Politia din Rusia a luat masuri represive impotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opozitiei Alexei Navalnii. Un grup pentru drepturile omului sustine ca cel putin 100 de persoane au fost arestate, conform Sky News si News.ro. Filmari si imagini din Moscova si Sankt Petersburg au aratat ofiteri care smulgeau pancartele protestatarilor si ii tarau pe altii de la altare improvizate in memora lui Navalnii. Printre cei retinuti se numara inclusiv jurnalisti, potrivit hotnews.ro.

Publicat:17.02.2024, 18:31

UPDATE 19:44 Numeroase flori si lumanari, dar si un afis cu mesajul devenit deja celebru prin care le transmitea rusilor sa nu renunte au fost depuse in fata Ambasadei Rusiei la Bucuresti, in memoria activistului rus Aleksei Navalnii, decedat vineri intr-o colonie penitenciara din Siberia, relateaza News.ro. Un eveniment de comemorare a opozantului Kremlinului este organizat duminica de europarlamentarul Renew Europe Vlad Gheorghe.

UPDATE 19:02 In tacere absoluta, sute de moscoviti s-au adunat toata ziua de sambata pentru a depune flori intr-un ultim omagiu adus opozantului Kremlinului Aleksei Navalni, care a murit in inchisoare cu o zi inainte si care a fost pentru multi un simbol al „sperantei”, relateaza AFP.

De dimineata, politia a izolat piata unde se afla monumentul victimelor represiunii politice sub URSS, un loc traditional de adunare a opozitiei in apropiere de Bulevardul Saharov, strada care poarta numele celebrului disident sovietic.

La fata locului se aflau zeci de agenti si dube, a remarcat un jurnalist AFP.

In fata monumentului numit „Zidul Doliului”, sute de flori, portrete ale lui Aleksei Navalnii si lumanari au fost plasate de moscoviti, dintre care unii au venit cu familiile si copiii lor. Femeile plangeau.

„Nu vom uita niciodata, nu vom ierta niciodata”, „Rusia va fi libera”, „Cine urmeaza?”, „Ii bate inima pentru noi toti, nimic nu s-a terminat”, am putea citi pe semne asezate printre flori.

"Navalnii ne-a dat speranta ca nedreptatea poate fi depasita. Datorita lui am crezut ca intr-o zi am putea construi „minunata Rusie a viitorului'", a marturisit Alexandre, un sofer de 40 de ani, reluand o expresie celebra a principalului adversar rus al lui Putin.

UPDATE 18:17 Moartea lui Navalnii: Este timpul sa trecem „de la vorbe la fapte”, spune vaduva opozantului lui Litvinenko.

Moartea principalului opozant rus Alexei Navalnii ar trebui sa determine tarile occidentale sa treaca „de la vorbe la fapte” in fata regimului lui Vladimir Putin, a declarat sambata vaduva fostului spion rus Alexander Litvinenko (otravit in 2006) intr-un interviu acordat AFP.

Moartea lui Alexei Navalnii, care ispasea o pedeapsa de 19 ani de inchisoare intr-o colonie penala din Arctica rusa, a socat lumea vineri. A fost, de asemenea, „o zi foarte trista” pentru Rusia, a declarat Marina Litvinenko, care l-a intalnit sambata in capitala britanica.

Sotul ei, Alexander Litvinenko, un agent KGB si apoi FSB exilat in Marea Britanie dupa ce a facut dezvaluiri despre serviciile secrete ruse a murit la varsta de 43 de ani, la 23 noiembrie 2006, la aproximativ 20 de zile dupa ce a fost otravit cu poloniu 210, o substanta radioactiva extrem de toxica.

UPDATE 17:02 Mamei lui Aleksei Navalnii i s-a spus sambata ca cel mai important lider al opozitiei din Rusia a fost lovit de „sindromul mortii subite” si ca trupul sau nu va fi predat familiei pana la finalizarea unei anchete, a spus echipa opozantului, relateaza Reuters.

Unde este cadavrul lui Navalnii?

UPDATE 15:51 Cel putin 212 persoane au fost retinute la evenimentele din Rusia de vineri si sambata, organizate in memoria lui Alexei Navalnii, potrivit grupului pentru drepturi OVD-Info, citat de Reuters.

Acesta ar fi cel mai mare val de arestari la evenimente politice din Rusia din septembrie 2022, cand peste 1.300 de oameni au fost arestati la demonstratii impotriva unei ”mobilizari partiale” a rezervistilor pentru campania militara din Ucraina.

