Marea Britanie este „dusmanul etern” al Moscovei, a declarat miercuri vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizand ca orice oficial britanic care ajuta Ucraina sa duca razboiul ar putea fi considerat tinta militara legitima a Rusiei, relateaza Reuters. Declaratia vine dupa ce seful diplomatiei britanice James Cleverly, a declarat ca Ucraina are dreptul sa loveasca „tinte legitime” pe teritoriul rus in scop de autoaparare, transmite digi24.ro

Publicat:31.05.2023, 13:51

Dmitri Medvedev a declarat ca „natangii de oficiali” britanici nu se gandesc ca Marea Britanie ar putea fi „calificata ca fiind  in razboi”, scrie Agerpres.  

„Natangii de oficiali ai Marii Britanii, dusmanul nostru etern, trebuie sa tina minte ca, in conformitate cu legislatia internationala general recunoscuta care reglementeaza modul de desfasurare a razboiului modern, inclusiv Conventiile de la Haga si Geneva cu protocoalele lor aditionale, statul lor poate fi, de asemenea, calificat ca fiind in razboi”, sustine Dmitri Medvedev intr-o postare pe Twitter, citata de agentiile de presa oficiale ruse. 

„Marea Britanie actioneaza ca un aliat al Ucrainei, furnizandu-i ajutor militar sub forma de echipamente si specialisti, adica, de facto, duce un razboi nedeclarat impotriva Rusiei”, sustine Medvedev, fost presedinte al Rusiei intre 2008 si 2012, in postarea sa. 

„In aceste conditii, oricare dintre responsabilii sai publici (fie militar sau civil, care faciliteaza razboiul) poate fi considerat o tinta militara legitima”, mai scrie Medvedev, utilizand cuvantul razboi si nu „operatiune militara speciala”, asa cum numeste Moscova invazia sa in Ucraina. 

„Ucraina are dreptul legitim sa se apere. Ea are dreptul legitim de a face aceasta in interiorul propriilor sale frontiere, desigur, insa ea are de asemenea dreptul sa proiecteze forte dincolo de frontierele sale”, a declarat marti ministrul britanic de externe James Cleverly, membru al Partidului Conservator aflat la guvernare in Regatul Unit, intr-o conferinta de presa la Tallin, in Estonia, unde s-a aflat in vizita, potrivit DPA. 

„Prin urmare, tintele legitime dincolo de propria sa granita sunt parte a autoapararii Ucrainei. Si noi trebuie sa recunoastem aceasta”, a adaugat James Cleverly, intr-o zi in care Rusia atribuise Ucrainei responsabilitatea unui atac cu drone asupra unor zone civile din Moscova si din imprejurimile sale. 

Rusia, care a declansat o invazie neprovocata si nejustificata in Ucraina in februarie 2022, acuza frecvent Kievul de lovirea regiunilor sale de frontiera. 

Atacul de marti cu drone asupra Moscovei a provocat pagube minore si niciun mort, au transmis autoritatile ruse, in aceeasi zi in care Rusia efectua cel de-al 17-lea atac masiv impotriva Kievului de la inceputul lunii mai. Daca in atacul de marti, armata rusa a utilizat cu precadere drone kamikaze de fabricatie iraniana, in celelalte randuri a recurs si la rachete de croaziera si balistice.