Comandanții militari iranieni cer un atac fără precedent, preventiv, asupra bazei Diego Garcia, situată pe insulele britanice Chagos, pentru a preveni o posibilă ofensivă americană asupra Iranului, scrie libertatea.ro.

Nervos pe Trump, Iranul vrea să atace Marea Britanie 

Sunt presiuni din ce în ce mai mari asupra comandanților de vârf pentru a lansa atacuri preventive asupra insulei și a bazei acesteia, dacă amenințările lui Trump devin mai serioase.

Potrivit imaginilor din satelit, cel puțin trei bombardiere B-2 Spirit au fost desfășurate acolo săptămâna trecută. Aceste avioane, cunoscute drept „fantomele cerului”, sunt capabile să evite cele mai avansate sisteme de apărare și să livreze încărcături devastatoare. 

Presa de stat iraniană susține că bombardierele B-2 Spirit ar putea folosi Diego Garcia ca punct de lansare pentru atacuri asupra facilităților subterane iraniene. 

„Unii sugerează ca rachete să fie lansate spre insulă, nu pentru a lovi ceva, ci pentru a cădea în apă, ca un avertisment clar pentru americani că ne luăm în serios amenințările”, a declarat un oficial iranian.

Diego Garcia, baza care complică relațiile internaționale

Diego Garcia este principala insulă din Arhipelagul Chagos, un teritoriu britanic din Oceanul Indian, a cărui soartă este disputată. Premierul britanic, Sir Keir Starmer, intenționează să returneze insulele statului Mauritius, ceea ce ar putea complica situația bazei militare.

Conform planului lui Starmer, Diego Garcia ar urma să fie închiriată Marii Britanii pentru 90 de milioane de lire sterline anual, permițând astfel Statelor Unite să își continue operațiunile strategice. 

„Mi se pare foarte puțin probabil ca cei mai importanți comandanți ai apărării, încă din anii 90, să nu fi luat în considerare un atac cu rachete asupra Chagos. Și dacă nu au făcut-o, atunci sunt extrem de stupizi”, a declarat un susținător al regimului iranian, scrie sursa citată.

Liderii Iranului răspund amenințărilor lui Trump 

De când Donald Trump și-a reluat mandatul, relațiile dintre Iran și SUA s-au deteriorat rapid. Luna trecută, Trump a reluat campania sa de „presiune maximă” asupra Iranului, încercând să blocheze complet exporturile de petrol ale țării. În același timp, el s-a declarat interesat de o „înțelegere nucleară verificabilă” cu Teheranul.

Iranul, la rândul său, dorește reluarea acordului nuclear din 2015, din care Trump s-a retras în 2018, însă SUA insistă pe o dezarmare completă.

„Dacă nu acceptă un acord nuclear, va urma o bombă cum nu au mai văzut vreodată. Vom vedea dacă putem ajunge la o înțelegere. Dacă nu, situația va deveni foarte urâtă”, a avertizat Donald Trump duminică, 30 martie, într-un interviu acordat presei în timp ce zbura cu Air Force One.

„Dușmănia din partea SUA și Israelului a existat mereu. Ei amenință că ne vor ataca, ceea ce nu credem că este foarte probabil, dar dacă o vor face, vor primi o ripostă puternică”, a răspuns Ayatollah Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Iranul se pregătește de război 

Forțele iraniene au declarat că au rachetele „pregătite și încărcate” pentru a răspunde în cazul unui atac american. 

„Americanii au cel puțin 10 baze în regiune, cu peste 50.000 de soldați – practic, stau într-o casă de sticlă. Cine stă într-o casă de sticlă nu ar trebui să arunce cu pietre”, a avertizat comandantul forțelor aeriene ale Gărzilor Revoluționare, generalul Amir Ali Hajizadeh.

Un alt oficial iranian a confirmat pentru The Telegraph că „fiecare bază din regiune este în raza de acțiune a rachetelor noastre. Rachetele sunt pregătite, gata să lovească orice locație de unde Iranul ar putea fi amenințat, fie că e vorba de Diego Garcia sau Bahrain”. 

În plus, Iranul a publicat recent imagini cu un „oraș subteran de rachete”, o facilitate secretă unde sunt depozitate rachete balistice pregătite pentru orice eventualitate.