Sambata este a doua zi in care in Rusia au loc alegeri prezidentiale - un scrutin al carui rezultat este deja cunoscut. Tara condusa de Vladimir Putin a refuzat sa invite observatori ODHIR sau OSCE, potrivit stirileprotv.ro.

Publicat:16.03.2024, 08:00

Cei patru candidati care apar pe buletinul de vot sunt in ordine: Vladislav Davankov (Oameni Noi), Vladimir Putin, presedintele in exercitiu, (candidat independent), Leonid Slutki (Partidul Liberal Democrat-LDPR) si Nikolai Haritonov (Partidul Comunist-CPRF).

Vineri, presedintele rus Vladimir Putin a transmis in direct, la una dintre televiziunile de stat, momentul in care a votat online.

Mai tarziu, spre seara, comisia responsabila de alegerile din Rusia a anuntat ca sistemul online s-a defectat, din cauza numarului mare de persoane care au vrut sa voteze astfel.

Cu toate acestea, o sursa a confirmat pentru portalul liga.net faptul ca principala directie de informatii a Ministerului ucrainean al Apararii (HUR) ar fi provocat o perturbare a sistemului de vot online in prima zi a alegerilor prezidentiale din Rusia.

Este pentru prima data cand rusii pot vota "online" la alegerile prezidentiale, intrucat acest instrument, criticat de opozitie ca o modalitate de a frauda scrutinul, nu a fost utilizat la alegerile precedente din 2018.

Votul electronic este metoda de vot preferata de 80% dintre moscoviti, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit datelor oficiale de la Kremlin, in prima zi a celor trei zile de alegeri prezidentiale, mai mult de 2,3 milioane de persoane din cei aproape 8 milioane de alegatori din Moscova votasera deja electronic.

In schimb, la mai multe sectii, rusoaice manate de grija disperata pentru fiii, sotii ori fratii mobilizati pe frontul din Ucraina i-au cam stricat lui Vladimir Putin sarbatoarea electorala.

Intr-o serie de proteste indraznete, in diverse orase, cel putin 13 femei au incendiat buletine de vot ori au aruncat in sectii cocktailuri Molotov. De asemenea, s-a gasit cerneala varsata peste buletinele de vot deja depuse.

In acest fel si-au exprimat mai multe rusoaice nemultumirea fata de asa-zisele alegeri organizate de Kremlin. ”Aduceti-mi barbatul acasa!” a scris o femeie pe buletinul de vot inainte sa-i dea foc.

Vladimir Putin: ”Regimul neo-nazist de la Kiev a pus la cale si incearca sa comita in mod ostentativ atacuri criminale cu obiectivul de a perturba procesul nostru electoral.”

Furibunda, presedinta comisiei electorale centrale a denuntat ceea ce a numit „acte de vandalism comise de gunoaie platite de ucraineni”.

Simbolice, dar nu mai putin semnificative, aceste proteste au fost infaptuite de femei. Toate au fost arestate si risca 5 ani de detentie. Gesturile lor au compromis butaforia pusa in scena de autoritati.

Vineri, 15 martie, in zorii zilei, primii rusi constinciosi care s-au prezentat la urne au votat pe acordurile imnului national.

Candidatul a avut grija sa lanseze un ultim mesaj mobilizator, in care si-a laudat realizarile.

Vladimir Putin: ”Scumpirile sunt in declin, inflatia se stabilizeaza. In februarie a fost de 0,7%. Iar cresterea economica din ianuarie a fost de 4,6%. Pe de alta parte, ne putem mandri cu realizari remarcabile cu bataie in viitor. De exemplu, facilitati nucleare in spatiu, un proiect care trebuie sa fie finantat corespunzator si la timp.”

Expertii occidentali dar si opozantii spun insa ca economia rusa - trecuta complet pe picior de razboi, cu fabrici de armament care functioneaza 24 de ore din 24 - se confrunta cu o criza a fortei de munca, productivitate scazuta si deficit de investitii.

In cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia, scrutinul a inceput in urma cu zece zile. Mult mai vizibil decat in Rusia, strazile au fost impanzite de afise electorale prin care localnicii erau practic somati sa voteze. Iar, cei care s-au facut ca uita s-au trezit la usa cu soldati rusi care i-au escortat la urnele improvizate pe te miri unde.

Pe de alta parte, gruparile de partizani rusi anti - Kremlin continua sa actioneze in localitati de la granita cu Ucraina. Unele sate au fost deja evacuate.

Cetatean rus: ”Toata lumea pleaca din Grayvoron. Sunt multe masini care pleaca, asa cum vedeti. E coada la pompa si inca mai vin.”

Orasul Belgorod din Rusia a fost bombardat la o sectie de vot

Orasul rusesc Belgorod e bombardat cu rachete de cateva zile. Rusii spun ca cel putin doi oameni au murit si alti 9 au fost raniti.

Vineri dimineata, o racheta a cazut chiar langa un centru de votare.

Si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat de inteles ca armata sa e pregatita sa loveasca in continuare, cu ajutorul dronelor, teritoriul Rusiei.

Intre timp, cel putin 20 de oameni au fost ucisi si 75 raniti, intr-un atac al rusilor asupra orasului port Odesa.

Volodimir Zelenski: ”Am pus la punct, impreuna cu comandantul-sef al Armatei, urmatorii pasi. Am discutat, de asemenea, despre productia si utilizarea dronelor noastre de atac si a dronelor cu raza lunga de actiune impotriva logisticii rusesti si a sistemului lor de finantare a razboiului.”

Deznodamantul alegerilor prezidentiale din Rusia este totusi atat de evident incat presedintele Consiliului European nu si-a putut reprima un comentariu sarcastic.

Intr-o postare pe reteaua X, Charles Michel l-a felicitat de vineri pe Vladimir Putin "pentru victoria sa zdrobitoare in alegeri", in conditiile in care urnele se vor inchide abia duminica seara.