Fostul presedinte finlandez si castigator al Premiului Nobel pentru Pace Martti Ahtisaari a murit luni, la varsta de 86 de ani, dupa ce a suferit de boala Alzheimer, a anuntat presedintia finlandeza, potrivit agentiilor AFP si Reuters, citate de Agerpres, scrie g4media.ro

Publicat:16.10.2023, 13:20

„Cu mare tristete am aflat de moartea presedintelui Martti Ahtisaari”, a declarat actualul presedinte, Sauli Niinisto, citat intr-un comunicat.

Presedinte din 1994 pana in 2000, Ahtisaari a jucat rolul de mediator intr-un numar mare de conflicte, din Indonezia pana in Kosovo si Namibia, obtinand numeroase distinctii pana la Premiul Nobel pentru Pace in 2008.

Fostul diplomat al ONU a condus discutii intre guvernul indonezian si separatistii Miscarii Aceh Liber (GAM), dupa un razboi de treizeci de ani care a facut in jur de 15.000 de morti.

Lansate in ianuarie 2005 la Helsinki, discutiile s-au incheiat sase luni mai tarziu cu un acord de pace in care putini observatori au crezut.

Ambele parti l-au descris pe Ahtisaari ca un om intransigent in timpul discutiilor, dar cu simtul umorului si cu multa caldura in afara intalnirilor.

„Am multa rabdare. Nu sunt obisnuit sa ma enervez, dar pot fi dur”, a spus el mai tarziu, precizand ca este de parere ca cheia succesului sau este capacitatea de a intelege oamenii.

Dosarul Kosovo ramane, totusi, un esec pentru acest neobosit activist al pacii care credea ca ii poate aduce impreuna pe sarbii si albanezii kosovari si sa depaseasca ororile conflictului din 1998-1999.

La sfarsitul anului 2005, a fost insarcinat de Consiliul de Securitate al ONU sa supravegheze discutiile dintre sarbi si kosovari cu privire la viitorul statut al provinciei.

In martie 2007, a incheiat discutiile, a recomandat independenta si a renuntat. Ultimele negocieri, desfasurate fara el, au esuat, iar Kosovo si-a declarat unilateral independenta pe 17 februarie 2008.