoreasca, desi experienta de pe aeroportul din Bruxelles l-a facut mai precaut. Dar Zalujnii se asteapta sa fie ocupat si dupa razboi.

Conceptul sau de victorie este mai mult decat restabilirea integritatii teritoriale depline a Ucrainei. "Victoria va fi atunci cand vom avea o armata - poate nu chiar una foarte mare - care va garanta siguranta copiilor care acum merg in carut, astfel incat acestia sa creasca stiind ca acest lucru (o invazie - n.r.) nu se va mai intampla", a declarat generalul. "Si asta inseamna o munca imensa. Trebuie sa inceapa acum", a adaugat el.