​După ce ​Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 350 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice, cabinetul de război israelian s-a reunit de urgență însă, după 3 ore de discuții cei 5 membri nu au luat nicio decizie.

Publicat:15.04.2024, 08:13

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit duminică pentru a discuta despre atacul Iranului, iar secretarul general António Guterres a declarat că „este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la escaladarea conflictului. Reuniunea s-a încheiat fără a fi emisă o declarație sau o rezoluție.

Statele Unite au convocat o întâlnire a liderilor G7 în care aceștia „au condamnat atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului”. SUA nu va participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC News.

Atacul de sâmbătă a fost o răzbunare pentru bombardamentul israelian asupra consulatului Iranului din Siria, în care au fost uciși doi dintre comandanții de top ai Teheranului.

Având în vedere că SUA îndeamnă la prudență și că însuși președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să „gândească atent și strategic”, cabinetul de război și-a suspendat discuțiile, dar se așteaptă o nouă reuniune luni dimineața.

Cotidianul Israel Hayom a citat, totuși, un oficial israelian care a afirmat că „va exista un răspuns”, în timp ce rețeaua NBC a citat o sursă oficială din biroul prim-ministrului spunând că, deși o decizie nu a fost încă luată, „ IDF va trebui să prezinte opțiuni” și că „este clar că Israelul va răspunde”.

LIVE-TEXT Iranul atacă Israel - Ultimele informații despre atacul lansat de Teheran împotriva Israelului:

08:00Zborurile aeriene s-au reluat pe aeroporturile iraniene

Aeroporturile din capitala iraniană Teheran și-au reluat zborurile luni la ora locală 6:00 dimineața, potrivit agenției de presă Tasnim, aliniată la stat a Iranului, notează CNN. Duminică, ambele aeroporturi din Teheran, Aeroportul Imam Khomeini și Aeroportul Mehrabad, și-au suspendat zborurile după ce atacul Iranului asupra Israelului a alimentat tensiunile regionale. Călătoriile fuseseră întrerupte sâmbătă, după atacul Iranului asupra Israelului.

07:55Mai multe detalii de la recenta reuniune extraordinară a consiliului de securitate de acum câteva ore, în care s-au înregistrat declarații cu opinii diferite cu privire la escaladarea ostilităților Israel sau Iran.

Ambasadorul Chinei la ONU, Dai Bing , a luat cuvântul imediat după reprezentantul Rusiei, care a folosit întâlnirea pentru a condamna „fără echivoc” atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria de la 1 aprilie.

Dai Bing a spus consiliului de securitate că comunitatea internațională „a deplâns catastrofa umanitară inacceptabilă din Gaza” și a cerut o încetare a focului.

El a condamnat apoi atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului: „Acest incident a fost o încălcare gravă a Cartei ONU și a dreptului internațional, deoarece a încălcat atât suveranitatea Siriei, cât și a Iranului”

El a repetat apelurile pentru o încetare imediată a focului în Gaza, al cărui susținător China este încă de la începutul conflictului.

Discursul lui Dai Bing a urmat unei scurte declarații a guvernului chinez: „China solicită comunității internaționale, în special țărilor cu influență, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea regiunii”.

07:43"Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la "reţinere maximă" în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului, relatează AFP. "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă", a insistat Antonio Guterres.

07:35Avioanele de luptă Israel Air Force au interceptat cu succes o dronă care se apropia de Israel dinspre est. UAV-ul a fost monitorizat de soldații IDF, nu a reprezentat o amenințare și nicio sirenă nu s-a sunat conform protocolului. Nu au existat răniți și nu au fost produse pagube.

07:23Malaezia și Indonezia , două state islamice, au emis declarații separate cerând prudență după atacurile Iranului asupra Israelului.

Ambele țări din Asia de Sud-Est au reiterat sprijinul pentru drepturile și cauzele palestiniene. Malaezia și Indonezia nu recunosc Israelul ca stat.

