​Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat miercuri intr-o vizita in Tanzania, a cerut iertare pentru atrocitatile comise de fortele coloniale ale tarii sale la inceputul secolului trecut, transmite agentia AFP, citata de Agerpres, scrie hotnews.ro.

Publicat:01.11.2023, 15:04

„Ma inclin in fata victimelor dominatiei coloniale germane. Si, in calitate de presedinte german, as dori sa cer iertare pentru ceea ce germanii i-au facut sa suporte aici pe stramosii vostri'”, a declarat Steinmeier la Songea, locul unui masacru la inceputul secolului al XX-lea.

Intre 1905 si 1907, trupele coloniale germane au masacrat, potrivit estimarilor istoricilor, intre 200.000 si 300.000 de membri ai Mai-Mai dupa o revolta a acestora.

Steinmeier a evocat soarta lui Songea Mbano, un conducator al rebeliunii din epoca, spanzurat si decapitat de germani impreuna cu alti 66 de luptatori.

„Oricine in Germania stie mai multe despre istoria coloniala trebuie sa fie oripilat de amploarea cruzimii. Imi este rusine! Imi este rusine de ceea ce soldatii coloniali germani le-au facut stramosilor vostri”, a spus el in fata descendentilor sefului de trib, potrivit textului discursului difuzat de biroul prezidential din Germania.

Vizita in Tanzania intreprinsa de Steinmeier, a carui functie este in mare parte onorifica, are loc simultan cu cea in Kenya a regelui Charles al III-lea, care a condamnat la randul sau abuzurile coloniale ale imperiului britanic.

Ce colonii a avut Germania in Africa

Imperiul colonial german, mai redus decat cele britanic si francez, se intindea pe mai multe tari africane, printre care Burundi, Rwanda, Tanzania, Namibia si Camerun. El si-a incetat existenta dupa Primul Razboi Mondial.

Multa vreme, aceasta responsabilitate a fost ocultata de razboaiele mondiale si de Shoah din secolul al XX-lea. Dar, in ultimele doua decenii, Germania a inceput o munca de memorie cu privire la trecutul sau colonial.

Ea a restituit osemintele unor membri ai triburilor Herero si Nama din Namibia, colonie germana intre 1884 si 1915, unde a recunoscut in mai 2021 ca a comis un „genocid”.

„Trebuie sa ne confruntam cu aceasta istorie spre a putea construi impreuna un viitor mai bun”, a spus Steinmeier.

„Si din acest motiv am venit aici, la Songea: pentru a aduce aceste istorii cu mine in Germania, pentru ca mai multe persoane in tara mea sa ia cunostinta despre ele. Ceea ce s-a petrecut aici este istoria noastra comuna - istoria stramosilor vostri si istoria stramosilor nostri in Germania”, a conchis presedintele.