UPDATE 15:33 Purtatoarea de cuvant a lui Alexei Navalnii, Kira Iarmis, a scris sambata pe retelele de socializare X ca oficialii rusi au spus ca trupul neinsufletit al liderului opozitiei nu va fi eliberat rudelor sale pana la finalizarea investigatiilor, relateaza Reuters.

UPDATE 14:52 Ministrii de Externe din G7 au tinut un minut de reculegere pentru a-l omagia pe Alexi Navalnii

Ministrii de Externe ai tarilor membre ale G7 au pastrat un minut de reculegere sambata, la inceputul intalnirii lor de la Munchen, pentru a-i aduce un omagiu liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii, care a murit vineri in inchisoare, a anuntat presedintia italiana a G7, citata de Reuters.

„Pentru ideile sale si pentru lupta sa pentru libertate si impotriva coruptiei in Rusia, Navalny a fost de facto dus la moarte”, a spus ministrul italian de Externe Antonio Tajani, in timp ce deschidea o reuniune a marilor democratii in marja Conferintei de securitate de la Munchen din Germania.

UPDATE 14:17 Cadavrul lui Navalnii nu se afla la morga indicata de autoritatile ruse

Echipa regretatului opozant rus Alexei Navalny a afirmat sambata ca trupul acestuia nu se afla la morga din orasul arctic Salekhard, unde autoritatile penitenciare au trimis-o pe mama sa, potrivit AFP.

„Avocatul lui Alexei si mama sa au ajuns la morga din Salekhard. Aceasta era inchisa, desi colonia (penitenciara) daduse asigurari ca functiona si ca trupul lui Navalnii se afla acolo. Avocatul a sunat la numarul de telefon de pe usa. I s-a spus ca este a saptea persoana care suna astazi si ca trupul lui Alexei nu se afla la morga”, a declarat Kira Iarmich, purtatoarea de cuvant a opozitiei, pe X (fostul Twitter).

Echipa lui Navalnii a primit confirmarea oficiala despre moartea opozantului

UPDATE 13:00 Purtatorul de cuvant al lui Alexei Navalnii a anuntat ca echipa opozantului rus a obtinut confirmarea oficiala despre moartea lui. „Alexei Navalnii a fost asasinat”, a scris echipa opozantului pe contul de Telegram. Decesul a avut loc pe 16 februarie, la ora locala 14:17, potrivit notificarii oficiale transmise mamei lui Navalnii

Un angajat al coloniei a declarat ca trupul lui Navalnii se afla in Salekhard.

„Acesta a fost luat de catre anchetatorii rusi. Acum, acestia efectueaza „cercetari” cu el. Cerem ca corpul neinsufletit al lui Alexei Navalnii sa fie predat imediat familiei sale”, se mai arata in postare.

UPDATE 12:56 Rusia tace in legatura cu moartea lui Navalnii si este surda la criticile occidentale

Rusia a pastrat sambata tacerea in legatura cu moartea in inchisoare a lui Alexei Navalnii, opozantul numarul unu al Kremlinului, dar a luat cuvantul pentru a respinge acuzatiile occidentale potrivit carora presedintele Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea acestuia, potrivit AFP.

UPDATE 12:03 Ludmila Navalnaia, mama liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii, a mers la colonia penitenciara unde acesta a murit, insotita de avocatul celui mai mare adversar al lui Putin, a relatat sambata ziarul rus Novaia Gazeta, citat de Reuters.

UPDATE 11:53 Potrivit grupului de aparare a drepturilor OVD-Info, peste 110 persoane au fost retinute la evenimentele organizate in 13 orase din Rusia in memoria lui Alexei Navalnii, informeaza Reuters.

Cel putin 69 de persoane au fost retinute in Sankt Petersburg, a precizat OVD-Info.

„In fiecare departament de politie este posibil sa existe mai multi retinuti decat in listele publicate", a precizat OVD-Info. „Publicam doar numele acelor persoane despre care avem cunostinte de incredere si ale caror nume le putem publica".

Occidentul cere socoteala Moscovei dupa moartea lui Navalnii

UPDATE 11:10 Sute de oameni, multi dintre ei emigranti rusi, s-au adunat vineri seara in intreaga Europa si in SUA, adesea in fata ambasadelor ruse, pentru a aduce un omagiu adversarului numarul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnii, a carui moarte in inchisoare a fost anuntata in aceeasi zi de Moscova, informeaza AFP si Agerpres.

