Incidente violente au izbucnit joi seara la Dublin. Mai multe masini, inclusiv una a politiei, au fost incendiate in apropiere de locul unui atac cu cutitul soldat cu cinci raniti, inclusiv trei copii, relateaza digi24.ro.

Publicat:24.11.2023, 08:44

Pancarte cu mesajul „Irish Lives Matter” si steaguri irlandeze erau agitate de catre sute de manifestanti in timpul acestor ciocniri care au izbucnit intr-un cartier cu o insemnata populatie de imigranti. 

Mai multe masini, printre care si una de politie, precum si mijloace de transport in comun au fost incendiate. Oameni din multime au tras cu artificii in fortele de ordine.

Un reprezentant al politiei, comisarul Drew Harris, a facut referire la o „factiune de huligani nebuni, motivati de o ideologie de extrema dreapta”. 

„Faptele nu sunt clare inca”, a subliniat el, deplangand „zvonuri” si „insinuari” raspandite „in scopuri rauvoitoare”. 

„Irlandezi sunt atacati de scursuri”, striga un individ implicat in ciocnirile cu fortele de ordine. 

Politia irlandeza nu a catalogat atacul ca fiind de natura terorista, precizeaza AFP, citata de News.ro. 

Potrivit primelor elemente ale anchetei, un barbat a atacat cu cutitul mai multe persoane joi dupa-amiaza, a anuntat intr-o conferinta de presa seful politiei locale, Liam Geraghty. 

Un suspect a fost arestat, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar. 

Potrivit politiei, este vorba despre un barbat in varsta de aproximativ 50 de ani, care a fost spitalizat.

Politia nu cauta „pe nimeni altcineva”, a anuntat Liam Geraghty, subliniind ca anchetatorii exclud, pe baza primelor elemente ale anchetei, orice motiv „terorist”. 

„Pare sa fie vorba despre un atac izolat, caruia trebuie sa-i determinam motivele”, a declarat el, spunand ca atacatorul a folosit un cutit. „Insa nu suntem in masura sa prezentam informatii suplimentare despre natura ranilor”, a adaugat el. 

Faptele au avut loc in apropierea unei scoli, scrie presa irlandeza. 

Cei cinci raniti au fost transportati la mai multe spitale din regiunea capitalei irlandeze, potrivit echipelor de interventie.

„Suntem socati cu totii de faptele care au avut loc la Parnell Square”, a anuntat intr-un comunicat premierul irlandez, care a spus ca „se roaga” pentru victime si familiile lor. 

„Faptele din acest caz sunt pe cale sa fie elucidate. Serviciile de interventie au reactionat foarte rapid si au ajuns la fata locului in minutele care au urmat atacului”, a declarat Leo Varadkar. 

Victimele sunt un barbat, o femeie si trei copii mici. 

O fata in varsta de cinci ani si femeia, in varsta de 30 de ani, au fost „ranite grav”, potrivit politiei. 

Un baiat in varsta de cinci ani a fost externat din spital.

Un cordon de politie a fost desfasurat la fata locului, in centrul capitalei irlandeze.

Potrivit unei martore, atacatorul a fost dezarmat de catre un tanar. 

„Un alt barbat a luat cutitul si l-a pus de-o parte”, pentru a fi predat politiei, povesteste ea. 

Doi copii si femeia au fost dusi inauntrul scolii din care iesisera, a spus femeia, care a mai precizat ca agresorul era imobilizat la pamant de mai multe persoane. M

ary Lou McDonald, sefa Sinn Fein, a treia forta politica in parlamentul irlandez, s-a declarat „ingrozita” de incident si a anuntat ca a discutat cu directorul institiutiei - Gaelscoil Cholaiste Mhu. 

Ea si-a exprimat sustinerea fata de comunitatea educationala si „solidaritatea” cu familiile victimelor, salutand interventia rapida a politiei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.