​Uniunea Europeana incearca sa evite sa fie dependenta de China, asa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sambata seful diplomatiei europene, Josep Borrell, lansand un apel la consolidarea relatiilor comerciale cu America Latina, scrie AFP, potrivit hotnews.ro

Ultimul update: 26.03.2023, 08:25 Publicat:26.03.2023, 08:23

"Am descoperit ca dependentele, care erau componente ale pacii, sunt, de asemenea, arme care pot fi intoarse impotriva noastra", a declarat Josep Borrell, subliniind "dependenta excesiva a Europei de gazul rusesc".

Acest lucru a fost evidentiat de invazia rusa a Ucrainei, deoarece Moscova si-a restrictionat livrarile de gaze catre Europa si a fortat continentul sa gaseasca alte rute de aprovizionare.

In opinia sa, aceasta dependenta "l-a facut pe (Vladimir) Putin sa creada ca ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru ca Europa, prizoniera a consumului nostru de gaze provenind pana la 40% din Rusia, nu va reactiona".

"Dorim sa evitam ca relatia noastra cu China sa ne faca dependenti asa cum am fost de Rusia", a subliniat el in discursul sau la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, in Republica Dominicana.

Sefului politicii externe a UE a estimat ca 2023 este un "an-cheie" pentru incheierea de acorduri in alte parti, in special cu America Latina, avand in vedere summitul dintre UE si Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

"Europa si America Latina au ocazia sa arate ca relatia lor comerciala este intotdeauna o sursa de progres", a continuat Josep Borrell, adaugand ca investitiile europene in America Latina sunt mai mari decat in Rusia, China, India si Japonia "reunite".

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latina si Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investitii straine in regiune au venit din Europa in 2021.