La Varsovia, aproximativ o suta de oameni au manifestat in fata ambasadei Rusiei in Polonia, majoritatea tineri. Protestatarii au strigat sloganuri printre care ”Putin, criminal” si ”Nu uita niciodata, nu ierta niciodata”.

Cateva sute de oameni care afisau portrete ale lui Navalnii s-au adunat si in Lituania, o tara foarte critica fata de Rusia. Manifestatia a avut loc la memorialul victimelor ocupatiei sovietice din Vilnius.

Cateva sute de persoane s-au strans si la Berlin, in fata ambasadei Rusiei. ”Putin ucigasul! Putin la Haga!” (orasul instantelor internationale, n.r.) - a scandat multimea adunata pe celebrul bulevard Unter den Linden, in centrul capitalei germane.

In Olanda, cateva sute de oameni au manifestat in Piata Dam in fata palatului regal din Amsterdam precum si in fata ambasadei Rusiei de la Haga, pe portile careia a fost atarnat un portret al lui Navalnii.

In Elvetia, aproximativ 150 de persoane s-au adunat la Place des Nations din Geneva, cu portrete ale opozantului rus sau buchete de flori albe in mana, a constatat AFP. O femeie purta o pancarta pe care scria ”Putin este un ucigas”.

La Londra, cateva zeci de oameni s-au adunat in fata ambasadei Rusiei, in spatele barierelor, purtand pancarte in limba engleza sau rusa cu mesaje precum ”Putin asasinul”, ”Asasin”, ”Eroul nostru Navalnii”, ”Rusia mea este in inchisoare”, ”Nu renunta”, ”Suntem Navalnii” sau chiar ”Putin arde in iad”.

Numeroase persoane s-au strans si la Roma, Barcelona, Paris si Sofia, intre altele.

In Statele Unite, cateva sute de manifestanti s-au adunat in fata ambasadei Rusiei la Washington, tinand pancarte pe care scria ”Rusine lui Putin”.

UPDATE 10:11 Ministerul Afacerilor Externe condamna incalcarile repetate ale normelor de drept international de catre regimul din Federatia Rusa si reitereaza importanta respectarii, fara intarziere, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre autoritatile ruse.

„Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul profund ca urmare a anuntului despre decesul in inchisoare al politicianului rus de opozitie Aleksei Navalnii. (...) Aleksei Navalnii va ramane pentru totdeauna o figura proeminenta in lupta pentru transparenta, justitie si respectarea drepturilor fundamentale. Decesul sau reprezinta o pierdere uriasa in eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimam sincere condoleante familiei lui Aleksei Navalnii in aceste momente dificile. Impartasim durerea lor si suntem solidari cu cei care au admirat si sprijinit vocile curajoase in favoarea schimbarilor democratice”, a transmis MAE, citat de Agerpres.

UPDATE 09:40 Occidentul cere socoteala Moscovei dupa moartea lui Navalnii

Occidentul cere sambata socoteala Rusiei in urma mortii lui Alexei Navalnii, opozantul numarul unu al Kremlinului, in timp ce autoritatile ruse spun ca au fost circumstante incerte intr-o inchisoare din Arctica, potrivit AFP

Guvernul britanic a convocat vineri seara diplomati la ambasada rusa pentru a-i informa ca Moscova va fi considerata „pe deplin responsabila” pentru moartea lui Navalnii.

Londra a cerut o „ancheta completa si transparenta”, urmand exemplul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o ancheta „credibila”.

„Tot ce se intampla in acesti ani, pe teritoriul tarii mele iubite, este o rusine”

O femeie a declarat pentru Sky News: „Tot ce se intampla in acesti ani, pe teritoriul tarii mele iubite, este o rusine”.

O alta persoana a adaugat: „Sunt furios, desigur. In sfarsit l-au ucis”.

Potrivit site-ului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel putin 100 de persoane au fost arestate in opt orase, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg si Krasnodar, in timpul adunarilor pentru a aduce un ultim omagiu opozantului rus.

Desi politia nu a oferit detalii despre arestari, procurorii i-au avertizat pe rusi sa nu participe la niciun protest in masa la Moscova.

Politicianul rus de opozitie Alexei Navalnii, cel care a dezvaluit coruptia uriasa din jurul lui Vladimir Putin si un critic dur al Kremlinului, a murit in inchisoare, a anuntat vineri penitenciarul in care acesta era incarcerat, conform Reuters.

In decembrie, Navalnii - in varsta de 47 de ani - fusese transferat in colonia penala „Lupul Polar”, considerata una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea detinutilor de acolo fiind condamnati pentru omor sau infractiuni deosebit de grave.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.