Liderii statelor membre UE reuniti joi la Consiliul European de la Bruxelles au decis sa dea unda verde pentru negocierile de aderare ale Bosniei si Hertegovinei la blocul comunitar, subliniind insa in acelasi timp ca tara balcanica va trebui sa intreprinda mai multe reforme inainte de inceperea efectiva a discutiilor, scrie hotnews.ro.

Publicat:22.03.2024, 11:26

„Felicitari! Locul vostru este in familia noastra europeana”, le-a transmis bosniacilor Charles Michel, presedintele Consiliului European, intr-o postare pe X, dupa ce a anuntat decizia.

„Decizia de astazi este un pas important pe drumul vostru spre UE. Acum, munca grea trebuie sa continue, astfel incat Bosnia si Hertegovina sa avanseze in mod constant, asa cum isi doreste poporul vostru”, a adaugat el.

„Proiectul european de pace este in crestere - un semn clar in favoarea unei Europe puternice”, a declarat si cancelarul german Olaf Scholz.

Decizia este considerata un pas istoric pentru Bosnia, sporind sperantele ca tara ar putea depasi instabilitatea marcata de rivalitati etnice si amenintari de secesiune, la aproape trei decenii de la sfarsitul razboiului.

„Astazi este una dintre cele mai bune zile din istoria Bosniei si Hertegovinei”, a declarat ministrul de externe Elvedin Konakovic pentru postul de televiziune N1, in timp ce strada principala din Sarajevo era decorata cu sute de steaguri ale UE.

Bosnia a profitat de o noua deschidere fata de extinderea UE in randul oficialilor europeni, care au observat ca razboiul din Ucraina a ilustrat pericolele existentei unor „zone gri”, destabilizate de puteri straine, la granitele UE.

In ultimele luni, Bosnia a adoptat legi legate de 14 prioritati stabilite in 2019 de catre Comisia Europeana, axate pe democratie si functionarea statului, statul de drept, drepturile fundamentale si reforma administratiei publice.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a recomandat UE sa inceapa negocierile de aderare, constatand progrese semnificative in mai multe domenii. Insa tara nu a adoptat inca legile privind instantele si reforma electorala, ambele fiind prioritati stabilite de Comisie.

In cadrul summitului, liderii UE au convenit ca blocul comunitar va face urmatorul pas catre negocierile de aderare - adoptarea unui cadru de negociere - de indata ce Bosnia va lua „toate masurile relevante” recomandate de Comisie in octombrie.

Negocierile vor dura probabil mai multi ani si vor fi necesare multe alte reforme politice si economice pentru a obtine aderarea.

Elvira Habota, principala oficiala bosniaca pentru integrare europeana, a declarat ca decizia de joi „aduce un val de optimism pentru cetateni, institutii, autoritati si intreaga societate bosniaca”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.