Fostul presedinte Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat ca Rusia ar putea anexa Osetia de Sud si Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei, relateaza Reuters, citata de digi24.ro

Publicat:23.08.2023, 08:16

„Ideea de a se alatura Rusiei este inca populara in Abhazia si Osetia de Sud”,  a scris el intr-un articol publicat miercuri dimineata de ziarul rus Argumenti i Fakti. 

„S-ar putea sa fie pus in aplicare daca exista motive intemeiate pentru asta”,  a adaugat Dmitri Medvedev. 

Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor dupa destramarea Uniunii Sovietice. Moscova le-a recunoscut independenta in 2008, in urma incercarii Georgiei de a recastiga cu forta controlul asupra Osetiei de Sud, ceea ce a determinat un contraatac din partea Rusiei. Desi relatiile Rusiei cu Georgia s-au imbunatatit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul ca a creat tensiuni in jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderari la NATO. 

„Nu vom astepta daca preocuparile noastre devin tot mai reale”,  a afirmat Dmitri Medvedev in articolul ce marcheaza cea de-a 15-a aniversare a recunoasterii independentei, referindu-se la o posibila anexare. 

Oficialii georgieni au spus in repetate randuri ca sunt hotarati sa se alature aliantei militare conduse de SUA, care ar pastra integritatea teritoriala a tarii. 

Rusia a declarat anexarea a patru provincii ale Ucrainei in septembrie anul trecut - Donetk, Luhansk, Herson si Zaporojie, fara a obtine recunoasterea lor pe plan international.