Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi ca ofensiva militara impotriva Ucrainei a permis "curatarea" Rusiei de persoane care "nu au un sentiment de apartenenta la istoria si cultura" tarii, relateaza AFP, scrie stirileprotv.ro

Publicat:18.01.2024, 16:39

De la inceputul conflictului, in urma cu aproape doi ani, sute de mii de persoane au fugit din tara din motive politice sau de teama ca vor trebui sa se inroleze in armata, o alegere condamnata ferm de autoritatile ruse.

Reprimarea oricarei voci disidente a trimis alte sute de persoane in inchisoare, intrucat in Rusia nu este tolerata nicio critica la adresa politicii Kremlinului, noteaza AFP.

"Operatiunea militara speciala a unit societatea noastra ca niciodata pana acum si a contribuit la curatarea ei de persoanele fara niciun sentiment de apartenenta la istoria si cultura rusa", a declarat Serghei Lavrov, utilizand eufemismul oficial pentru a desemna invazia rusa in Ucraina.

"Unii au plecat, altii au ramas si au inceput sa reflecteze", a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa la Moscova in care a facut bilantul activitatii diplomatiei ruse pe 2023.

Nu este prima oara cand autoritatile ruse, care spun ca vor sa "denazifice Ucraina", vorbesc despre necesitatea de a "purifica" societatea.

In martie 2022, chiar la inceputul conflictului, presedintele Vladimir Putin a declarat ca "o astfel de autopurificare reala si necesara a societatii nu va face decat sa ne intareasca tara".

"Fiecare popor, si poporul rus in special, va fi intotdeauna capabil sa recunoasca gunoaiele si tradatorii si sa-i scuipe asa cum ar scuipa cineva o musca care i-a intrat in gura", a spus Putin, citat de AFP.

In aceeasi conferinta de presa, ministrul rus de externe a pus practic semnul egalitatii intre Holocaust - genocidul impotriva poporului evreu desfasurat de catre Germania nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial - si uciderea de catre nazisti a altor popoare, informeaza pe pagina sa de internet Radio Svoboda, antena rusa a Radio Free Europe (RFE/RL).

Lavrov a lasat sa se inteleaga aceasta comentand pe marginea operatiunii Israelului impotriva gruparii islamiste palestiniene Hamas, recunoscuta drept terorista de SUA si UE, in Fasia Gaza.

Potrivit ministrului rus, "israelienii nu ar trebui sa creeze impresia ca, intrucat ei au suferit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, pot face orice astazi", relateaza postul de radio citat.

"Da, a fost Holocaustul, o crima teribila. Dar a existat si genocidul impotriva tuturor popoarelor Uniunii Sovietice. Ele nu au suferit mai putin... Daca am urma aceasta logica, atunci si noi putem sa facem orice, ne este permis totul", a afirmat Lavrov in conferinta sa de presa.

In acest context, seful diplomatiei ruse a declarat ca, in cursul "operatiunii speciale militare" a Rusiei in Ucraina, "nici pe departe nu se observa atat de multe" victime in randul populatiei civile ca in cazul operatiunii desfasurate in prezent de Israel in Fasia Gaza, potrivit agentiei de presa oficiale ruse RIA Novosti.

Moscova critica Israelul, reprosandu-i numarul mare de victime facute in randul populatiei civile in Fasia Gaza.

In 2022, Israelul a protestat impotriva unei declaratii a lui Serghei Lavrov, care a afirmat ca Adolf Hitler ar fi "avut sange evreiesc", iar, in 2023, cand a comparat politica Occidentului fata de Rusia cu actiunile lui Hitler impotriva evreilor, conform Radio Svoboda.