„Malaezia îndeamnă cu fermitate toate părțile din regiunea Orientului Mijlociu să se abțină și să manifeste o mare prudență ca să nu escaladeze situația deja tensionată”, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe.

07:00India a cerut Iranului să elibereze cei 17 membri indieni ai echipajului de la bordul unei nave container confiscate de Iran sâmbătă.

Ministrul indian al Afacerilor Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat că a vorbit cu omologul său iranian, ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian.

La bordul navei se aflau și patru marinari filipinezi, potrivit Departamentului filipinez al lucrătorilor migranți.

06:48Doi miniștri ai cabinetului Netanyahu ar fi vrut un contraatac imediat asupra Iranului, scrie Jerusalem Post.

Biroul Primului Ministru a negat acest raport, numindu-l „contrar adevărului”.

La o reuniune a cabinetului de război de sâmbătă seara, după ce Iranul a lansat atacul aerian asupra Israelului , miniștrii Benny Gantz și Gadi Eisenkot l-ar fi presat pe prim-ministrul Netanyahu să contraatace imediat, scrie ziarul, citând trei oficiali israelieni.

Biroul Primului Ministru a negat informația .

06:03Directorul pentru Europa de Vest la Ministerul de Externe al Iranului acuză cele trei țări de „standarde duble”, după ce acestea au condamnat atacul Iranului asupra Israelului.

De asemenea, Comandantul șef al Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) a avertizat regimul israelian că reacția Iranului va fi „cu siguranță mult mai dură” dacă Israelul va răspunde la operațiunea Iranului.

„Regimul sionist trebuie să-și oprească comportamentul trecut și să învețe din acest [atac]. Dacă regimul sionist arată vreun răspuns, reacția noastră va fi cu siguranță mult mai dură pe baza acestei noi experiențe pe care am câștigat-o din capacitățile lor”, a declarat duminică generalul-maior Hossein Salami.

05:59Wall Street Journal: Jumătate dintre rachetele balistice ale Iranului nu au reușit să se lanseze sau au căzut înainte de a atinge obiectivele.

Wall Street Journal scrie că, potrivit oficialilor americani, jumătate dintre rachetele balistice pe care Iranul le-a lansat fie nu au reușit să se lanseze, fie au căzut din cer înainte de a-și atinge obiectivele.

05:22Armata israeliană a anunţat redeschiderea luni, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor care au fost închise sâmbătă din motive de securitate în faţa ameninţărilor din partea Iranului, relatează AFP.

După evaluarea situaţiei, "s-a decis reluarea activităţilor educaţionale în toată ţara" de luni, sub rezerva însă a "restricţiilor" în zona de frontieră cu Libanul şi în localităţile din apropierea Fâşiei Gaza, a indicat pe platforma X purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

05:20Premierul japonez Fumio Kishida „condamnă ferm” atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului. „(Atacul) agravează și mai mult situația actuală din Orientul Mijlociu. Suntem profund îngrijorați și condamnăm ferm o astfel de escaladare”, a declarat Kishida reporterilor.

Kishida a spus că Japonia va continua eforturile diplomatice pentru „prevenirea agravării situației și calmarea situației, în cooperare cu alte țări”.

05:10Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat cu omologii săi din Regatul Unit și Germania. Toate părțile au convenit „importanța condamnării atacului Iranului în cei mai fermi termeni posibil și a prevenirii unei escaladări ulterioare”, se arată într-un comunicat. Departamentul de Stat al SUA a spus că reprezentantul fiecărei țări a fost chemat separat. Blinken le-a spus că SUA nu vor ca conflictul din Orientul Mijlociu să se agraveze și că vor continua să sprijine apărarea Israelului.

Anterior, secretarul de stat al SUA a discutat cu omologii săi din Turcia, Egipt, Iordania și Arabia Saudită , în care a subliniat importanța evitării escaladării în Orientul Mijlociu și a obținerii „unui răspuns diplomatic coordonat”.