Mai multi candidati republicani la presedintia SUA au schimbat atacuri taioase la prima lor dezbatere de miercuri, in timp ce se luptau pentru a se pozitiona in spatele liderului absent Donald Trump pentru nominalizarea partidului in 2024, scrie Reuters, transmite hotnews.ro. 

Publicat:24.08.2023, 11:29

In special, Vivek Ramaswamy, antreprenor in domeniul tehnologiei si neofit politic in varsta de 38 de ani, care a dat dovada de o forta surprinzatoare in sondajele recente, s-a confruntat cu o serie de insulte din partea unora dintre rivalii sai mai experimentati.

"Nu avem nevoie sa aducem un incepator", a declarat fostul vicepresedinte Mike Pence, in timp ce fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, l-a acuzat pe Ramaswamy ca suna "ca ChatGPT", o referire la inteligenta artificiala.

La randul sau, Ramaswamy a ripostat subliniind statutul sau de outsider, numindu-i pe toti ceilalti de pe scena "cumparati si platiti" si acuzandu-l pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis - care se afla pe locul al doilea, la mare distanta de Trump - ca este o "marioneta a super PAC", o referire la comitetele de actiune politica independente care, de obicei, strang sume nelimitate de bani de la corporatii si persoane fizice.

Atacurile au subliniat oportunitatea pe care fiecare candidat a avut-o de a face o impresie nationala, Trump alegand sa nu participe la dezbaterea de la Fiserv Forum din Milwaukee, unde va avea loc Conventia Nationala Republicana de anul viitor. Dar au riscat, de asemenea, sa consolideze si mai mult avansul considerabil al lui Trump in sondajele de opinie, distrugandu-se unul pe celalalt mai degraba decat pe fostul presedinte.

La mai bine de 14 luni de la alegeri, Trump ramane liderul clar in randul alegatorilor republicani, in ciuda celor patru acuzatii penale.

Fostul presedinte, in varsta de 77 de ani, a lipsit de la dezbatere in favoarea unui interviu preinregistrat cu comentatorul conservator Tucker Carlson, care a inceput sa fie difuzat pe X, reteaua cunoscuta anterior sub numele de Twitter, chiar inainte de inceperea dezbaterii, in incercarea de a sustrage telespectatori. Interviul a avut aproximativ 74 de milioane de vizualizari pe parcursul celor 46 de minute.

De asemenea, candidatii s-au luat de la inceput de presedintele democrat Joe Biden. Moderatorii Martha MacCallum si Bret Baier, ambii prezentatori Fox News, au inceput dezbaterea intrebandu-i despre economia americana.

"Tara noastra este in declin", a spus DeSantis. "Trebuie sa inversam Bidenomics, astfel incat familiile din clasa de mijloc sa aiba din nou sansa de a reusi".

Desi economia a dat dovada de o rezistenta surprinzatoare, sfidand previziunile de recesiune cu o piata a muncii robusta, sondajele arata ca multi alegatori - inclusiv o pluralitate a celor care l-au sustinut pe Biden in 2020 - considera ca economia s-a inrautatit in primii trei ani de mandat, pe fondul unei inflatii persistente.

In absenta lui Trump, candidatii republicani, inclusiv fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley si senatorul american Tim Scott din Carolina de Sud, cautau sa il inlocuiasca pe DeSantis ca fiind cea mai plauzibila alternativa la Trump.

Pentru DeSantis, care a suferit un declin lent, dar constant in sondaje, dezbaterea a reprezentat o sansa de a indeparta povestea de tulburarile care au cuprins campania sa in ultimele saptamani, inclusiv o remaniere semnificativa a personalului.

Dezbaterea, cu patru luni inainte de prima competitie republicana de nominalizare la alegerile prezidentiale din Iowa, a avut loc cu o zi inainte ca Trump sa raspunda in Atlanta la acuzatiile ca a incercat sa anuleze pierderea alegerilor din 2020 in acest stat. Aceasta sincronizare il va readuce in centrul atentiei chiar in momentul in care rivalii sai spera sa isi imbunatateasca pozitia in sondaje.

Miercuri dupa-amiaza, Rudy Giuliani, fostul avocat personal al lui Trump si co-inculpat in acel caz, s-a predat la Atlanta pentru a raspunde acuzatiilor legate de presupusa sa participare la conspiratia pentru rasturnarea alegerilor.

Chris LaCivita, un consilier al campaniei lui Trump, a prezis ca acesti candidati vor petrece o perioada semnificativa de timp discutand despre fostul presedinte si a catalogat dezbaterea drept o "auditie" pentru a fi vicepresedintele lui Trump.

Sondajele de opinie arata ca majoritatea republicanilor considera ca acuzatiile penale impotriva lui Trump sunt motivate politic, ceea ce face ca subiectul sa fie unul dificil de abordat pentru rivalii sai.

Printre cei opt participanti s-au numarat Scott, Ramaswamy, Pence, fostul guvernator al statului Arkansas Asa Hutchinson, Haley, DeSantis, Christie si guvernatorul din Dakota de Nord Doug Burgum.

In cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos publicat luna aceasta, Trump detinea 47% din voturile republicanilor la nivel national, iar DeSantis a scazut cu sase puncte procentuale fata de iulie, ajungand la 13%. Niciunul dintre ceilalti candidati nu a depasit o singura cifra.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.