Ministrul german de finante Christian Lindner a respins ideea ca saptamana de lucru de patru zile, la acelasi salariu, va deveni regula in cea mai mare economie a Europei, transmite hotnews.ro.

Publicat:04.11.2023, 14:26

„Niciodata in istorie o societate nu si-a crescut prosperitatea prin mai putina munca”, a spus Christian Lindner la un eveniment organizat vineri seara la Lucerna (Elvetia), relateaza Agerpres.

Ideea unei reduceri a programului de lucru saptamanal este din ce in ce mai des vehiculata, dupa ce pandemia de Covid a dat peste cap programul de munca si a oferit multor oameni o imagine asupra modului in care diferite modalitati de lucru ar putea sa le imbunatateasca viata.

Programele pilot sugereaza ca introducerea saptamanii de lucru de patru zile poate duce la o reducere a stresului si anxietatii in randul muncitorilor, precum si la cresterea eficientei si veniturilor pentru angajatori. Un numar de aproximativ 50 de companii din Germania au de gand sa participe la un test de sase luni care va incepe in luna februarie.

„Cheia prosperitatii ramane munca din greu”, a precizat Lindner, presedintele Partidului Liber Democrat (FDP), unul din partidele din coalitia la putere in Germania.

Zeci de companii urmeaza sa testeze saptamana de lucru de patru zile

In cursul negocierilor salariale anuale pentru lucratorii din industria siderurgica, care vor incepe la mijlocul lunii noiembrie, puternicul sindicat IG Metall intentioneaza sa solicite introducerea saptamanii de lucru de patru zile, via o reducere a programului de lucru saptamanal, de la 35 pana la 32 de ore, la acelasi salariu.

Separat, firma de consultanta in management Intraprenoer va pilota primul mare test vizand saptamana de lucru de patru zile in Germania, impreuna cu organizatia 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare in alte tari dezvoltate, in special in Marea Britanie.

Incepand din 2024, pana la 50 de companii de diferite marimi si sectoare ar urma sa testeze, timp de sase luni, o reducerea programului de lucru la acelasi salariu, obiectivul fiind evitarea unei scaderi a productivitatii. Intraprenoer, care a introdus vinerea libera pentru angajatii sai inca din 2016, spune ca in prezent exista 33 de companii care sunt interesate sa participe la acest experiment.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.